Projekte „100 tortų Lietuvai“ laukiami druskininkiečiai – tortų mėgėjai ir profesionalai

Gegužės 26 d. Druskininkuose organizuojama Kurorto šventė šiemet bus išskirtinė, nes švenčiama Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio metais. Be to, gegužės 26-ąją bus lygiai 100 dienų nuo Vasario 16-osios. Ši proga verta net ne vieno, o viso šimto tortų! Juos kepti ir prisistatyti visai Lietuvai šventės metu Druskininkų bei visos šalies saldumynų mylėtojus bei žinovus kviečia projekto „100 tortų Lietuvai“ iniciatorė – iš Druskininkų kilusi maisto tinklaraštininkė, kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė, Druskininkų savivaldybė ir naujienų portalas „15min.lt“. Daugiau informacijos apie projektą skelbiama „Facebook“ paskyroje „Sezoninė virtuvė“, o dalyviai registruotis kviečiami el. pašto adresu: 100tortuLietuvai@gmail.com
Dalinamės projekte „100 tortų Lietuvai“ dalyvaujančios „Eglės“ sanatorijos „Šimtmečio torto su baltojo ir juodojo šokolado putėsiais” receptu.

Biskvitinis (rudas) pagrindas (26 cm skersmens forma):
4 kiaušiniai;
120 g cukraus;
Žiupsnelis druskos;
80 g miltų;
30 g kakavos;
Cukraus sirupo (biskvito palaistymui).
Biskvitinis (baltas) pagrindas:
2 kiaušiniai;
60 g cukraus;
Žiupsnelis druskos;
40 g miltų;
10 g krakmolo.
Juodojo šokolado putėsiai:
100 g pieno;
200 g juodojo šokolado;
300 g grietinėlės 35%;
5 g želatinos;
25 g vandens.
Balto šokolado putėsiai:
100 g pieno;
200 g balto šokolado;
300 g grietinėlės 35%;
30 g pistacijų branduolių (pasmulkintų);
5 g želatinos;
25 g vandens.

Gaminame biskvitą: įkaitinti orkaitę iki 180˚C. Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų ir išplakti su 80 g. cukraus ir 4 šaukštais šilto vandens. Baltymus išplakti iki standžių putų, per kelis kartus supilti likusį cukrų ir dėti ant trynių masės. Ant viršaus išsijoti miltų ir krakmolo/kakavos mišinį. Viską atsargiai išmaišyti. Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi arba ištepti riebalais ir išbarstyti miltais. Supilti tešlą ir išlyginti paviršių. Kepti 25-30 min. Atvėsusį rudąjį biskvitą išilgai padalinti į dvi dalis.
Gaminame šokolado putėsius: pieną užvirti ir užpilti ant šokolado. Maišant ištirpinti. Į šokolado mišinį supilti išbrinkintą ir ištirpintą želatiną. Išplakti grietinėlę iki standumo (neperplakti!). Sujungti su šokoladine mase. Tai pat gaminame ir juodojo, ir baltojo šokolado putėsius, tik į baltojo šokolado putėsius svarbu nepamiršti įmaišyti smulkintų pistacijų!
„Surenkame“ tortą: klojamas pirmasis rudasis biskvitas. Palaistyti biskvitą cukraus sirupu. Biskvitą užkloti juodojo šokolado putėsiais ir išlyginti. Ant viršaus kloti baltą biskvitą ir palaistyti cukraus sirupu. Biskvitą užkloti baltojo šokolado putėsiais ir išlyginti. Kloti antrąjį rudojo biskvito sluoksnį, palaistyti cukraus sirupu. 4-6 val. palikti stingti šaldytuve. Tortą galite palikti „nuogą“, aplieti šokoladu arba padengti marcipanų mase, kuri tik sustiprins karališką torto skonį.