Druskininkai kviečia švęsti Jonines

Joninės Druskininkuose labai laukiamos, nes būna kupinos paslapties, apeiginių elementų bei žaidimų. Tradiciškai pinami žolynų vainikai, naktį su fakelais einama praustis Druskonio ežere, deginami laužai, dainuojama, šokama ir, žinoma, ieškoma paparčio žiedo netradiciniuose intriguojančiuose naktiniuose žygiuose. Joninių mugė birželio 21-23 dienomis sugrįžta į jaukiąją Druskininkų Vilniaus alėją ir džiugins pirkėjus bei smalsautojus.

Ypatingą birželio 23-iosios naktį praleiskite Druskininkuose, pajuskite stebuklingą galią, kurią siunčia vanduo, oras, žemė ir ugnis, suraskite savo laimės žiedą ir praskleiskite jo turtus / Roberto Kisieliaus nuotrauka

Etnolaboratorija – smalsiems ir kūrybingiems tradicijų mylėtojams

Pasirengimas Joninių nakties stebuklams sekmadienį nuo 20 valandos prasidės Druskininkų pramogų aikštėje. Ten įsikurs etnolaboratorija – bus galima prisiliesti ir prie tradicinių veiklų, ir išnaudoti savo meninį įkvėpimą. Vyks edukacijos, bus pinami vainikai, sukamos žvakės, žaidžiami tradiciniai Joninių žaidimai. Smagią nuotaiką etnolaboratorijai užkurs Panevėžio folkloro ansamblio „Raskila“ instrumentinė grupė.

Energinga vakaro programa – įžanga į Joninių apeigas

Vakarinį koncertą ir sveikinimus visiems Jonams, Janinoms bei Rasoms dovanos energingoji grupė „Kūjeliai“ ir jos lyderis Julius Vaicenavičius su šventine programa „Folkenrol“. „Kūjeliai“ – muzikinė grupė, išsiskirianti savo padūkusiu folkišku skambesiu ir žaviais gyvais pasirodymais. „Nežinau, kodėl man taip gera“, – ši „Kūjelių“ dainos frazė taikliai apibūdina jų koncertų atmosferą. Apsiginklavę įvairiausiais instrumentais ir atlapaširdišku bendravimu, „Kūjeliai“ visus suvienys tikroms linksmybėms.

Grupės lyderis J. Vaicenavičius – vienas iš džiaugsmingiausių Lietuvos pop’n’roll atlikėjų, kuris ne tik puikiai valdo publiką bei dvidešimt įvairiausių instrumentų, bet ir atranda gilų ryšį su klausytojais, besidalindamas itin asmeniškomis, širdį veriančiomis meilės baladėmis.

Stilizuotos Joninių apeigos – Pramogų aikštėje

Tradicinės stilizuotos Joninių apeigos visuomet sutraukia daugybę žiūrovų. Paslaptingi ritualiniai veiksmai šiemet – bendras Druskininkų kultūros centro šokių studijos „Opus“, folkloro ansamblio „Stadałėłė“, vokalistės Mortos Bieliukaitės ir saksofonininko Tomo Čiukausko kūrinys. Apeigų metu skambės net šešios specialiai aranžuotos lietuvių liaudies dainos, nukelsiančios klausytojus ir žiūrovus į tradicijomis apipintą Rasų šventės ceremoniją. Apeigas pabaigs bendros eitynės su fakelais link Druskonio ežero amfiteatro, kur dalyvius pasitiks įspūdinga ugnies ir pirotechnikos šou-pasaka „Kaip drąsuolis Jonas paparčio žiedo ieškojo“. Šią pasaką įgarsino Rytis Zemkauskas. Dvi stichijos susilies į vieną, atgaivins širdį ir pažadins naujiems jausmams.

Tradicinis naktinis žygis į Švendubrę

Druskininkų visuomenės sveikatos biuras ištvermingiausius šventės dalyvius po ugnies šou vėl pakvies į smagų naktinį pėsčiųjų žygį iš Druskininkų į Švendubrę. Žygeiviai startuos nuo Druskonio ežero amfiteatro.

Kasmetis žygis – 13 kilometrų trasa per Druskininkų apylinkių miškus iki pat Švendubrės Velnio akmens. Ėjimo dalyviams rekomenduojama pasirūpinti patogia apranga, šviesos šaltiniu, vandeniu, kad paparčio žiedo ieškojimas būtų smagus ir saugus.

Ypatingą birželio 23-iosios naktį praleiskite Druskininkuose, pajuskite stebuklingą galią, kurią siunčia vanduo, oras, žemė ir ugnis, suraskite savo laimės žiedą ir praskleiskite jo turtus.

Druskininkų kultūros centro informacija