Savaitgalį Druskininkuose šurmuliavo sūrių festivalis

Praėjusį savaitgalį Druskininkuose jau trečią kartą organizuotas Sūrių festivalis kurorte subūrė sūrio mylėtojus bei gamintojus iš visos Lietuvos, pakvietė iš arčiau pažinti su pagarba ir atsakomybe puoselėjamas sūrininkystės tradicijas. Sūrininkų mugėje dalyvavo sūrių gamintojai iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos. Jie ne tik pristatė savo produkciją, bet ir varžėsi geriausio sūrio konkursuose. Organizuotos sūrių ir kavos derinimo degustacija, vyno ir sūrio bei alaus ir sūrio derinimo degustacijos.






Sūrių konkurso komisijoje netrūko teisėjų ir iš užsienio. Įvairiose kategorijose sūrius vertino pasaulinių konkursų teisėjas Čarlis Turnbulas iš Didžiosios Britanijos, sūrių gamybos ūkiuose konsultantas, veterinarijos gydytojas homeopatas Hubertas Hironas iš Prancūzijos, sūrininkas iš Izraelio Omeras Seltzeris, technologas, Lenkijos sūrių festivalio organizatorius Mirek Sienkievičius. Teisėjų gretas papildė ir savo srities žinovai iš Lietuvos: sūrių technologas Mindaugas Vizgaitis, virtuvės šefas Algirdas Matačiūnas bei Agnė Dirgėlienė.
Organizatoriai dėkoja visiems dalyvavusiems ir skelbia sūrių konkurso rezultatus: avių sūrio kategorijoje nugalėjo iš Molėtų rajono atvykusio Giedriaus Prakapavičiaus ūkio produktas „Urkis“. Sūrinė „Varinis Puodas“ pagamino karvių sūrių kategorijoje geriausiu pripažintą „Viržinį“. Pirmą vietą „pasta filata“ tipo sūrių konkurse laimėjo Laimos Stankevičos „Kavalierius“. Pelėsinių ir ožkų sūrių kategorijose teisėjams labiausiai patiko iš Alytaus rajono atvykusios Vaidos Genienės „Gelmė“. Daivos Etzelstorfer iš Kėdainių rajono sūris „Samanėlė“ buvo pripažintas geriausiu šviežio sūrio kategorijoje, o kitas jos gaminys „Baltoji putelė“ laimėjo minkštojo sūrio kategorijoje. Festivalio Grand Prix laimėjo ir geriausiu kietuoju sūriu buvo pripažintas Giedriaus Prakapavičiaus ūkio sūris „Ūta“.
Renginį organizavę Druskininkų kultūros centras ir sūrinė „Varinis Puodas“ džiaugėsi, kad daugybė žmonių paragavo nuostabių sūrių, turėjo galimybę susipažinti bei gyvai pabendrauti su ūkininkais, parvežė lauktuvių artimiesiems. Belieka laukti kitų metų festivalio.

„Mano Druskininkai“
informacija

Laimos Rekevičienės
nuotraukos