Čiurlionių vakarienė – uvertiūra į būsimąją Lietuvos kultūros sostinę

Praėjusio penktadienio vakarą Druskininkų kultūros centras kartu su menotyrininke Aušra Česnulevičiene pirmą kartą į bendrą vakarienę sukvietė Mikalojaus Konstantino Čiurlionio giminės atstovus. Ši išskirtinė festivalio „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“ veikla buvo lyg uvertiūra į artėjančius 2025-uosius, kai visa Lietuva ir pasaulis švęs mūsų genijaus M. K. Čiurlionio 150-ąsias gimimo metines, o Druskininkai taps Lietuvos kultūros sostine.

Praėjusio penktadienio vakarą Druskininkų kultūros centras kartu su menotyrininke Aušra Česnulevičiene pirmą kartą į M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje surengtą bendrą vakarienę sukvietė Mikalojaus Konstantino Čiurlionio giminės atstovus / Roberto Kisieliaus nuotraukos

Išskirtinė pažintis su Čiurlionio kasdienybe
Degustacinė vakarienė „Ką gi valgė Čiurlioniai? Kasdienė ir šventinė šeimos užstalė“ pirmą kartą po 110-ies metų Adelės ir Konstantino Čiurlionių namuose Druskininkuose prie stalo vėl sukvietė Čiurlionių šeimą – anūkus, provaikaičius ir proprovaikaičius.
Kompozitoriaus, dailininko, choro dirigento, pirmųjų lietuvių dailės parodų organizatoriaus M. K. Čiurlionio kūrybos pažinimui skiriamas didelis dėmesys, tuo tarpu apie jo tėvus, namus, buitį, o juo labiau šeimos virtuvę daugelis nėra girdėję. Todėl šiuo renginiu ir buvo siekiama atkreipti dėmesį ir pagerbti pagrindiniu šeimos centru buvusią Adelę Čiurlionienę. Degustacinės vakarienės „Ką gi valgė Čiurlioniai? Kasdienė ir šventinė šeimos užstalė“ idėjos autorė – menotyrininkė Aušra Česnulevičienė.
„Druskininkai visuomet buvo ir liko svarbiausiais Čiurlionio namais. Šis miestas – tarsi konstanta, prie kurios jis nuolat grįždavo pasisemti kūrybinės energijos, pabūti savo šeimoje. Tai buvo namai, kuriuose retai kada nutildavo pianino melodija, o dirbtuvėse visada buvo paruošta vieta darbui teptuku, – pasakojo A. Česnulevičienė. – Čiurlionis buvo žmogus, ištikimas sau ir artimiausiai savo namų aplinkai, ne tik idealizuotai vaikystei, bet ir vietoms bei žmonėms, tarp kurių jis augo ir gyveno. Būtent ištikimybėje namams glūdi jo genialumo paslaptis.“
Kasdien pamaitinti 11-a asmenų būtų tikras iššūkis net šių dienų šeimininkei, tačiau anuomet gausios šeimos mama tvarkėsi itin taupiai ir išmintingai. Iš vienintelės 10 rublių tėvo algos šeima vertėsi sunkiai, viską užsiaugindavo patys čia pat, po langais, bet dėl ypatingo mamos sumanumo visi būdavo skaniai pamaitinti.
Švenčių metų stalas dar labiau padidėdavo, nes Konstantinas būtinai atsiveždavo paviešėti vieną ar kelis studijų draugus. O kur dar būrys klegančių kaimynų vaikų! A. Čiurlionienė buvo išskirtinė, ypatinga nedidelio Druskininkų miestelio moteris. Apie jos verdamą daržovių sriubą sklido gražios legendos iki pat Varšuvos, jos kepami ir ilgu mediniu šaukštu į lėkštes „mėtomi“ blynai buvo tiesiog dievinami! Šaltanosiai su mėlynėmis, „žalias rūkytas“ kumpis, jos pačios kepta juoda duona ir marinuoti baravykai visada pirmiausia atsirasdavo ant stalo, parvykus vyriausiam sūnui Mikalojui Konstantinui.
Jų paragauti turėjo progą ir praėjusį penktadienį surengtos degustacinės vakarienės dalyviai.

„Čiurlionio paliestųjų“ sostinė
„Druskininkų – Lietuvos kultūros sostinės“ atidarymas 2025-aisiais sausio mėnesį pradės jubiliejinius M. K. Čiurlionio metus. Pagrindinė Lietuvos kultūros sostinės tema – „Čiurlionio paliesti“.
Liko vos 95 dienos iki įstabiausios kultūrinės premjeros Druskininkuose, kai Čiurlionio paliestieji kurs savo „Svajonių simfoniją“: visa miesto bendruomenė, čia užgimstantys talentai išlaisvins savo kūrybinius polėkius ir kartu su profesionaliais menininkais, kūrėjais, amatininkais jungs, grupuos atskiras linijas, gaidas, derins spalvas, atspalvius ir formas, skirtingų instrumentų skambesį, rinks motyvus ir formuos akordus, kol iš chaoso sukurs didingą harmoniją, vertą didžiojo genijaus idėjos.
Didžiausia kitų metų siekiamybė – inicijuoti ir įgyvendinti naujas idėjas, kurios, sėkmingai suderintos su tradiciniais renginiais, sukurs ilgalaikį kultūros lauko tvarumą regione. Kultūros sostinės programos paskelbimo iškilmės „Tegyvuoja Druskininkai!“, atnaujintas tarptautinis menų festivalis „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“, teatrų festivalis, bendruomeninės iniciatyvos, kiti M. K. Čiurlionio jubiliejiniams metams dedikuoti renginiai pristatys aukšto profesionalumo programą: savo rečitalį surengs pasaulinio lygio talentas Mūza Rubackytė, tarptautinio M. K. Čiurlionio konkurso laureatai, į dangų kils milžiniško dydžio aitvarai, Druskininkų ir Varėnos kultūros centrai bei žygio partneris VU „Žygeivių klubas“ rengia 3 dienų „Čiurlionio žygį“, kuris startuos iš Senosios Varėnos, kurioje gimė genijus, ir finišuos Druskininkuose, kuriuose genijus subrendo kaip kūrėjas. Premjeras ir naujus kūrybinius projektus 2025 metams kuriantys Lietuvos menininkai taip pat veržiasi jas pristatyti būtent Druskininkuose.
Į Čiurlionio kūrybos įprasminimą ketinama įtraukti ir jaunąją kartą, turinčią didelį naujų įgūdžių, požiūrio ir instrumentų potencialą, pažadinti bendruomenės savivertę ir įsitraukimą į kūrybinius procesus.

Keturios stichijos, įkvėpusios M. K. Čiurlionį, tapo logotipo idėja
Šiemet tradiciniame Druskininkų turizmo dienų renginyje „Turizmo guгmanai – į Druskininkus!“ pirmą kartą vizualiai pristatytas „Druskininkai – Lietuvos kultūros sostinė 2025“ programos logotipas. Dzūkijos gamtos, ypač miškų, ežerų, upių grožis buvo svarbi Čiurlionio kūrybą maitinanti ir gaivinanti versmė, iš kurios jis nuolatos sėmėsi įkvėpimo. Būtent šie aspektai buvo vieni iš svarbiausių, kuriant Kultūros sostinės logotipą. Keturios stichijos apjungia ir išryškina unikalias Druskininkų kurorto savybes: gydomieji mineralinių vandenų šaltiniai, saulė, miškai ir gaivus oras dovanoja harmoniją kūnui ir sielai ir išlaisvina kūrybines galias.
Organizatoriai svajoja, kad kitais metais lankantys Druskininkus pasiners į autentišką bei jaudinantį Druskininkų gyvenimą bei atras savo ryšį su keturiomis stichijomis.
Degustacinė vakarienė „Ką gi valgė Čiurlioniai? Kasdienė ir šventinė šeimos užstalė“ organizuota, įgyvendinant Druskininkų kultūros centro projektą „Tarptautinis menų festivalis „Druskininkų vasara su M. K. Čiurlioniu“.

Parengta pagal Druskininkų kultūros centro informaciją