Druskininkų krašto žmonės nusilenkė Lietuvos valstybingumui

Po metų, kai buvome įkalinti koronaviruso gniaužtuose, pertraukos šiemet vėl galėjome plačiau ir laisviau visi kartu švęsti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną – Vasario 16-ąją.

Druskininkų krašto žmonės visada brangino šią dieną ir mokėjo ją švęsti, jau yra susikūrę šios šventės paminėjimo tradicijas. Šiemet Vasario 16-oji mūsų krašte buvo labai plačiai švenčiama – ne tik pačiuose Druskininkuose, bet ir kitose savivaldybės gyvenvietėse, visose bendruomenėse.

Patriotiškumo ir meilės Tėvynei jausmas skiepijamas nuo mažų dienų/Laimos Rekevičienės nuotrauka

Pagrindiniu šventės akcentu tapo nuo 2018 metų mūsų krašto žmonių organizuojamas motorizuotas žygis automobiliais per visas savivaldybės gyvenvietes. Šiemet daugiau kaip šimtas automobilių, pasipuošusių trispalvėmis ir kita tautine atributika, nuotaikingai keliavo per Druskininkų kraštą, primindami apie vieną iš svarbiausių Lietuvos valstybingumo švenčių.

Automobilių žygis – penktą kartą

Tradiciškai, išsirikiavusi prie Leipalingio degalinės, automobilių kolona patraukė link Leipalingio bažnyčios, o paskui – į Druskininkus, kur prie jų prisijungė iš Viečiūnų atvykę motorizuoti vėliavnešiai. Susijungusi kolona, patraukė į Jovaišius.

Ūkininkas iš Leipalingio krašto Antanas Vailionis, vienas iš šios akcijos organizatorių, pasakojo, kad šiemet ši akcija prasiplėtė, prie jos organizavimo prisijungė seniūnijos, ją organizuoti padėjo ir Druskininkų savivaldybė.

„Ketverius metus organizavau automobilių žygį su vėliavomis. Šiemet jis vyko savivaldybės mastu, susirinko apie 120 mašinų, anksčiau būdavo 30-35. Šiemet prisidėjo Viečiūnai su 70 automobilių“, – įspūdžiais dalijosi A. Vailionis.

Paklaustas, kaip jam kilo mintis organizuoti tokį patriotinį žygį ir taip paminėti Vasario 16-ąją, A. Vailionis sakė, kad, rengiantis švęsti Lietuvos Nepriklausomybės 100-metį, jam paskambino Stračiūnų kaimo bendruomenės pirmininkė Jolanta Miliuvienė, kuri visada pilna idėjų ir užsiminė, kad reikia kažką įdomaus sugalvoti: „Ji pasiūlė šventės dieną važiuoti automobiliais. Mes taip ir padarėme. Lietuvos šimtmečio proga pirmą kartą suorganizavome tą važiavimą. Man ta mintis patiko, todėl nusprendžiau, jog tokią akciją reikia organizuoti kasmet, per Vasario 16-ąją. Kaskart prieš tą datą man paskambindavo žmonės ir klausdavo, ar važiuosim. Pernai buvo kovidas, pamaniau, kad jau nedarysime tos akcijos, tačiau išvakarėse pradėjo skambinti žmonės ir klausinėjo, kaip važiuojame. Iš vakaro įdėjau skelbimą, ir susirinko apie 30 mašinų“, – prisiminė A. Vailionis.

Jo nuomone, 30 automobilių yra optimalus variantas, kai nesusidaro spūsčių, nereikia šviesoforų reguliavimo ir policijos pagalbos.

Šiemet Vasario 16-oji mūsų krašte buvo labai plačiai švenčiama – ne tik pačiuose Druskininkuose, bet ir kitose savivaldybės gyvenvietėse, visose bendruomenėse/Laimos Rekevičienės ir Roberto Kisieliaus nuotraukos

Skandavo: „Lietuva bus laisva!“

Paklaustas, ką jam asmeniškai reiškia Vasario 16-oji, Antanas prisipažino esąs tikras patriotas ir visos valstybinės šventės jam yra svarbios.

„Kadangi esu iš labai patriotiškos šeimos, man tai svarbu. Vienu metu tos šventės nebuvo tokios populiarios, mes surinkdavome Leipalingio bažnyčioje, paskui prie paminklo, organizuodavome spontaniškus minėjimus. Smagu, kad dabar vis daugiau žmonių buriasi į tas šventes“, – sakė pašnekovas.

Pasidomėjus, ką apie Vasario 16-ąją jis atsimena iš sovietmečio, kai dar buvo vaikas, Antanas sakė, kad atsiminimų apie šią dieną nėra daug, tačiau jis iš vaikystės labiausiai prisimena šūkį „Lietuva bus laisva!“.

„Kartais eidavau per laukus, atsistodavau ant akmens ir šaukdavau: „Lietuva bus laisva!“. Nors gal iki galo to posakio esmės tada ir nesuvokdavau. Mūsų šeimoje buvo nukentėjusių nuo sovietinių represijų, buvo ir išvežtų, ir partizanų, todėl tas laisvos Lietuvos jausmas mūsų giminėje visada buvo stiprus.
Maksimaliai esu už tas šventes, jas reikia švęsti, turime džiaugtis tuo, ką turime“, – sakė Antanas.

Pasižadėjo Lietuvai

Vidurdienį Druskininkų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčioje buvo laikomos Šv. Mišios už Lietuvą. Po mišių druskininkiečiai stebėjo iškilmingą Lietuvos jaunųjų šaulių pasižadėjimo ceremoniją.

Keliolika jaunųjų šaulių viešai įsipareigojo būti ištikimais Lietuvos valstybei ir rengtis stropiai ginti Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę.

Geriausiam metų šauliui buvo įteiktas garbingas apdovanojimas – kovinis kirvis. Ši garbinga dovana įteikta Ramūnui Kazlauskui.

Po šventinės ceremonijos kalbinta jaunoji šaulė Rugilė Jurgelionytė, jau penkerius metus priklausanti šaulių bendruomenei, sakė, kad jai ši diena yra ypatinga – ji kartu su savo bendražygiais pasižadėjo Lietuvai.

„Šis pasižadėjimas man yra labai svarbus, nes pažadėjau būti ištikima savo Tėvynei ir sąžiningai rengtis jos gynybai. Po šio pasižadėjimo dėsiu daugiau pastangų visose gyvenimo srityse, nei dabar, stengsiuosi pateisinti garbingą šaulės vardą“, – sakė Rugilė.

Šventės proga vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė padėkomis už pagalbą, valdant neteisėtos migracijos krizę apdovanojo įvairių nevyriausybinių organizacijų atstovus, tarp jų ir Šaulių sąjungos narius, daugiausia valandų išdirbusius pasienyje. Tarp apdovanotojų buvo ir du Druskininkų Giedriaus Matulionio 103 kuopos šauliai – kuopos vadas Ramūnas Šerpetauskas ir šaulys Juozas Ražanskas, kurie Druskininkų užkardoje neatlygintinai išdirbo daugiau kaip 450 valandų.

Šventė visos bendruomenės

Viečiūnų gyventojai prie Viečiūnų bendruomenės centro sugiedojo Lietuvos himną, gyva žmonių grandine ir mašinų kolona apjuosė savo miestelį. Šventinė mašinų kolona važiavo per Neravus, Jaskonis į Druskininkus. Parko tilto automobilių aikštelėje susijungė į motorizuotą žygį ir finišavo Jovaišiuose, ten bendruomenės namuose visi klausėsi „Žemaitukų“ koncerto.

Druskininkiečiai dalyvavo tradicinėje pilietinėje iniciatyvoje „Uždek žvakutę ant savanorio kapo“. Buvo padėtos gėlės ir uždegtos žvakutės ant 1919-1920 m. Nepriklausomybės kovų savanorių ir Vyčio Kryžiaus kavalierių kapų Druskininkų kapinėse bei prie paminklinio akmens Nemuno pakrantėje

Šventinę dieną Druskininkuose vainikavo Jaunimo užimtumo centre organizuotas šventinis koncertas, dalyvaujant „Folk trio“: Ineta Meduneckytė (vokalas), Nerijus Bakula (akordeonas), Jan Maksimovič (saksofonas).

Leipalingio gyventojai taip pat dalyvavo pilietinėje iniciatyvoje „Uždek žvakutę ant savanorio kapo“ Leipalingio kapinėse. Buvo aukojamos Šv. Mišios Leipalingio Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje. Prie Nepriklausomybės paminklo surengtas minėjimas, patriotines dainas atliko Morta Elžbieta Bieliukaitė.

Parengė Laimutis Genys