Nieko bendro – dvigubai geriau!

Penktadienį Amatų centre „Menų kalvė“ atidaryta floristės Rūtos Kazakevičienės ir grafiko-tapytojo Deivido Sinkevičiaus paroda intriguojančiu pavadinimu – „Nieko bendro – dvigubai geriau!“

Tokio naujos ekspozicijos atidarymo renginio šiose erdvėse dar nebuvo. Ne tik dėl užburiančių M. K. Čiurlionio meno mokyklos gitaristų ansamblio, tarp kurių buvo ir D. Sinkevičiaus dukra, gitarų garsų, bet ir dėl galimybės ekspozicijos autorius pažinti per jų antrąsias puses. Būtent jie, tądien buvę renginio vedėjais, dažnukart būna ir kūrybos įkvėpėjai, pirmieji kritikai ir didžiausi gerbėjai.

R. Kazakevičienės ir D. Sinkevičiaus bendrą parodą pristatė jų antrosios pusės – Simonas ir Irina/Roberto Kisieliaus nuotrauka

Į originaliai organizuotą parodos atidarymą susirinkoR. Kazakevičienės ir D. Sinkevičiaus kūrybos gerbėjai, jų bičiuliai ir artimieji. Parodos autorius pasveikino ir Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas: „Tikrai malonu, kad druskininkiečiai, jauni žmonės, kuria mūsų mieste ir mums visiems dovanoja grožį. Sveikinu su paroda, džiaugiuosi puikiais Jūsų darbais. Linkiu abiems didelės kūrybinės sėkmės!“.

„Grafika ir floristika šioje parodoje labai puikiai dera“, – sakė „Menų kalvės“ vadovė Ingrida Griniūtė, dėkodama parodos „Nieko bendro – dvigubai geriau!“ autoriams už įdomius meninius sprendimus ir pasidalintas kūrybines įžvalgas ir atradimus.

Menininkus pasveikino mokytoja Vida Šuliauskienė, kolegos, miesto dailininkai ir tautodailininkai, kiti svečiai.

Naujosios parodos atidarymo vedėjais buvę Irina Sinkevičienė ir Simonas Kazakevičius atsakė į jiems pateiktus klausimus, atskleidė kūrybinius savo antrųjų pusių užkulisius ir padėjo geriau pažinti abiejų menininkų kūrybą.

R. Kazakevičienės vyras Simonas papasakojo apie pirmąją savo kūrybos parodą surengusios Rūtos kūrybinius ieškojimus, jos talentą pasirūpinti namų interjeru ir dekoru, pirmuosius piešinius, edukacines veiklas „Menų kalvėje“ ir posūkį į natūralistinį meną – floristiką. „Kad ir kur bekeliautume, kur benuskristume, kur benueitume, nuolat ją raginu neatsilikti, nes ji pakeliui nuolat randa įvairiausių augalų ir medžiagų, kuriuos galėtų panaudoti kūryboje. Jei neskina, tada bent fotografuoja, – pasakojo S. Kazakevičius. – Kartais į kokią šalį iškeliaujame tik su kuprinėmis, bet per kelionę Rūta prikaupia tiek visokių augalų, sudžiūvusių palmių lapų ir kitų jos kompozicijoms reikalingų medžiagų, kad grįžtant jau tenka pirkti lagaminus. Taip įdomiai ir gyvename“…

S. Kazakevičius pasakojo, kad ir „Natūraliste“ Rūta pasivadino neatsitiktinai: „Ji vertina natūralius dalykus – pati iš gamtinių medžiagų kuria paveikslus, iš natūralių komponentų gamina kremus, balzamus. Pirkdama maisto produktus, atidžiai perskaito jų sudėtį, viskas turi būti natūralu.“

„Nei viename iš 17-os Deivido parodų atidarymų nesu kalbėjusi. Šįkart su kaupu grąžinu vyrui šią skolą“, – juokavo tą vakarą renginio vedėjos vaidmenį išbandžiusi I. Sinkevičienė.

O ir daugelyje Deivido darbų nesunkiai galima atpažinti ir jo žmoną Iriną, kuri yra menininko Mūza bei įkvėpėja. Pati Irina prisipažino, kad įkvėpėjos titulu jai kartais tenka dalintis ir su katinu, kuris taip pat dažnai įamžinamas Deivido paveiksluose.

Irina papasakojo, kad kūrybos link Deividą pastūmėjo artimo žmogaus abejonė jo talentu – menininkas netruko įrodyti, kad yra kūrybingas ir talentingas, pastaroji paroda tik dar kartą įrodo, kad tąkart suabejojusiam žmogui dabar galima tik padėkoti.

Deividas pasakojo, kad, su Rūta sumanę kūrybinio tandemo parodą, suprato, kad tarp jų kūrinių – nieko bendra, bet pagalvojo, kad tai ir yra dvigubai geriau – taip ir gimė ekspozicijos pavadinimas. Parodoje eksponuojamuose grafikos darbuose nesunku atpažinti Deivido išskirtinį braižą ir pagrindinius jo kūrybos motyvus. Tačiau pats autorius sako, kad, rengiant bendrą parodą su floriste Rūta, nejučiomis atsirado ir naujų štrichų – daugiau gamtos detalių.

Parodos atidarymo akimirkas užfiksavo Robertas Kisielius

Laima Rekevičienė