Įsimintinas Druskininkų „Bočių“ birželis

Vita Gimaitė

Jūs pasitieskite ant žemės kilimėlį ir tvirtai atsistokite ant jo. Giliai įkvėpkite saulėtosios ramybės, pakelkite rankas aukštyn – į amžinąjį dangų, lig žemės nusilenkit dulkėms savo protėvių. Atsisukite į visa, kas gražu ir gera, nusišypsokite gyvenimui! Ir džiaugtis eikite buvimo dovana didžiąja“, – Druskininkų bendrija „Bočiai“, vadovaujami pirmininkės Zitos Joanos Jančiauskienės, birželio 11-ąją į koncertą-susitikimą sukvietė septynių miestų „Bočių“ ir TAU meninius kolektyvus, kurie Pramogų aikštėje supynė „Draugystės pynę“.

Baku surengtame 1-ajame tarptautiniame festivalyje „Gimnastika visiems“ Lietuvai atstovavo Druskininkų „Bočių“ moterų šokių grupė „Rudenėlis“ / Asmeninio archyvo nuotraukos

Renginys buvo skirtas ir didžiojo sveikatintojo Karolio Dineikos 125-osioms gimimo metinėms, ir 770-osioms Dzūkijos/Dainavos sukaktuvėms paminėti.

O „Draugystės pynės“ pynėjų buvo apie 120! Susirinko svečiai iš Vilniaus, Lazdijų, Veisiejų, Kėdainių, Simno, Varėnos ir šeši Druskininkų „Bočių“ kolektyvai. Gausiai ir garsiai skambėjo dzūkiškos dainos.

Na, o birželio 17-19 d. Baku (Azerbaidžanas) surengtame 1-ajame tarptautiniame festivalyje „Gimnastika visiems“ Lietuvai atstovavo Druskininkų „Bočių“ moterų šokių grupė „Rudenėlis“ (vadovė – Laimutė Radinienė) ir Lietuvos asociacijos „Gimnastika visiems“ prezidentė Vilma Povilionienė.

Druskininkų „Bočiai“ į koncertą-susitikimą „Draugystės pynė“ sukvietė septynių miestų „Bočių“ ir TAU meninius kolektyvus / Asmeninio archyvo nuotrauka

„Rudenėlis“ dalyvavo auksinio amžiaus – 50+ kategorijoje. Konkuravome su 5 kolektyvais ir laimėjome antrąją vietą. Visos šokėjos buvo apdovanotos medaliais ir diplomais. Mes rengėjams įteikėme didelį lietuviškos duonos kepalą, perjuostą tautine juostele.

„Lietuvos atstovės sulaukė didelio palaikymo ir susidomėjimo, savo grakštumu ir elegancija senjorės pavergė žiūrovų ir teisėjų širdis. Lietuvos kolektyvas buvo išrinktas dalyvauti GALA koncerte“, – socialiniame tinkle „Facebook“ skelbė Lietuvos asociacija „Gimnastika visiems“. Džiaugėmės gerai įvertintu šokiu „Nunešk mane prie jūros“ pagal Irenos Starošaitės dainą. Daug smagių akimirkų patyrėme per tas tris dienas, praleistas egzotiškame Azerbaidžane. Nuo pat sutikimo oro uoste ir visą mūsų buvimo laiką Baku mus lydėjo neįtikėtina globa ir dėmesys.

Pirmąją dieną apsilankėme Baku senamiestyje. Sužavėjo įspūdingi Širvanšachų rūmai ir Mergelės bokštas. Senamiestis 2001 metais įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, datuojamas XIIa., kai kurie pastatai – iš VII a.

Mergelės bokštas yra išskirtinis tautos simbolis, pavaizduotas ant šalies banknotų bei oficialių blankų. Bokšte įsikūręs muziejus, nuo bokšto stogo atsiveria vaizdas į senamiesčio skerstgatvius ir minaretus, Baku bulvarą bei Kaspijos jūros pakrantę. Pasak legendos, bokštą pastatė šachas savo dukteriai, kurią norėjo ištekinti, bet duktė pareikalavo bokšto…

Kitą rytą „workshope“ (dirbtuvėse) mokėmės Zumbos, repetavome, dalyvavome festivalio atidarymo eisenoje. Po to gražiame parke prie Kaspijos jūros surengti konkursiniai pasirodymai, o pertraukos metu – koncertas, kuriame dainavo „Eurovizijos“ 2011 m. laimėtojas Eldar Gasimov. Viską vainikavo apdovanojimų ceremonija. Tarp penkių 50+ kategorijoje dalyvavusių kolektyvų buvome įvertintos II laipsnio diplomais bei sidabriniais medaliais. Mes padovanojome didelį lietuviškos duonos kepalą, perjuostą tautine juostele.

Trečioji diena prasidėjo tradicinių šokių pamoka, po jos mėgavomės Kaspijos jūros paplūdimiu, o vakaro GALA koncerte pasirodėme kartu su atrinktais 20 dalyvių (pirmame pasirodyme dalyvavo 46 kolektyvai). Tą patį vakarą surengtas ir banketas Kaspijos jūros paplūdimio terasoje.

Paskutinę viešnagės dieną lankėmės Gobustano valstybiniame istoriniame-meniniame rezervate. Tai – archeologinis draustinis, saugoma gamtos teritorija rytų Azerbaidžane, 64 km nutolusi nuo sostinės Baku, UNESCO pasaulio paveldo objektas, žymi archeologinė vieta su 6000 uolų įrašų (petrografų), kurių seniausi datuojami ankstyvajame paleolite. Pamatėme priešistorinius akmens amžiaus piešinius ant uolų.

Visos kelionės metu Baku jautėme festivalio rengėjų ir miesto žmonių ypatingą dėmesį. Nuoširdžiai mus globojo ir festivalio žiuri narė, Lietuvos asociacijos „Gimnastika visiems“ prezidentė Vilma Povilionienė. Jai dėkingos visos „Rudenėlio“ atstovės. Viešnagės Baku metu mumis rūpinosi ir visur lydėjo jaunas, paslaugus vaikinas Muchtaras. Ir jam mūsų lietuviškas AČIŪ!