Festivalio “Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ finale –skambus akordas

Minint M.K.Čiurlionio gimtadienį, rugsėjo 22 –ąją baigėsi birželį prasidėjęs tradicinis tarptautinis menų festivalis „Druskininkų vasara su M.K.Čiurlioniu“. Devynioliktą kartą vykęs renginys kiekvieną šeštadienį sutraukdavo į įvairias kurorto erdves minias klasikinės muzikos gerbėjų.

2021 metais festivalio „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu ” sumanytojas ir ilgametis rengėjas Lietuvos muzikų rėmimo fondas festivalio organizavimą perdavė į Druskininkų rankas, o festivalio vairą perėmęs Druskininkų kultūros centras, puikiai sugebėjo tęsti prestižinio renginio tradicijas.

Per tris mėnesius vykusią meno šventę įvyko daug įspūdingų koncertų, kino filmų peržiūrų, ekskursijų, paskaitų, kūrybinių stovyklų. O festivalio finalą vainikavo garsiausio šalies chorinio meno kolektyvo –Kauno valstybinio choro– koncertas Druskininkų bažnyčioje.

Druskininkų kultūros centro direktorė  R.Viniarskaitė dėkojo klebonui V. Vaišvilui už geranorišką pagalbą, rengiant festivalį/R.Tarandės nuotr.

Programoje –daug garsių vardų

Visą vasarą, kiekvieną šeštadienį festivalio gerbėjai galėjo klausyti puikių atlikėjų – Čiurlionio kvarteto ir solisto A. Apšegos koncerto, nuotaikingo Kauno fortepijoninio trio ir skaitovo G. Prunskaus pasirodymo. Bažnyčioje koncertavo vargonininkė J. Landsbergytė su sūnumi V. Oškiniu (fleita), Miesto muziejuje pasirodė klarnetistas E. Kuleševičius, kuriam akomponavo G. Cinauskas.

Didelio druskininkiečių ir kurorto svečių susidomėjimo sulaukė bažnyčioje koncertavęs rankinių varpų ansamblis ARSIS iš Estijos,  taip pat kylančios vokalo žvaigždės A.Pilibavičiūtės ir Valstybinio Vilniaus kvarteto muzika.

 Šeštasis festivalio koncertas buvo ypatingas. Žiūrovus į koncertą bažnyčioje pakvietė pats garsiausias Lietuvos klasikinės muzikos kolektyvas– Lietuvos kamerinis orkestras, kuriam daugelį metų vadovavo vienas iškiliausių Lietuvos dirigentų Saulius Sondeckis.

Bažnyčioje vargonavo K. Kuzmickaitė iš Vokietijos ir vilnietė D. Encienė, kartu su jomis pasirodė vokalistės D. Tiškovaitė ir R. Šilinskaitė.

Pramogų aikštėje druskininkiečiai ir kurorto svečiai klausėsi lietuvių kompozitorių solo dainų ir duetų, kuriuos atliko žinomos solistės R.Tallat–Kelpšaitė ir R. Preikšaitė.

Druskininkiečiai  sulaukė ir savo žemietės, garsios pianistės G. Gedvilaitės solinio koncerto, kurį ji paskyrė savo tėvams, žinomiems Druskininkų kultūros veikėjams.

Didelio publikos dėmesio sulaukė festivalio uždaryme koncertavęs Kauno valstybinis choras/R.Tarandės nuotr.

Koncerte –M.K. Čiurlionio muzika ir tekstai

Finaliniame festivalio koncerte, kuris buvo skirtas M.K.Čiurlionio kūrybai, Kauno valstybinis choras atliko mūsų genialaus žemiečio muzikinius kūrinius, o kartu pasirodęs aktorius Dainius Svobonas įtaigiai choro dainavimą papildė tekstine M.K.Čiurlionio kūryba –laiškais, eseistika.

Po koncerto kalbėjusi Druskininkų kultūros centro direktorė Rimutė Viniarskaitė pripažino, jog šio festivalio organizavimas buvo didelis iššūkis Kultūros centro kolektyvui.

„Mes festivalio organizavimą iš Lietuvos muzikų rėmimo fondo perėmėme labai vėlai, likus mažai laiko iki jo pradžios. Stengėmės išlaikyti geriausias šio festivalio tradicijas ir įnešti naujumo. Smagu, kad pirmasis blynas nebuvo prisvilęs, festivalio renginiais klausytojai buvo patenkinti, jie labai gausiai rinkosi į koncertus“, –sakė direktorė.

Džiaugėsi muzikos galia

Už pagalbą ji nuoširdžiai padėkojo Druskininkų savivaldybei, Lietuvos muzikų rėmimo fondui, Lietuvos nacionalinei filharmonijai, klebonui Vaidui Vaišvilui, kuris maloniai sutiko priimti festivalio koncertus į Druskininkų bažnyčią. 

Kunigas V.Vaišvilas džiaugėsi, kad didžioji dauguma festivalio koncertų vyko Druskininkų bažnyčioje.

„Manau, kad kitaip ir būti negalėjo. Juk senojoje Druskininkų bažnyčioje, kuri stovėjo dabartinės šventovės vietoje, vargonavo M.K.Čiurlionio tėvas. Todėl labai simboliška ir prasminga, kad Čiurlioniui skirtas festivalis vyko šioje bažnyčioje. Džiugina ir tai, kad festivalio koncertai dvasiškai pakylėdavo tuos žmones, kurie juose lankėsi“, –kalbėjo klebonas.

R.Viniarskaitė sakė, jog jau pradedama planuoti kitų metų „Druskininkų vasara su M.K.Čiurlioniu“. Dėl programos aktyviai bendradarbiaujama su Lietuvos nacionaline filharmonija, kurios direktorė Rūta Prusevičienė buvo atvykusi į Druskininkus ir susitiko su savivaldybės vadovais,  taip pat kalbama su kitais garsiais Lietuvos muzikos festivaliais.

Laimutis Genys