Festivalis „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ jau pasiekė pusiaukelę, bet visi siurprizai dar neatskleisti

Prieš Jonines prasidėjęs tarptautinis menų festivalis „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ jau pasiekė pusiaukelę. Specialiai festivaliui surengti koncertai kiekvieną savaitgalį į įvairias kurorto erdves sutraukia vis didesnį būrį klasikinės muzikos gerbėjų. Prieš dvidešimt dvejus metus šį muzikos ir kitų menų festivalį pradėjęs Lietuvos muzikų rėmimo fondas išaugino jį iki aukščiausio prestižo meno šventės, o jos organizavimą perėmęs Druskininkų kultūros centras sėkmingai tęsia muzikines tradicijas.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas P. Geniušas – ryški scenų žvaigždė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bei Škotijos Karališkosios akademijos profesorius / DKC archyvo nuotrauka

Nors šių metų festivalis jau persirito į antrąją pusę, tačiau muzikos gurmanų dar laukia šeši puikūs koncertai. Pirmąjį rugpjūčio savaitgalį žiūrovai bus laukiami net dviejuose koncertuose. Rugpjūčio 2 d. 19.30 val. M. K. Čiurlionio meno mokyklos salėje režisierė ir aktorė Birutė Mar bei festivalio meno vadovė, pianistė Guoda Gedvilaitė surengs spektaklį-koncertą „Klara. Meilės daina“. Jame skambės B. Mar interpretuojami Klaros ir Roberto Šumanų laiškų bei amžininkų prisiminimų fragmentai, o pianistė G. Gedvilaitė atliks žinomus bei rečiau atliekamus, emocijomis pripildytus Šumanų kūrinius.

Rugpjūčio 3 d. 19.30 val. Druskininkų bažnyčioje solistė Aušra Liutkutė (sopranas), Vytenis Giknius (fleita) ir Jarūnė Barkauskaitė (vargonai) pristatys Cl. Balbastre, J. S. Bacho, G. F. Handelio, K. M. Čiurlionio ir kitų kompozitorių kūrinius.

Rugpjūčio 16 dieną 22 val. Švendubrėje, kurioje dažnai lankydavosi pats M. K. Čiurlionis, ten rymodavo prie ąžuolo ir nutapė savo garsųjį triptiką „Raigardas“, po žvaigždėtu dangumi vyks vakaro impresija „Šventame MIŠKE šventa KATEDRA“. Pianistė Evelina Pilipavičiūtė ir aktorius Marius Repšys atliks M. K. Čiurlionio kūrinius fortepijonui ir improvizacijas, skambės M. Repšio elektroninė kūryba ir jo perteikiami Lauryno monologai iš J. Marcinkevičiaus poetinės dramos „Katedra“. Rugpjūčio 17 d. 19.30 val. Druskininkų bažnyčioje arfų duetas Aistė Baliunytė-Dailidienė ir Giedra Julija Tutkutė atliks būtent šio koncerto proga pačių arfininkių adaptuotą programą arfų duetui „Arfos miške“.

Festivalio uždarymo vakaras „Sapnas“ Druskininkų bažnyčioje rengiamas M. K. Čiurlionio gimtadienio dieną – rugsėjo 22 d. 19.30 val. Tądien Šiaulių kamerinis orkestras „Camerata solaris“, solistas Mindaugas Bačkus (violončelė), diriguojami Vilhelmo Čepinskio, atliks J. Haidno, M. K. Čiurlionio ir V. Čepinskio kūrinius.

Festivalio programoje organizuojamas ir asociatyvios fotografijos konkursas. Fotografai konkursui kviečiami pateikti su Čiurlionio paveikslais asociatyvias nuotraukas. Geriausios nuotraukos pateks į virtualią parodą Druskininkų kultūros centro svetainėje www.druskininkukulturoscentras.lt. Konkurse gali dalyvauti mėgėjai ir profesionalūs fotomenininkai. Dalyviai nuotraukas turi siųsti el. paštu info@druskininkukc.lt, nurodant „Asociatyvios fotografijos konkursui“.

Degustacinėje vakarienėje maisto gurmanai sužinos ir paragaus, ką valgė gausi Čiurlionių šeima ir kaip atrodė vienuolikos asmenų užstalė. Visa festivalio programa – https://bit.ly/vasara_su_MKC.

O šį savaitgalį – liepos 27 d. 19.30 val. – M. K. Čiurlionio meno mokyklos Didžiojoje salėje pakviesime į fortepijono grando Petro Geniušo rečitalį, kurį jis pavadino „Ką šiandien norėčiau papasakoti Čiurlioniui?“ Girdėsime ne tik vokiečių genijaus R. Schumann ciklą „Bunte Blätter“ („Margi lapeliai“), bet ir P. Geniušo išskirtines muzikines interpretacijas, impresijas ir improvizacijas M. K. Čiurlionio kūrinių motyvais.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas P. Geniušas – ryški scenų žvaigždė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bei Škotijos Karališkosios akademijos profesorius. Jo koncertiniai maršrutai driekiasi nuo Vilniaus iki Japonijos, nuo džiazo festivalių, skambinimo dramos, baleto ar kabareto spektakliuose iki koncertų solo ir su Lietuvos bei užsienio šalių orkestrais prestižinėse pasaulio salėse: Lietuvos nacionalinės filharmonijos, Linkolno centro „Alice Tully“ ir „Avery Fisher“ Niujorke, Tokijo „Geijitsu Geikijo“, Vienos „Musikverein“, Škotijos Stevensono, Ciuricho, Tel Avivo ir kitose. Kartu su saksofonininku Liudu Mockūnu Lietuvoje ir plačiai pasaulyje (Skandinavijos šalyse, JAV, Belgijoje, Japonijoje, Latvijoje, Vokietijoje ir kitur) jis pristatė unikalų projektą „Jūra miške“, skirtą M. K. Čiurlioniui.

„Improvizacijos „virusu“ atlikėjas „serga“ jau ne vienerius metus, o Lietuvos publika jau turėjo galimybių pasigėrėti naujomis P. Geniušo idėjomis su šio žanro meistrais V. Čekasinu, L. Mockūnu ir kitais. XXII tarptautiniam festivaliui „Druskininkų vasara su Čiurlioniu“ P. Geniušas dovanos ypatingą dovaną – solines improvizacijas.

Festivalį organizuoja Druskininkų kultūros centras, finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Druskininkų savivaldybė

Druskininkų kultūros centro informacija