Lygiadienis Viečiūnuose: gardžios vaišės, prasmingos edukacijos ir minoriškos rudens išdaigos

Paskutinį rugsėjo šeštadienį vykstanti Rudens lygiadieno šventė Viečiūnuose – baigiamasis Verpstės festivalio akordas. Verpstės festivalis – Lietuvos kultūros tarybos finansuotas unikalus projektas, kurio simbolis – aukso spalvos verpstė – tiesiogiai susijęs su verpimo tradicijomis šiame krašte. Šįmet buvo sukurta dar viena ypatinga verpstė – druskininkietis dailininkas Deividas Sinkevičius stilizuota verpste, įprasminančia Viečiūnų istoriją, papuošė Bendruomenės centro sieną.

Kelerius metus Viečiūnuose vykstanti Rudens šventė – festivalio finalinis renginys, siejamas su Rudens lygiadieniu. Alvydo Lukoševičiaus nuotraukos

Kelerius metus Viečiūnuose vykstanti Rudens šventė – festivalio finalinis renginys, siejamas su Rudens lygiadieniu. Šventės ypatingai laukia vietinė bendruomenė, į ją atvyksta nemažai svečių iš kitų Druskininkų krašto vietovių.

Viečiūnų laisvalaikio salės vadovė Jolita Miliauskė pasakojo, jog  šių metų šventė buvo skirta Dzūkijos (Dainavos) 770-osioms metinėms paminėti.

„Šventėje dalyvavo daug vietos amatininkų, prisidėjo ir kitos Druskininkų savivaldybės bendruomenės. Mūsų bendruomenės nariai parodė sukurtą meninę programą „Pakaštavokit pas viecinius“, vyko vietos gamintojų produkcijos pristatymas“, – pasakojo J.Miliauskė.

Šventės dalyviai buvo pakviesti į vietos audėjos Laimutės Griškevičienės audimo edukaciją, taip pat edukacijose buvo galima susipažinti su keramikos, vytelių pynimo paslaptimis, vyko šiaudinių skulptūrų pleneras. Tautodailininkė Danutė Saukaitienė pristatė ir atidarė savo parodą „Žolynų virsmas“.

„Buvo graži, jauki šventė, obelų sode įrengėme jaukų kiemelį, buvo kas veikti ir dideliems, ir mažiems, visi norintieji galėjo paskanauti čia pat iškeptų blynų su obuoliais, gardžios sriubos ir kitų iš rudens gėrybių pagamintų skanumynų“, – pasakojo J. Miliauskė. 

Susirinkusius į šventę maloniai nuteikė dainininkų Liudo Mikalausko ir Egidijaus Bavykino koncertas, tačiau finaliniam šventės akordui  – lygiadienio ženklų deginimui – gamta nebuvo dosni: dėl lietaus ugnies šou vyko simboliškai. 

Renginį, įgyvendinant Druskininkų kultūros centro projektą „Verpstės festivalis“, organizavo Druskininkų kultūros centras, Viečiūnų laisvalaikio salė, Viečiūnų bendruomenė ir Viečiūnų seniūnija.

„Mano Druskininkai“ informacija