Medžio drožėjus suburs Viečiūnuose rengiamas pleneras „Lietuviško ąžuolo pasaka“

Liepos 29 – rugpjūčio 2 dienomis prie Viečiūnų bendruomenės centro (Jaunystės g. 17, Viečiūnai) vyks tradicinis, nuo 2002 metų kas antrus metus rengiamas medžio drožėjų pleneras „Lietuviško ąžuolo pasaka“. Šiais metais jis bus skirtas kryždirbystei.

Plenero metu bus atkurti du Leipalingio ir du Viečiūnų seniūnijų kaimuose esantys senieji kryžiai, kurie dar yra išlikę, kaip senosios kryždirbystės pavyzdžiai, atspindintys giliąsias Dzūkijos kryžių kūrimo tradicijas. Kryžių atkūrimo darbai bus atliekami atviroje, viešoje erdvėje, kurioje galės apsilankyti kiekvienas, besidomintis tradicine kryždirbyste.

2008 m. kryždirbystė ir kryžių simbolika Lietuvoje įtraukta į Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Tradiciniai lietuviški kryžiai – unikalus reiškinys, savotiška amato, meno bei tikėjimo sintezė, kurioje jungiasi architektūros, skulptūros, kalvystės bei tapybos elementai.

Plenere susitiks žinomi medžio drožėjai

Medžio drožėjų plenere „Lietuviško ąžuolo pasaka“ dalyvaus ir tradicinius kryžius atkurs keturi menininkai iš Druskininkų, Alytaus bei Jurbarko.

Meno kūrėjas, sertifikuotas amatininkas, respublikinės konkursinės parodos „Aukso vainikas“ laureatas Gintautas Akstinas, kilęs iš šalia Druskininkų esančios Ratnyčios, medį drožinėja nuo vaikystės, o rimčiau domėtis medine skulptūra pradėjo 1983 m. Nuo 1987 m. jis kasmet dalyvauja respublikinėse ir tarptautinėse parodose, pleneruose, kūrybinėse stovyklose, konkursuose. Nuo 1995 m. Gintautas yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys, 2011 m. jam suteiktas Meno kūrėjo statusas. Gintautas dalyvavo, kuriant L. Šepkos skulptūrų parką Rokiškyje bei skulptūrų parkus Veisiejuose, Bistrampolyje, Varėnoje, Alytuje, Druskininkuose, Gardine, Seinuose. Už Druskininkų kurorto garsinimą ir krašto etnokultūros tradicijų puoselėjimą 2010 m. kūrėjas apdovanotas Druskininkų savivaldybės Kultūros puoselėtojo premija ir diplomu.

Iš Dzūkijos krašto kilęs tautodailininkas Artūras Janickas sako, kad į kryždirbystę jį atvedė likimas: „Amatu susidomėjau gana vėlai. Turėjau laisvo laiko sustoti ir pagalvoti, ko iš tikrųjų noriu gyvenime. Tada nutariau išbandyti amatą, norėjosi prisiliesti prie medžio. Vos pradėjau mokytis, užbūrė aplinka – medžio kvapas, prisilietimai, įrankiai. Patiko visa darbo atmosfera. Greitai atsiskleidė gabumai – ką pabandydavau, viskas pavykdavo. Daugiausia laiko praleisdavau drožybos klasėje, kurioje lavinau ranką.“ Dabar Artūras – įvertintas medžio meistras, tautodailininkas, 2019 metais pelnęs laureato vardą ir pagrindinį apdovanojimą nacionalinėje konkursinėje liaudies meno parodoje „Aukso vainikas“.

Vytautas Dabrukas gyvena ir kuria Druskininkuose. Medis jo rankose tarsi atgyja. Menininkas kiekviename savo darbe palieka dalelę savo širdies šilumos – štai kodėl jo skulptūros tokios mielos praeivio akiai. Nemažai jų yra Druskininkų savivaldybėje: prie miško muziejaus „Girios aidas“ priešgaisrinio tako stovi „Šv. Florijonas“, skulptūrinės grupės „Grybautojai“, „Medžiotojai“ ir kitos, prie Druskonio ežero pasitinka „Druskonis“, Melnyčėlėje ir prie Druskininkų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčios stiebiasi kryžiai, Leipalingyje prie dvaro su muziejaus lankytojais sveikinasi „Jotvingis“. „Nors atėjo laikas, kai galiu išplėsti savo pomėgius, užsiimti kita mėgstama veikla, bet mano dirbtuvėse ant darbastalio visada guli išgaląsti kaltukai. Atsikeliu anksti ryte, pamatau gulintį kieme ąžuolą, suspurda širdis, čiumpu kaltą ir einu drožti“, – sako Vytautas.

Tautodailininkas, respublikinės konkursinės parodos „Aukso vainikas“ regioninio turo laureatas Juozas Videika – dzūkas, gyvenantis Jurbarke. Nuo 1991 m. J. Videika dalyvauja parodose ir pleneruose, sukūrė gausybę skulptūrų, kryžių ir koplytstulpių, kurie pelnė menininkui pripažinimą ne tik Jurbarko krašte, bet ir visoje Lietuvoje. Respublikinėje tautodailės parodoje „Aukso vainikas“ J. Videika net keturis kartus pripažintas geriausiu Tauragės krašto menininku. 2003 ir 2014 m. jo darbai eksponuoti respublikinėje liaudies meno parodoje Vilniuje, Pasaulio lietuvių dainų švenčių metu. Savo skulptūrose J. Videika kuria harmoningą pasaulį, kuriame gražiai sugyvena sunkiai dirbantis žmogus, angelai ir šventieji, gyvuliai ir paukščiai, medžiai ir žvaigždės, jo personažai kupini vidinės ramybės, skaidraus liūdesio, lyrizmo.

Renginio uždaryme – Viečiūnų kryžių istorija

Pleneras „Lietuviško ąžuolo pasaka“ truks penkias dienas, o rugpjūčio 2-ąją jį vainikuos uždarymo renginys, rengiamas Viečiūnų bendruomenės centre. Uždaryme apie Viečiūnų kryžius pasakos Viečiūnų gyventoja, mokytoja, kraštotyrininkė Julija Bliūdžiuvienė, bus surengta virtuali nuotraukų paroda, kurioje bus galima pamatyti užfiksuotą plenero eigą ir tai, kaip kryžiai atrodė prieš atkūrimą ir sugrįžę į savo vietą po plenero.

Renginyje dalyvaus Viečiūnų laisvalaikio salės folkloro ansamblis „Žemynėłė“ – dzūkų krašto tradicijas ir papročius puoselėjantis kolektyvas, savo programoje atliekantis unikalias šio regiono dainas bei pasakojimus.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Druskininkų savivaldybė. Partneriai – Viečiūnų ir Leipalingio seniūnijos.

Druskininkų kultūros centro informacija