Druskininkiečius prie Vijūnėlės tvenkinio sukvietė lietuviškos pirties oazė

Pirties tradicijos mūsų krašte yra senos, turinčios istoriją, daugelis mūsų kraštiečių turi savo namuose ar sodybose įsirengę pirtis. Tačiau ne kiekvienas žino, kaip teisingai naudotis pirties teikiamais malonumais, kokios yra tikros lietuviškos pirties tradicijos.

Pirties kultūros ir sveikos gyvensenos gidas, edukacinių pirčių organizatorius „Vantos lapas“ stengiasi, kad kuo daugiau Lietuvos žmonių sužinotų apie lietuviškos pirties ypatumus ir privalumus, edukuoja pirties teikiamų malonumų klausimais.

„Vantos lapo“ organizuotoje akcijoje dirbo du Druskininkų vandens parko pirtininkai – D. Stonkus (kairėje) ir K. Margelis (dešinėje) / Roberto Kisieliaus nuotrauka

Atvežė pirtį pas žmones

Liepą šios organizacijos žmonės surengė pirties ekspediciją aplink Lietuvą, kurios metu mokė įvairių mūsų šalies vietovių žmones teisingai naudotis lietuviška pirtimi. Vieną dieną ekspedicijos dalyviai buvo apsistoję ir Druskininkuose.

„Norėjome, kad ne žmonės pas mus ateitų, bet mes ateitume pas žmones. Surinkau pirties tradicijoms palankius miestus, kad savo ekspedicija nubrėžtume Lietuvos žemėlapį. Pradėjome nuo Vilniaus, paskui buvo Druskininkai, Tauragė, Gargždai, Mažeikiai, Rokiškis, Ignalina. Kiekviename mieste mes pasirinkome ambasadorius – tuos žmones, kurie galėtų mums padėti. Miestuose turėjome tikslą surasti miestelėnų labiausiai mėgstamą poilsio ir pramogų vietą, tada atvykti į tą vietą ir juos nemokamai palepinti teisinga pirtimi, šviežiomis vantomis, masažais“, – pasakojo šios ekspedicijos organizatorė Jūratė Martinkėnaitė.

Į Druskininkus atvykęs edukacinių pirčių organizatorius „Vantos lapas“ mokė žmones teisingai naudotis lietuviška pirtimi / Roberto Kisieliaus nuotraukos

Džiaugėsi parinkta vieta

Ji sakė, kad Druskininkai buvo antrasis ekspedicijos miestas, o projekto ambasadoriais mūsų kurorte buvo pasirinkti Druskininkų vandens parkas ir jame dirbantys pirtininkai. „Esame jiems labai dėkingi, kad parinko fantastinę vietą prie Vijūnėlės tvenkinio. Kai atvažiavome į Druskininkus, čia pamatėme gausybę poilsiaujančių žmonių, supratome, kad reiks daug pajėgumų“, – pasakojo projekto sumanytoja.

Į Druskininkus atvažiavo keletas pirtininkų iš Vilniaus, taip pat dirbo du Druskininkų vandens parko pirtininkai – Donatas Stonkus ir Karolis Margelis. Susidomėjimas šia akcija buvo milžiniškas, norinčiųjų išbandyti pirties malonumus buvo gausybė, nuolat stovėjo eilė. Keturias valandas veikė dvi pirtelės, kurioje vienu metu tilpo po penkis žmones. Taip pat buvo pastatytos dvi masažo palapinės, vyko įvairios edukacijos, buvo mokama teisingai surišti vantą.

„Pasibaigus šiai ekspedicijai, sulaukėme daug gerų atsiliepimų. Manau, kad šią akciją pakartosime ir kitais metais. Mūsų tikslas – grąžinti žmones į teisingą lietuvišką pirtį sveikatintis“, – sakė J. Martinkėnaitė.

Padėjo organizuoti renginį

Druskininkų vandens parko pirtininkas D. Stonkus, dalyvavęs „Vantos lapo“ organizuotoje akcijoje sakė, jog toks renginys buvo rengiamas pirmą kartą. „Vantos lapas“ pirmą kartą organizavo renginį aplink Lietuvą ir ieškojo bendraminčių. Pasirinko tuos miestus, kuriuose yra pirtininkų, galinčių padėti suorganizuoti tą renginį. Jie kreipėsi į mus, nes mes daug metų bendradarbiaujame – žiemą orgasnizuojamas pirties mėgėjų renginys. Jie paprašė, kad šios vasaros renginiui Druskininkuose surastume gerą vietą. Mes pasiūlėme erdvę šalia Vijūnėlės, nes ten visada daug žmonių. Manau, kad ta vieta labai pasiteisino“, – sakė Vandens parko pirtininkas Donatas.

Pirtyse prie Vijūnėlės dirbo du pirtininkai iš Druskininkų vandens parko, jie atliko įvairias programas, buvo atsinešę daug skirtingų kvapų.

Paklaustas, kuo skiriasi pirtininko darbas Vandens parko pirtyse nuo darbo prie Vijūnėlės, Donatas sakė, jog darbo principai beveik tie patys, skiriasi darbo sąlygos.

„Mūsų vandens parko pirtyse darbo sąlygos daug geresnės, nes pirtys yra erdvios, jose telpa daugiau žmonių, o kilnojamos pirtys yra nedidukės, ten sudėtingiau atlikti programas. Bet prie Vijūnėlės buvo visai puiki aura, nes šalia buvo tvenkinys, žmonės po pirties galėjo šokti į vandenį“, – sakė Donatas.

Jis pripažino, jog per šią akciją į pirtis atėjo nemažai žmonių, kurie paprastai pirtyse nesilanko, todėl jiems tai buvo puiki edukacija.

„Atėjo žmonių iš įvairių Lietuvos vietovių, svečių iš Izraelio, mes jiems pristatėme Vandens parko pirtis. Ši akcija buvo puikus pirties populiarinimas. Tikiu, jog tie žmonės, kurie anksčiau nesilankė pirtyse, po šios akcijos tikrai į ją ateis“, – kalbėjo Druskininkų vandens parko pirtininkas D. Stonkus.

Parengė Laimutis Genys