Savaitgalį Druskininkai jau dešimtą kartą „Ėjo sūriop!“
Lietuvos smulkieji sūrininkai ir unikalių lietuviškų sūrių ragautojai praėjusį šeštadienį Druskininkuose susibūrė į jau 10-ąjį tradicinį „Sūrių festivalį“. Unikalus skonio renginys ir šiemet pritraukė gausų būrį gurmaniškoms pramogoms nusiteikusių druskininkiečių, miesto svečių, sūrininkystės meistrų iš įvairių šalies regionų bei užsienio.
Šįmet pirmą kartą „Sūrių festivalis“ surengtas Druskininkų „Snow Arena“ erdvėse. Festivalyje dalyvavo žinomi bei ankstesnių festivalių laurus pelnę ūkiai – „Varinis puodas“, „Vilmanto sūrinė“, „Auksaragė“. Buvo ir naujokų, o taip pat svečių iš Latvijos. Būtent Druskininkų sūrių mėgėjai – gurmanai turėjo unikalią galimybę tiesiogiai pabendrauti su ūkininkais, sužinoti gyvulių ganiavos, sūrių gamybos, brandinimo, derinimo su maistu paslaptis, įsigyti naujų, mažiau žinomų karvių bei ožkų pieno produktų.
Šįmet pirmą kartą „Sūrių festivalis“ surengtas Druskininkų „Snow Arena“ erdvėse / Alinos Leminskaitės ir Roberto Kisieliaus nuotraukos
Dešimtasis „Sūrių festivalis“ tradiciškai išrinko ir specialiais prizais apdovanojo geriausius sūrius įvairiose kategorijose. Vertinimo komisijoje dalyvavo autoritetingi teisėjai: Paulius Jurkevičius (komisijos pirmininkas, gastronomijos publicistas, Italijos „Foreign Press“ narys), Beata Nicholson (tinklaraštininkė, gastronomijos knygų autorė), Snieguolė Žižienė (restorano „Velvetti“ restorano šefė ir savininkė), Renata Ničajienė (tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ ir gastronominių knygų autorė), Aušra Fokienė („Vieno prancūzo sandėliuko“ steigėja, kvalifikuota tarptautinė sūrių festivalio teisėja, gastro piknikų organizatorė).
Didžiuoju festivalio prizu apdovanota viena iš „Sūrio festivalio“ sumanytojų, pirmą kartą konkursinėje programoje su sūriu „Viržinis“ dalyvavusi sūrinė „Varinis puodas“. Komisijos nuomonė sutapo ir su festivalio lankytojų nuomone – šis sūris įvertintas ir lankytojų simpatijų prizu. Prizais įvertintos sūrinės „Auksaragė“ (Lietuva), „Mercis“ (Lietuva) ir „Soira“ (Latvija).
Vienas „Sūrių festivalio“ rengėjų ir puoselėtojų, restorano „Velvetti“ savininkas R. Žižys / Roberto Kisieliaus nuotrauka
Festivalio svečiai gausiai dalyvavo gastronominėse edukacijose bei paskaitose. Tinklaraštininkas, knygų autorius druskininkietis Giedrius Vilpišauskas papasakojo apie varinių indų reikšmę kulinarijos istorijoje, „Vieno prancūzo sandėliukas“ išdėstė vienuolynų sūrių paslaptis, prof. Rimvydas Laužikas skaitė paskaitą „Tarpukario Lietuvos sūrių gamyba ir sūrių valgiai“. Degustacijų centre surengta Italijos pelėsinių buivolių pieno, Prancūzijos vienuolynų sūrių, ekologiškos kombučos ir sūrių degustacija bei ypač tyro alyvuogių aliejaus ir sūrių derinimo pamoka.
Festivalio lankytojų laukė ir muzikinė bei vaikams skirtos programos. Pietų pertraukos nuotaiką sukūrė saksofonininkas Tomas Čiukauskas, o vėliau sūrius ragavusių tėvelių vaikučius linksmino „Evaland“ animatoriai. Savo dainas visiems padovanojo įspūdingo balso tembro savininkė druskininkietė Evita Cololo.
Druskininkų „Sūrių festivalyje“ netrūko ir kitų įsimintinų pramogų. VESK profesinės karjeros centro dėstytojas, šefas Evaldas Žaliukas ir būsimieji virtuvės profesionalai „nutapė“ įspūdingą valgomą paveikslą, remdamiesi sezoniškumo ir tvarumo principais. Jo vėliau paragavo festivalio svečiai.
„Sūrių festivalis“ šiemet pasiūlė progą visiems norintiesiems save išbandyti pirmajame sūrio kėglių čempionate „DPD fresh“ įsteigtam brandinto sūrio prizui laimėti. Buvo ridenami sūrių muliažai, o turnyro laimėtojui įteiktas vertingas skonio prizas – „Varinio puodo“ sūrinės 4 kg svorio brandinto „Balaitės“ sūrio galva.
Gurmaniškos patirtys, drąsūs skoniai ir jų deriniai, smagios pažintys bei gerai praleistas šeštadienis – visa tai – „Sūrių festivalis“ Druskininkuose. Ir kitąmet eikime sūriop!
Festivalio organizatoriai – restoranas „Velvetti“, Druskininkų kultūros centras, „Snow Arena“. Pagrindinis rėmėjas – Lietuvos Respublikos Žemės ūkio ministerija. Festivalį finansuoja Druskininkų savivaldybė, festivalį remia „DPD Fresh“.
Druskininkų kultūros centro informacija