Grūto parko kavinėje persipina praeitis ir dabartis
Šešioliktąjį gimtadienį minėsiančio Grūto parko kavinė lankytojus pasitinka, siūlydama atnaujintą meniu, kuriame – ir visų pamėgti patiekalai, ir nemažai gardėsių įvairaus skonio gurmanams. Kavinės šeimininkai Birutė ir Ričardas džiaugiasi, kad lankytojus pasitinka atnaujintas kolektyvas, jaunas personalas.
O išskirtinio skonio patiekalų sukūrė ir naujoji virtuvės šefė Daiva, kuri sako būtent Grūto parko kavinėje radusi galimybių savirealizacijai ir kūrybai.
Didžiausias dėmesys – kokybei
Grūto parko kavinės šefė Daiva pasakojo, kad čia stengiamasi tarsi sujungti praeitį su dabartimi – meniu galima rasti ir prieš keletą dešimtmečių populiarių valgių, ir šių dienų klientų lūkesčius atitinkančių patiekalų. „Norime pakeisti nusistovėjusį stereotipą, kuriame tokį meniu, kad žmogus, užsisakęs patiekalą, būtų maloniai nustebintas ir dėl to, kaip jis patiekiamas, kaip atrodo. Juk žmogus pirmiausia „valgo akimis“, todėl mums svarbi patiekalo estetika“, – patikina Daiva. Jos žodžiais, pasitelkus kūrybingumą ir fantaziją, kartais lėkštėje dera, ir, regis, tarpusavyje nesuderinami produktai.
Kavinės šeimininkas Ričardas pasakojo, kad čia maistas gaminamas kuo natūraliau: „Tikrai nenaudojame pusgaminių, juo labiau – maistas niekada nešildomas. Viską ruošia pati šefė, naudodama kuo natūralesnius aukščiausios kokybės prieskonius. Kai kuriuos prieskonius ji augina tiesiog vazonėliuose ir juos naudoja. Mūsų virtuvėje nerasite jokių iš anksto paruoštų prieskonių mišinių – tik druska, pipirai, česnakai ir džiovintos prieskoninės žolelės“. Grūto parko kavinės vadovai sakė, kad ateityje planuoja produkciją pirkti tik iš ūkininkų, ją naudoti patiekalams: „Daržoves ir dabar perkame tik šviežias, šaldytų iš viso nenaudojame. Mes manome, kad geriau pirkti mažesniais kiekiais, brangiau, bet kokybiškas daržoves, todėl didžiuojamės, kad kavinės lankytojams galime pasiūlyti išskirtinę kokybę“.
Grūto parko kavinės šeimininkai sako planuojantys kokybiškų produktų, kurių Lietuvoje tiesiog nėra, atsivežti ir iš kitų Europos šalių, ieškos partnerių užsienyje.
Istorija – ir lėkštėje
Virtuvei vadovaujanti Daiva pasakojo, kad ir atnaujintos kavinės valgiaraštyje yra palikti ir taip vadinamieji „nostalgiški“ patiekalai, atitinkantys Grūto parko koncepciją – sovietmečio istoriją čia galima pajusti ir skoniu, paragaujant to meto valgių. Vyresnio amžiaus Grūto parko lankytojai, gyvenę tuo metu, mielai ragauja patiekalų, kuriuos atsimena. Jaunimui ir užsieniečiams, tarkime, kotletas, kurio sudėtyje 20 proc. mėsos, o 80 proc. – „batono“, metalinėse lėkštėse patiekiami valgiai – savotiška atrakcija, nes to ragauti jiems neteko.
Grūto parko kavinės virtuvės šefė Daiva patikino, kad čia pavalgyti gali kiekvienas – siūloma patiekalų kainos priklauso nuo piniginės ir poreikių. Yra patiekalų, kuriuos drąsiai gali užsisakyti ir minimalias pajamas uždirbantis žmogus. Užsukti į kavinę žmonės gali nemokamai – nebūtina pirkti bilietą į Grūto parką.
Kavinės erdvės – taip pat unikalios: vienoje galima pamatyti ano meto reliktų, o kita atspindi medžioklės dvasią ir šeimininkų pomėgius.
Išskirtiniai patiekalai
Paklausti, kuriais patiekalais labiausiai didžiuojasi, ir kavinės šeimininkai, ir virtuvės šefė sakė, kad tikrai vertina čia patiekiamus patiekalus iš sraigių, kurių receptus sukūrė pats Grūto parko įkūrėjas Viliumas Malinauskas. Šeimininkai didžiuojasi kavinėje patiekiamu jautienos didkepsniu – steiku, patiekalais iš elnienos, antienos ir grybų. Ko gero, mažai kur rasime elnienos karpačio, o Grūto parko kavinėje tai yra vienas iš klientų mėgstamiausių patiekalų. Čia mėgstami ir elnienos kepsniai, kurių galima paragauti už labai prieinamą kainą! Grūto parke auginamų elnių mėsa naudojama plačiai – galima net ir dienos pietų metu paragauti elnienos sriubos. Taip pat čia rasime keptų elnienos šonkauliukų, koldūnų su elniena ir kitų, iš elnienos pagamintų gardumynų.
Šefė Daiva pasakojo, kad Druskininkuose tik Grūto kavinėje galima paragauti viščiuko „Tabaka“ – anuomet populiaraus, dabar kiek primiršto gruziniško patiekalo, kuris itin patinka svečiams iš užsienio. „Tokio patiekalo tikrai užtenka ir penkių asmenų šeimai, – sako virtuvės šefė, primindama, kad kavinėje galima paragauti ir lietuvių pamėgtos keptos karkos, žirnių su spirgučiais arba kiaulės koja. – Siūlome paragauti ir pačių keptos šviežios ruginės duonelės su savo gamybos sviestu, pagardintu saulėje džiovintais pomidorais arba baravykais, žolelėmis. Pasirodo, mažai kas beprisimena sviesto, užtepto ar šiltos duonos, skonį“.
Gardumynai – ir iš sezoninių uogų
„Kaip Dzūkijoje išsiversi be grybų ir uogų“, – šypsosi kavinės šeimininkai, patikindami, jog vasarą čia bus galima paragauti įvairių patiekalų iš šviežių uogų. Žinoma, yra ir nuolat siūlomų desertų, o sezono metu bus ir desertų iš tuo metu derančių uogų ir vaisių.
Kavinės šeimininkai pastebėjo, kad dabar žmonės stengiasi valgyti natūralų, kuo mažiau perdirbtą maistą, todėl stengiamasi atsižvelgti į jų poreikius. Žinoma, ir lietuviai, ir užsieniečiai dažnai pageidauja ir tradicinių lietuviškų patiekalų, todėl jų galima paragauti Grūto parko kavinėje – ir šaltibarščių, ir cepelinų, ir kugelio.
Rūpindamiesi jaukia kavinės aplinka, šeimininkai planuoja joje surengti ir gyvos muzikos koncertus, suteikti erdvę saviraiškai ir jauniesiems atlikėjams, tarkime, Druskininkų meno mokyklos vaikams.
„Lietuvoje vis populiarėja grilio patiekalai, taigi kuriame ir atskirą grilio patiekalų meniu. Kviečiame atvykti pas mus dienos pietų – kaina tikrai patraukli, o porcijos didelės! Be to, papietausite unikalioje aplinkoje. Labai norime išgirsti klientų nuomonę, stengsimės į ją įsiklausyti, tobulėti. Planų turime tikrai daug!“ – pasakojo kavinės direktorius.
Didžiuojasi virtuvės šefe
Virtuvės šefė Daiva džiaugiasi, kad sutampa jos ir šeimininkų vizija, kokia turėtų būti kavinės virtuvė. Todėl Daiva turi plačias erdves savirealizacijai ir idėjų įgyvendinimui, siūlydama originalių patiekalų receptų. Virtuvėje dirba 7 žmonės, o sezono metu čia darbo galės rasti ir Druskininkų jaunimas. Kavinės šeimininkai bendradarbiauja ir su Druskininkų darbo birža, padedančia vasarą darbo rasti ir moksleiviams. Grūto parko kavinės šeimininkai sako, kad jauniems žmonėms siūlo lankstų darbo grafiką, todėl dirbti čia tikrai patrauklu.
Nuolat besišypsanti šefė Daiva virėjos profesijos mokėsi Vilniaus Žirmūnų mokymo centro Druskininkų skyriuje, o patirties įgijo restoranuose, dirbo su puikiais, Lietuvoje pripažintais virtuvės šefais, iš jų daug ko išmoko ir tuo didžiuojasi.
„Aš savimi džiaugiuosi, pasitikiu savo jėgomis ir žinau, ko noriu“, – drąsiai sako virtuvės meistrė ir kviečia druskininkiečius ir kurorto svečius užsukti į Grūto parko kavinę paragauti jos pagamintų gardžių patiekalų. Priimami užsakymai banketams, vestuvėms ir kitomis progomis.
Užsakymo Nr. MDR-93-01