Parodoje – tarsi močiučių skrynios lobiai

„Liaudies menas turi būti mūsų meno pamatas, iš jo turi iškilti savotiškas lietuvių stilius, jis yra mūsų pasididžiavimas, nes tas gražumas, kurį turi savy, yra grynas, savotiškas ir išimtinai lietuviškas“, – yra sakęs garsiausiais mūsų šalies dailininkas ir kompozitorius M. K. Čiurlionis.

Menininkių D. Lukošiūnaitės ir L. Kabelkaitės parinkti darbų ornamentai yra būdingi Dzūkijos kraštui/Snieguolės Stravinskienės nuotraukos

2020-uosius Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė Tautodailės metais. Taigi ir Druskininkų švietimo centre kovo 13 d. buvo atidaryta Dianos Lukošiūnaitės (karpinių) ir Linos Kabelkaitės (siuvinėtų skarelių) paroda „Iš močiučių skrynios“, skirta Tautodailės metams.

Šiai parodai menininkės atrinko kūrinius, priskiriamus taikomajai-dekoratyvinei tautodailei –

kalvystės, kryždirbystės, keramikos, audimo, šiaudų vėrimo, verbų rišimo ir siuvinėjimo darbams. Menininkių parinkti darbų ornamentai – būdingi Dzūkijos kraštui. D. Lukošiūnaitė karpiniuose bandė pavaizduoti keletą lietuvių tradicinių amatų. Jos karpiniai atrodo tarsi ištraukti iš kraičio skrynios – juk į jas dėdavo tik pačius geriausius, aukštos kokybės rankdarbius.

L. Kabelkaitė, kurdama raštus skarelėms, rėmėsi Dzūkijai būdingais raštais, kai kuriuos stilizavo pagal jos mamos išsiuvinėtus raštus, tautodailininkė sukūrė ir savų ornamentų.

„Šia paroda norime paskatinti ir jaunimą domėtis tradiciniais amatais, juos analizuoti, perprasti ir pritaikyti juos šiandienai. Paroda skirta Tautodailės metams, todėl pabandėme pastudijuoti protėvių sukurtus darbus, jų ornamentiką, stilių. Nes visi žino, kad, nepažindami praeities, negalime ir projektuoti ateities“, – savo įžvalgomis dalijosi darbų autorės.

Druskininkų švietimo centro informacija