Prasideda XXII tarptautinis menų festivalis „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“

Tris mėnesius truksiantis tarptautinis menų festivalis „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ šįmet kurorte skambės jau 22-ąjį kartą. Festivalis, garsinantis didžiojo Lietuvos menininko vardą, jau seniai peržengė vietinės reikšmės festivalio rėmus ir tapo gerai žinomas tarptautinėms auditorijoms. Gerokai išsiplėtė ir festivalio veiklos, kurios apima net penkias kryptis: muziką, dailę, literatūrą, kiną ir fotografiją.

Šių metų festivalio meno vadovė – pianistė G. Gedvilaitė / Organizatorių nuotrauka

„Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“, prieš 22 metus sumanyta Lietuvos muzikų rėmimo fondo direktorės L. Stulgienės, puoselėta kūrybingos fondo komandos, kuruojama Druskininkų savivaldybės ir Kultūros centro darbuotojų, dėl ilgo ir kruopštaus bendradarbiavimo peržengė Druskininkų ribas, tapo žinoma Lietuvoje ir didžiuojasi tarptautinio menų festivalio statusu. Dėkingumas, džiaugsmas, įsipareigojimas ir atsakomybė lydi mane šiais metais, pirmą kartą dalyvaujant tarptautinio menų festivalio „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ kūrybinio organizavimo etape“, – sakė šių metų festivalio meno vadovė, pianistė Guoda Gedvilaitė.

Festivalis dovanoja gausią ir išskirtinę programą

Šių metų festivalio koncertai vyks keliose erdvėse – Druskininkų bažnyčioje, M. K. Čiurlionio meno mokykloje, Pramogų aikštėje, Miesto muziejuje ir Švendubrės kaime. Profesionalios muzikos koncertuose, sakralinės muzikos valandose savo meistriškumą dovanos geriausi Lietuvos ir užsienio šalių muzikantai ir atlikėjų grupės.

Keletas festivalio koncertų skambės M. K. Čiurlionio meno mokyklos Didžiojoje salėje. Ten vieni iš žymiausių šalies pianistų – Petras Geniušas, Rokas Zubovas, Paulius Andersson – skambins naujuoju Druskininkų „Rotary“ klubo meno mokyklai dar 2020 metais žadėtu, dabar jau į Druskininkus atgabentu fortepijonu.

Karališkasis „Steinway & Sons“ firmos įspūdingo koncertinio dydžio instrumentas į Druskininkus spėjo atkeliauti prieš pat festivalio pradžią, juo birželio 21 d. pirmoji skambins druskininkietė G. Gedvilaitė. Būtent ji šį instrumentą surado Frankfurte prie Maino ir rūpinosi jo parvežimu. Tokio tipo prestižinis instrumentas Druskininkuose šiuo metu yra vienintelis.

Po įspūdingo Festivalio atidarymo koncerto miesto aikštėje birželio 22 d. 19 val., kuriame išgirsime ir išvysime premjerinį Bolero choreografinį pastatymą, netrūks ir kitų aukštos prabos klasikinio muzikavimo ir vokalinių šedevrų koncertų!

Festivalį atidarys jau minėtas koncertas „Vasaros variacijos. Bolero“, jo idėjos autorė ir režisierė – G. Gedvilaitė. Prie šio pasirodymo prisijungė gausi kūrėjų ir atlikėjų komanda: choreografas Tadas Almantas, pučiamųjų partijas paruošė Juozas Mikolainis, modernaus šokio pastatymas – Lina Puodžiukaitė-Lanauskienė ir Paulius Prievelis. Koncerte įvairių kompozitorių kūrinius atliks Duo Pergunt: Pavel Giunter, Gunters Freibergs – marimba, vibrafonas, perkusija (Lietuva – Latvija), G. Gedvilaitė, Simonas Poška – fortepijonas (Lietuva-Vokietija), Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklos pučiamųjų skyriaus moksleiviai ir absolventai, modernaus šokio pasirodymą dovanos solistai Martynas Popovas ir Izabelė Niparaitė bei Vilniaus nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos baleto skyriaus šiuolaikinio šokio programos moksleiviai.

Iki pat rugsėjo pabaigos klasikinės ir sakralios muzikos mylėtojus džiugins net 12 įsimintinų renginių. Išskirtinis renginys rugpjūčio 16 dieną vyks Švendubrės miške. Įspūdinga vakaro impresija su profesionaliais atlikėjais ir specialia programa nustebins gamtos ir muzikos vienybe. Šviesa, šokis, muzikos garsų ir miško ošimo darna sukurs užburiantį vaizdą ir neišdildomus potyrius klausytojams.

Trečią kartą bus rengiamas vis didesnio populiarumo sulaukiantis Asociatyvios nuotraukos foto konkursas, kurio metu fotografai kviečiami pateikti nuotraukas, asociatyvias su M. K. Čiurlionio paveikslais. Šiemet pirmą kartą bus pristatyta unikali edukacinė-degustacinė programa „Ką gi valgė Čiurlioniai? Kasdieninė ir šventinė šeimos užstalė“, pakviesianti iš arčiau pažinti M. K. Čiurlionį ir jo šeimos kasdienybę bei įpročius.

Nepamirštami įspūdžiai Druskininkuose

Šiltais vasaros vakarais orkestrai, ansambliai, talentingi ir išradingi Lietuvos menininkai, svečiai iš svetur, teatras, šokis, muzika, dailė ir žodis užpildys jaukias Druskininkų erdves, o M. K. Čiurlionis visus suvienys, apjungs ir kvies minti žemės ir visatos įprasminimo paslaptis.

G. Gedvilaitė: „Menų kalba išskirtinė, ypatinga, nes visiems visame pasaulyje suprantama. Auginkime, saugokime kartu sodintą ir jau paaugusį visų muzikos ir menų šilą ir tęskime tradiciją vasaromis susitikti M. K. Čiurlionio mieste – Druskininkuose.“

Beveik visi festivalio renginiai nemokami.

Renginį organizuoja Druskininkų kultūros centras. Festivalio sumanytojas – Lietuvos muzikų rėmimo fondas. Partneriai: M. K. Čiurlionio meno mokykla, Druskininkų miesto muziejus, Druskininkų bažnyčia. Finansuoja: Druskininkų savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba.

Druskininkų kultūros centro informacija