Komentaras: Kaip Tarybos opozicija įsivaizduoja savo darbą?

Tikriausiai daugeliui pažįstama situacija, kai mažametis paleidžia dūdas ar ima spyriotis, nes kažkas nenuperka jam saldainio, nerodo daugiau dėmesio arba neduoda to, ko jis čia ir dabar nori. Neretai tokiais atvejais aplinkiniai jaučiasi bejėgiai. Lyg ir elgiasi su vaiku normaliai, tai kodėl jis toks… keistas? Gal ne keistas, gal normalus, o dabar tik toks jo brendimo etapas? Todėl, kaip sugeba, taip maištauja? Tik va kaip aplinkiniams elgtis tokiose situacijose?

Susidaro įspūdis, kad kai kurie Druskininkų savivaldybės tarybos opozicionieriai, atėję į savo darbo vietas Tarybos posėdyje, yra tarsi kaprizingi, nuolat nepatenkinti ir išskirtinio dėmesio reikalaujantys žmonės.

Vietoje argumentų jie ir kovo 30 dieną sušauktame Tarybos posėdyje žarstė „lozungus“. Pavyzdžiui, apie tai, kad „vaikai – mūsų ateitis“; arba – „reikia tartis su bendruomene“; dar – reikia „daryti viską“, kad gyventojams būtų nauda… Ir taip toliau ir panašiai. O gal geriau vieną kartą bent pabandytų realiai ką nors padaryti?

Nuolatinis prisidenginėjimas „bendruomene“ atrodo keistas, kai tai daro toks politikas, kaip liberalas Juozas Šarkus, neuoliai lankantis komitetų posėdžius, kuriuose kaip tik išsamiai ir gvildenami klausimai, aktualūs bendruomenei. Kolegą „ginti“ stojęs konservatorius Vilius Semeška irgi žadėjo grįžti į posėdžius, kai šie, jo sakymu, bus tinkamai organizuoti ir esą bus „laikomasi tvarkos“. Tik kaip jis įsivaizduoja tą tvarką? Tikėtina, tokią, kuri tik liberalams ir konservatoriams ir priimtina? Kita vertus, ar ne keista, kai „tvarkos“ nori, reikalauja tie, kurie patys ją ir griauna: komitetų posėdžiuose nesilanko, o atėję į Tarybos posėdžius uždavinėja klausimus, į kuriuos jau buvo atsakyta komitetuose. Taigi, ko gero, ir jie tuos atsakymus žinotų, jei tik į tuos posėdžius ateitų. Beje, V. Semeška nurodė, jog viena iš konkrečių priežasčių, kodėl kai kurie Tarybos opozicijos nariai nesilanko komitetų posėdžiuose yra ta, kad ten nėra… mikrofonų. Tik ar Tarybos nariams, kaip kokiems artistams, svarbiausi posėdžiuose yra mikrofonai?

Dar kojų Taryboje neapšilęs, tądien vos spėjęs prisiekti Antanas Balkė posėdyje sublizgėjo, išrėždamas ir „pamokslą“. Apie ką? Ko gero, turėjo būti apie kultūrą. Tačiau išėjo apie „agresyvų bolševizmą“, „sistemos degradavimą“…

Dar šis konservatorius ragino neskriausti silpnesniųjų, keisti bendravimo kultūrą… Posėdžiui pirmininkavęs meras Ričardas Malinauskas pakomentavo, kad kaip tik nuo to, o ne nuo skundų rašymo, Druskininkų ir bendruomenės juodinimo bei panašių dalykų jis ir linkėtų pradėti tuos A. Balkės taip trokštamus pokyčius.

Išklausęs Kultūros centro veiklos ataskaitą, A. Balkė pasvarstė apie patariamąjį „organą“, kuris galėtų patarti dėl kultūros reikalų ir valstybinių švenčių minėjimo. Toks jo pamąstymas Tarybos daugumos nesudomino. Ir ačiū Dievui. Juk, jei žmonės nori švęsti Kovo 11-ąją ar Vasario 16-ąją, tai ir švęs. Nejau koks „organas“ galėtų nurodyti žmogui, kiek ir kaip jam mylėti Tėvynę?

Savo klausimą kultūros tema suformulavo ir V. Semeška, įstaigos direktorę Rimutę Viniarskaitę paklausdamas, ar jai asmeniškai atrodo svarbios valstybinės šventės? Esą, to ir jo „rinkėjai“ klausia. Esą ir jis pats pasigendantis kažkokios valstybinės švenčių „svarbos“.

Bet ar nėra taip, kad šiam konservatoriui svarbiausia šventėje pamojuoti trispalve, nusifotografuoti, nuotrauką paskelbti socialiniuose tinkluose ir išvažiuoti? Net nesudalyvavus iškilminguose šventiniuose minėjimuose ar koncertuose… Turbūt sunku vertinti tai, ko pats nematai?

Nuolatinis provokavimas nekonstruktyvioms diskusijoms ir klausimams, nesusijusiems su svarstomais sprendimų projektais. Regis, taip opozicionieriai įsivaizduoja savo darbą Taryboje. Neatrodo solidžiai. Tarybos posėdžių salė – ne vaikų darželis. Tad kaip aplinkiniams, kolegoms ar rinkėjams reaguoti į tokius asmenis? Gal tiesiog „suprasti“ ir „atleisti“?

Pastarasis Tarybos posėdis, trukęs kone visą darbo dieną tapo, matyt, neįveikiamu iššūkiu ne tik J. Šarkui, V. Semeškai, bet ir naujam Tarybos nariui konservatoriui A. Balkei. Jie pasišalino posėdžio pabaigoje, svarstant klausimą dėl Tarybos nario įgaliojimų naikinimo procedūros pradėjimo Karoliui Kakliui, šiam galimai sulaužius Tarybos nario priesaiką.

 J.Šarkus, V. Semeška ir A. Balkė posėdžio pabaigoje pasišalino iš Tarybos salės/Roberto Kisieliaus nuotrauka

Du likę opozicijos atstovai Romualdas Domarkas ir Vitas Balčius salėje liko. Tik kažkaip juokingai atrodė, kai, formuojant apkaltos komisiją, R. Domarkas iš pradžių į komisiją pasiūlė ne savo frakcijos atstovą. Sužinojęs, kad kitos frakcijos atstovo siūlyti šis liberalas negali,  nustebino, pareikšdamas, kad tada posėdyje jo su V. Balčiumi… nėra. Cirkas be pinigų, kaip pasakytų žmonės.

Pastebėjau, kad kovo 30 dieną sušauktame posėdyje konstruktyviai dirbusiems ir sprendimus nagrinėjusiems politikams pastarajame posėdyje teko apsišarvuoti kantrybe. Nepaisant didelių kai kurių veikėjų pastangų provokuoti konfliktą ir kurstyti emocinę įtampą, išnagrinėti visi numatyti, gyventojams, Druskininkų savivaldybės strateginei bei ūkinei plėtrai svarbūs klausimai, pritarta Savivaldybės įstaigų vadovų pristatytoms 2016 metų veiklos ataskaitoms.

 

Ramunė Žilienė