K. Dineikos parke – sūpynės judėjimo negalią turintiems žmonėms

Nuo šiol K. Dineikos sveikatingumo parke smagiai pasisupti galės ir judėjimo negalių turintys druskininkiečiai bei kurorto svečiai. Antradienio popietę šalia parke esančios vaikų žaidimų erdvės pradėjo veikti sūpynės, skirtos judėjimo negalią turintiems žmonėms.

„Ar prisimenate? Kai vaikystėje supotės, skriejot, šovėt į dangų?.. Ar pamenate, kaip švilpiantis pro ausis vėjas toli nunešdavo visus nesusipratimus ir nuoskaudas, kaip oro gūsis užimdavo krūtinę taip, jog, rodės, sparnai už nugaros skleidžiasi ir mes tampame tokie lengvi, laisvi, kaip oras, kaip vėjas, kaip dangus. Nuo šiol pajusti supimosi laisvės, polėkio jausmą galės ir Druskininkuose gyvenantys bei atvykę neįgalieji“, – kalbėjo renginio vedėja Kristina Kašinskienė.

Naujųjų sūpynių pristatymo renginyje dalyvavo Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas ir jo pavaduotojas Linas Urmanavičius, Socialinės paramos skyriaus vedėja Ligita Baranauskienė, Socialinių paslaugų centro direktorė Asta Aleksienė, bendrijos „Druskininkų Viltis“ nariai, neįgalius vaikučius auginantys tėveliai su savo atžalomis.

„Žmogui, nepriklausomais nuo to, ar jis sveikas, ar turi negalią, viskas turi būti patogu ir pritaikyta jo poreikiams. Šiandien džiaugiamės puikiais bendradarbiavimo rezultatais: ir Vandens parkas, ir Slidinėjimo trasos, ir Ilgio ežero pakrantė, ir Lynų kelias, ir mieste esantys objektai, pėsčiųjų takai  ir perėjos pritaikyti žmonėms su negalia. Druskininkai – neįgaliesiems draugiškas kurortas. O šios sūpynės šauniai papildė neįgaliesiems pritaikytą infrastruktūrą,  – sakė meras R. Malinauskas. – Bendraujame su neįgaliaisiais, jų šeimomis, nuolat atsižvelgiame į jų pastabas. Smagu, kad dabar ir negalią turintys žmonės galės pasisupti K. Dineikos parke įrengtomis sūpynėmis, patirti gražių akimirkų, pabūti gražios gamtos apsuptyje“.

„Džiaugiuosi, kad neįgaliesiems skirtos sūpynės įrengtos būtent šiame parke, kuriame tiek daug pramogų. Dėkoju Savivaldybei ir tikiuosi, kad ateityje įgyvendinsime dar daug tokių gražių iniciatyvų“,  – sakė Socialinių paslaugų centro direktorė Asta Aleksienė.

Naująsias sūpynes jau išbandė įvairaus amžiaus judėjimo negalią turintys druskininkiečiai. Visi džiaugėsi ir sakė, kad tai – labai reikalinga ir smagi pramoga.

Šešerių metukų Kajaus, kuris tądien pirmasis išmėgino naująsias sūpynes, tėvelis Edgaras sakė, kad jis vertina visą kurorto aplinką, kuri yra pritaikyta negalių turintiems žmonėms: „Į Druskininkus atsikraustėme gyventi prieš metus. Žinojome, kad čia viskas gerai, bet nežinojome, kad bus taip gerai. Neįgaliesiems pritaikyta  visa aplinka“.

Viena iš pirmųjų naująsias sūpynes išbandžiusių Emilija Miliauskaitė noriai dalijosi įspūdžiais: „Iš pradžių buvo šiek tiek baisu, bet vėliau labai smagus adrenalinas užplūdo, norėjosi kilti vis aukščiau.  Labai gerai, kad atsirado tokios sūpynės, reikalingos ne tik patiems druskininkiečiams, bet ir iš kitų Lietuvos bei užsienio miestų atvažiuojantiems žmonėms su negalia. Iki šiol mėginau naudotis  įprastomis sūpynėmis, bet jose kojos siekia žemę – nepasisupsi aukštai. O čia sėdi patogiai vežimėlyje, ir gali suptis. Man patiko.“

Dviejų metrų pločio sūpynes, pagamintas Prancūzijoje, Paslaugų ūkio specialistai įrengė patogioje vietoje, šalia K. Dineikos sveikatingumo parke esančios vaikų žaidimų erdvės. Sūpynėse sukonstruota speciali įvažiavimo rampa, kuri pakeliama ir saugiai užfiksuojama. Įrengti uždaromi varteliai, svirtis ir mechanizmas, suteiksiantis galimybę išsisupti bei sustoti be aplinkinių pagalbos.

Druskininkų savivaldybėje jau įgyvendintas ne vienas projektas, skirtas judėjimo negalią turintiems žmonėms, visa aplinka kuriama ir atnaujinama taip, kad atitiktų žmonių, turinčių judėjimo negalią, poreikius. Prie visų Druskininkų savivaldybėje esančių švietimo įstaigų įrengti pandusai, viešojo transporto infrastuktūra taip pat pritaikyta žmonėms, turintiems judėjimo negalią. Visa viešoji miesto aplinka, šaligatviai, perėjos, tilteliai pritaikyti negalią turintiems žmonėms, jų vasaros poilsiui pritaikytas ir Ilgio ežero paplūdimys. Pramogas neįgaliems klientams siūlo ir Vandens parkas, kuriame įrengtas keltuvas į baseiną bei nupirktas specialus karščiui atsparus pramogoms pirtyje pritaikytas neįgaliojo vežimėlis bei  „Snow Arena“, įsigijusi specialias monoslides. Unikalus projektas Lynų kelias taip pat pritaikytas turintiesiems. judėjimo negalią. Jiems pritaikyta ir kurorte esančių muziejų, parkų, kavinių bei viešbučių infrastruktūra.

 Laima Rekevičienė

Roberto Kisieliaus nuotraukos

Nuo šiol ir neįgalieji galės pajusti supimosi laisvės, polėkio jausmą/Roberto Kisieliaus nuotrauka

Viena iš pirmųjų naująsias sūpynes išbandė druskininkietė E. Miliauskaitė/Roberto Kisieliaus nuotrauka

Antradienio popietę šalia parke esančios vaikų žaidimų erdvės pradėjo veikti sūpynės, skirtos judėjimo negalią turintiems žmonėms/Roberto Kisieliaus nuotrauka