Geriausiems „Ryto“ gimnazijos 49-osios laidos moksleiviams ir jų mokytojams įteiktos solidžios Druskininkų savivaldybės premijos

Praėjusį ketvirtadienį K. Dineikos sveikatingumo parkas prisipildė jaunatviško klegesio – čia surengtos „Ryto“ gimnazijos abiturientų išleistuvės ir geriausiais rezultatais mokyklą baigusių moksleivių pagerbimo ceremonija.

Į iškilmingą renginį susirinko mokytojai, moksleiviai, jų tėveliai, draugai, visus pasveikinti atvyko Druskininkų savivaldybės vicemeras Simonas Kazakevičius ir Švietimo skyriaus vedėja Jurgita Naruckienė, kiti svečiai.

Vicemeras S. Kazakevičius ir Švietimo skyriaus vedėja J. Naruckienė (kairėje) Druskininkų savivaldybės įsteigtus apdovanojimus įteikė geriausiai abitūros egzaminus išlaikiusiems abiturientams bei mokytojams, padėjusiems moksleiviams pelnyti aukščiausius egzaminų įvertinimus / Roberto Kisieliaus nuotrauka

Gimnazistų kraitis – 10 šimtukų

Sveikinimo žodį mokyklą paliekantiems mokiniams tarė gimnazijos direktorė Žaneta Krivonienė: „Tėveliai, mokytojai, svečiai, šiandieną į naują gyvenimo etapą palydime net 132 abiturientus. Gyvenimas yra veiksmas, todėl linkiu jums visiems augti, veikti, siekti, tobulėti, nebijoti išeiti iš komforto zonos, plėsti savo akiratį. Visą laiką veikite sąmoningai, žaismingai, kaskart įtvirtindami kiekvieną savo žingsnį. Jeigu sustosite, tai sustokite išorėje, bet niekada – viduje.

Nes gyvenime visą laiką viskas keičiasi, bet niekada nestovi vietoje. Linkiu Jums kuo daugiau potyrių, daugiau svajonių ir mažiau lūkesčių – iš gyvenimo viską imkite atvira širdimi. Jeigu gyvenime kažkas nepasiseks, tai tikrai nėra jūsų asmeninė nesėkmė. Galbūt tai – gyvenimo pamoka ar nauja galimybė? Branginkite kiekvieną dieną, kiekvieną akimirką, nesidairykite atgalios – tvirtu žingsniu ženkite pirmyn.

Visos „Ryto“ gimnazijos bendruomenės vardu linkiu Jums sėkmingo starto naujame gyvenimo etape!“.

Druskininkų „Ryto“ gimnaziją šiemet baigė 49-oji abiturientų laida. Vidurinio ugdymo programą 2024 m. baigė 132 gimnazistai. Abiturientai laikė 10 mokomųjų dalykų valstybinius brandos egzaminus: chemijos – 69 (šalies vidurkis – 58,68), geografijos – 59,66 (šalies vidurkis – 55,01), informacinių technologijų – 50,08 (šalies vidurkis – 41,8), anglų k. – 62,68 (šalies vidurkis – 62,28) ir rusų k. – 76,5 (šalies vidurkis – 73,44) brandos egzaminų vidutinis įvertinimas (vidurkis) yra aukštesnis nei šalies. Lietuvių kalbos – 46,93 (šalies vidurkis – 47,08), matematikos 41,41 (šalies vidurkis – 41,49) vidurkis panašus į šalies vidurkį.

Lietuvoje chemijos egzaminą laikė 1336 abiturientai, aukščiausią – 100 balų – įvertinimą gavo 47 mokiniai (3,52 proc. laikiusių), tarp jų – ir Druskininkų „Ryto“ gimnazijos gimnazistas.

Geografijos brandos egzaminą šalyje laikė 3818 mokiniai ir tik 46 iš jų pavyko gauti aukščiausią įvertinimą. Tarp jų – du Druskininkų „Ryto“ gimnazistai.

V. Akstinas ir M. Vaikšnoraitė  mokyklą baigė su pagyrimu (atestatas su pagyrimu išduodamas mokiniams, kurie mokyklą baigia labai gerais įvertinimas ir brandos egzaminus išlaiko aukštesniais nei 86 balais).

Marija Vaikšnoraitė ne tik mokyklą pabaigė su pagyrimu, ji gali didžiuotis ir anglų kalbos šimtuku. „Jaučiuosi labai pakylėta. Atrodo, tiek metų stengiausi, o dabar jau matosi visi vaisiai. Man iš tikrųjų sekėsi daug dalykų, bet labiausiai patiko biologija. Tai man labai artimas dalykas. Mūsų šeima gamtoje gyvena, dėl to gamta mane labai domina ir man yra labai artima.

Norėčiau studijuoti mediciną, bet apie konkrečią sritį dar svarstau. Šimtu procentų nesu tikra, ar tai bus dermatologija, bet kol kas apie šią sritį mąstau. Mano mama tuo užsiima, o ir man tai yra artima.“

Paklausta, ar labai liūdna palikti gimnaziją, Marija sakė: „Tai buvo vienas iš mano gyvenimo etapų. Čia praleidau daug gerų akimirkų, susiradau labai gerų draugų. Kai kurios mokytojos buvo labai artimos, todėl iš tikrųjų truputį liūdna išsiskirti.

Žinoma, kai kurie mokytojai mano gyvenimo kelyje tikrai paliko pėdsaką, o mokytoja Neringa Guželienė ir prie mano gauto šimtuko tikrai svariai prisidėjo. Ji buvo labai griežta ir iš tikrųjų labai „spaudė“, kartais net būdavo sunku pakelti tą krūvį. Bet dabar žinau – viskas šimtu procentų atsipirko! Dar labai noriu padėkoti savo chemijos mokytojai Irenai Tarasevičienei, kuri man labai padėjo. Ji – nauja gimnazijos mokytoja. Iki šiol aš chemija nedaug domėjausi, ir sudomino. Ačiū ir matematikos mokytojai Valei Peluritienei, kuri yra labai šiltas žmogus ir sugeba padėti kiekvienam, pagal jo poreikius“, – mintimis dalijosi Marija.

Geriausiems – Savivaldybės skirtos piniginės premijos

Renginyje dalyvavę vicemeras S. Kazakevičius ir Švietimo skyriaus vedėja J. Naruckienė pasveikino „Ryto“ gimnazijos abiturientus ir įteikė jiems Druskininkų savivaldybės įsteigtus apdovanojimus geriausiai abitūros egzaminus išlaikiusiems abiturientams bei mokytojams, padėjusiems moksleiviams pelnyti aukščiausius egzaminų įvertinimus.

„Mieli mokytojai, abiturientai, tėveliai, pagaliau atėjo ta ypatinga ir ilgai laukta diena – šiandien gausite brandos atestatus. Šiandien Jums daug kas linkėjo ir linkės sėkmės, o aš linkiu atrasti save. Savęs atradimas vieniems būna ilgas procesas, kartais trunkantis visą gyvenimą, kitiems – trumpesnis. Bet tas savęs ieškojimo kelias, koks vingiuotas nebūtų, visada būna labai įdomus. Ženkite drąsiai į tą naują etapą, būkite drąsūs, smalsūs, kartais suklupkite, bet būtinai atsistokite ir vėl eikite į priekį.

Nes tai yra patirtys, per kurias jūs įgyjate asmeninių įgūdžių ir tobulėjate kaip asmenybės, – sakė S. Kazakevičius. – Mieli mokytojai, ačiū Jums, kad užauginote ir išleidžiate į platų pasaulį dar vieną nuostabią abiturientų laidą. Dėkoju už Jūsų suteiktas žinias, perteiktą patirtį, kantrybę. Viliuosi, kad ramia širdimi savo mokinius išleidžiate į kitą gyvenimo etapą. Ačiū mokytojams, kad auginate tokius puikius mokinius, kuriuos ramia širdimi išleidžiate į pasaulį.

Mieli tėveliai, džiaukitės savo vaikais, didžiuokitės jais ir, svarbiausia, palaikykite. Jūsų palaikymo reikėjo mokykloje, bet, patikėkite, jo reikės ir naujame jų gyvenimo etape.“

Mokiniams, pasiekusiems puikių rezultatų akademinėje veikloje, Druskininkų savivaldybė skyrė premijas: baigusiems vidurinio ugdymo programą su pagyrimu – 1000 Eur, valstybinį brandos egzaminą išlaikiusiems 100 balų – 500 Eur už kiekvieną šimtu balų išlaikytą egzaminą. Mokytojui, padėjusiam pasiekti puikių akademinių rezultatų, skiriama 50 proc. (250 Eur už vieną šimtuką) mokiniui skirtos premijos dydžio premija.

„Šiemet turime 10 abiturientų valstybinius brandos egzaminus išlaikiusius 100 balų. Už chemijos egzamino 100-uką skirta 500 Eur, mokyklos baigimą su pagyrimu – 1000 Eur (mokinys gavo 1500 Eur, mokytoja – 250 Eur). Už matematikos egzamino 100-ukus trims abiturientams skirta po 500 Eur, juos visus paruošė viena mokytoja, kuri gavo 750 Eur. Dviejų mokinių geografijos egzamino žinių įvertinimas 100 balų, jiems atnešė po 500 Eur, o juos paruošusi mokytoja gavo 500 Eur.

Anglų kalbos 100-ukus gavę 4 mokiniai taip pat gavo Druskininkų savivaldybės įsteigtas premijas – po 500 Eur, o viena iš jų pelnė dar ir 1000 Eur už mokyklos baigimą su pagyrimu. Viena anglų kalbos mokytoja, egzaminui paruošusi 3 mokinius, pelnė 750 Eur premiją, kita, pardengusi vieną mokinį, – 250 Eur, – pasakojo Druskininkų savivaldybės švietimo skyriaus vedėja J. Naruckienė. – „Sveikinimai visiems abiturientams sėkmingai išlaikius egzaminus! Ypatingai gerai, aukščiau nei šalies vidurkis, jiems sekėsi išlaikyti matematikos, geografijos, chemijos, informacinių technologijų ir užsienio kalbų egzaminus. Džiaugiuosi mokiniais, kurie valstybinius brandos egzaminus išlaikė 100 balų pasiekimais, taip pat tais, kurie mokyklą baigė su pagyrimu. Šie pasiekimai yra jų atkaklumo ir ryžto įrodymas. Tegul ši sėkmė jiems tampa stipriu pamatu ateities svajonėms ir tikslams. Linkiu drąsos ir ryžto, priimant naujus gyvenimo iššūkius, tikėjimo savo jėgomis bei atkaklumo, siekiant aukščiausių viršūnių. Būkite atviri naujoms galimybėms, nebijokite klysti ir mokytis iš savo patirties. Tikiu, kad kiekvienas iš Jūsų ras savo kelią ir sukurs sėkmingą bei laimingą ateitį“, – sakė Druskininkų švietimo skyriaus vedėją J.Naruckienė.

Paklausta, ką mokytojai reiškia jos parengtų trijų mokinių žinių įvertinimas šimtukais, matematikos mokytoja ekspertė V. Peluritienė iš karto atsakė: „ Mažai! Aš tikėjausi bent penkių. Buvo labai stipri abiturientų laida, ne tik labai geri mokiniai, bet ir šilti, nuoširdūs žmonės. Labai gaila, kad dar du mokiniai nepapildė šimtukininkų gretų – jų žinios įvertintos 98 procentais. Bet labai smagu, kai tavo mokiniai per valstybinį matematikos egzaminą gauna šimtukus. Žinoma, tai nėra mano pirmieji parengti šimtukininkai, bet kai trys iš karto – nenusakomas jausmas.“

Anot mokytojos V. Peluritienės, matematika yra ne vien tik sausos formulės: „Tai yra daugiau loginis mąstymas, o loginio mąstymo mums reikia visur, kiekvienoje gyvenimo situacijoje. Nors labai smagu, kai gauna šimtuką tie žmonės, kurie tikrai nuoširdžiai buvo visus mokyklinius metus. Manau, kad gauti šimtuką, padirbėjus tik paskutiniuosius metus – dvyliktoje klasėje, niekaip nepavyks. Reikia žinoti, kad mokytis – labai sunkus darbas. Norint puikaus rezultato, tenka daug ir sunkiai dirbti.“

Sveikinimų gausa

Mokytojai Bronė ir Jevgrafijus Samuchovai savo įsteigtą tradicinį apdovanojimą įteikė geriausiai matematikos egzaminą išlaikiusiems abiturientams, pasveikinta ir juos parengusi mokytoja V. Peluritienė.

„Du metus buvo „sausra“ matematikoje. O šiemet – net trys šimtukai. Jau aštuntus metus mes teikiame apdovanojimus geriausiems matematikams. Pasirodo, tik ketvirtą kartą – šimtukininkams“, – sakė B. ir J. Samuchovai. Šiemet jų įsteigtas apdovanojimas įteiktas M. Dobelinskui, G. Balionytei ir S. Pigagaitei.

„Jau daugiau nei 40 metų (nuo 1981 metų sustiprintas matematikos mokymas mūsų mokykloje) mums rūpi matematikos mokymas ir  egzaminų rezultatai Druskininkuose. Abu su Brone valstybiniams matematikos egzaminams paruošėme ne vieną laidą. Kai ankstesnių laidų mokiniai (Darius Šavolskis, Tadas Šarapovas) paskyrė piniginius prizus kitų dalykų geriausiems mokiniams, su Brone nutarėme paskatinti geriausia abiturientą – matematiką, geriausiai išlaikiusį valstybinį matematikos egzaminą. 2022 ir 2023 metais geriausiai išlaikiusieji mokiniai negavo aukščiausių (100) įvertinimų (prizus įteikėme). Šiais metais „šimtukus“ gavo trys mokiniai, todėl visiems trims įteikėme prizus. Geriausiam – 200 Eur, kitiems – 100 Eur“, – sakė prizų geriausiems matematikams steigėjas J. Samuchovas.

Tądien buvo pagerbtos ir mokyklą baigusios jaunosios šaulės. Rinktinės vado Skirmanto Valatkevičiaus padėkas labiausiai nusipelniusiems jauniesiems šauliams įteikė ir karininko A. Juozapavičiaus šaulių 1-osios rinktinės Druskininkų Giedriaus Matulionio 103 kuopos vadas Ramūnas Šerpatauskas.

Už aktyvią šaulišką veiklą, uolų bei iniciatyvų pareigų vykdymą, asmeninį indėlį jaunųjų šaulių veikloje apdovanojimas skirtas Erikai Vidūnaitei. Jaunųjų šaulių kuopos vadei Gaudenei Dumskytei už nepriekaištingą pareigų vykdymą, pasiaukojimą ir ryžtą įteiktas padalinio simbolis – kuopos vėlukas.

Martynas Červinskas, Gustas Virbalis, Tomas Goberis, Tadas Mikučionis išleistuvių vakarą mokytojo Hario Eitmančio buvo apdovanoti už energiją ir meistriškumą, entuziazmą, sportinę ugnelę, pastangas ir didelį indėlį, propaguojant krepšinį gimnazijos ir savivaldybės sportiniame gyvenime.

Sveikinimo žodį tarė ir puikiai abiturientus brandos egzaminams parengusioms mokytojoms apdovanojimus V. Peluritienei bei N. Guželienei įteikė Lietuvos Respublikos Seimo nario Zenono Streikaus patarėja Marytė Rozalienė.

Gimnazijos tėvų taryba apdovanojimą įteikė geriausiai lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą išlaikiusiam abiturientui, šiemet šis apdovanojimas atiteko Samantai Pranauskaitei. Pasveikinta ir jos mokytoja Lina Dudulienė.

„Norime, kad mokykla džiaugtųsi, pastebėtų ir augintų aktyvius mokinius, todėl 49-oji laida dovanoja 300 Eur premiją“, – perduodami gimnazijos direktorei Ž. Krivonienei dovaną, sakė mokyklą paliekantys abiturientai Dominykas Lukošiūnas ir Ieva Olšauskaitė.

Renginį vedė Danielė Sobol ir Miglė Birvinskaitė, o jaukumo jam suteikė „Ryto“ gimnazijos absolventės Karolinos Rastenytės dainos.