POZICIJA: „Apie emigraciją ir ne tik“

Aš buvęs emigrantas. Prieš 10 metų grįžau į Lietuvą. Kai manęs klausia, ar Amerikoj buvo gerai gyventi, atsakau – „Taip“. Ar Lietuvoj geriau?..  O kaip gali būti blogiau, jei čia kas dieną gali bendrauti su artimais žmonėmis, kalbėti sava kalba. Aišku, man Lietuvoj geriau!

Lygiai prieš metus dalyvavau grįžusių emigrantų susitikime su LR Prezidente Dalia Grybauskaite. Pristatant mane, kaip verslininką iš Druskininkų, sulaukiau Prezidentės klausimo: „Kaip Jūsų meras?“.

Atsakiau nė nesvarstęs: „Jei Ričardas Malinauskas nebūtų taip pakeitęs ir pakėlęs miesto, į Druskininkus nebūčiau grįžęs.“

Aš emigravau 2001 metais, kai Druskininkai buvo, kaip sakoma, mirties taške. Grįžti į Druskininkus nebuvo nei minčių, nei noro. Kai gyvenome Jungtinėse Amerikos Valstijose, nusipirkome butą Vilniuje. Visi ateities planai sukosi apie sostinę. Nuostabu ir neįtikėtina, kad, grįžus po 6-erių Amerikoje praleistų metų, Druskininkai jau skrido į priekį, lenkdami visus. Girdėjome žmones kalbant: „Druskininkai – Lietuvos perlas“, „Malinauską reikia klonuoti“ ir panašiai.

O kas atsitiko dabar? Kodėl taip sunku gauti lėšų taip visų laukiamam Kultūros centrui? Kiek triukšmo buvo ir yra keliama, vystant bent kokį projektą! Ar tai būtų senojo tilto restauravimas, ar lynų keltuvo projektas, ar žiedo prie Druskininkų statyba. Kas ir kodėl taip kenkia Druskininkams?

Dažnai pagalvoju: kaip gerai, kad oponentų puolimas prieš Druskininkus prasidėjo tik tada, kai miestas jau turi savo veidą ir tvirtus pamatus. Vargu, ar būčiau grįžęs į Druskininkus, jei miesto kenkėjai būtų pradėję savo veiklą 2001 metais. Dar prisimenu, kaip nerealiai 2003 metais atrodė vandens parko, o kiek vėliau sniego arenos projektai. Laimė, jie sėkmingai įgyvendinti.

Žinau, kad kiekvienoje šeimoje yra emigravusių žmonių, kurie sugrįžta per šventes. Mielai kviečiu puodelio kavos bet kurį, norintį ir planuojantį grįžti atgal. Pasidalinsiu savo istorija, gal būt padėsiu apsispręsti.

Ar man, grįžus, buvo sunku? Taip. Bet dabar jaučiuosi daug laimingesnis, negu būdamas ten, už Atlanto. Emigruoti visada lengviau, bet aš esu tikras, kad būtent savoje šalyje, gal ir sunkiau užaugintas, bet savas vaisius – tikrai daug saldesnis. Ir aš visa širdimi esu už savo miestą, už Druskininkus!

M. Vitkauskas dalyvavo grįžusių emigrantų susitikime su LR Prezidente D. Grybauskaite/Asmeninio archyvo nuotrauka

Modestas Vitkauskas,
verslininkas