Druskininkietis Povilas Lapinskas – Europos atvirojo linijinių šokių čempionato nugalėtojas

Dar nespėjo Druskininkuose nuaidėti tarptautinio šokių festivalio „Druskininkai šokio ritmu“ garsai, o šio renginio organizatorius, šokių studijos „Dosado“ vadovas Povilas Lapinskas jau skubėjo į Belgijos Mol mieste surengtą Europos atvirojo linijinių šokių čempionatą („European Open Championships 2024“), kuriam jėgas išmėgino pajėgiausi žemyno linijinių šokių šokėjai. Iš šio prestižinio čempionato Povilas sugrįžo, iškovojęs pirmąją vietą „Solo line dance Male Open Advanced“ kategorijoje ir pelnęs 1 tašką į „SuperStar“ lygį.

P. Lapinskas su kolege D. Guščio iš Vilniaus, tapusia nugalėtoja „Female“ kategorijoje / Asmeninio archyvo nuotrauka

– Kuo išskirtinis buvo čempionatas ir kaip sumanėte jame dalyvauti?

– Europos čempionatas dažnai išsiskiria aukštu varžybų lygiu, intensyvumu ir dideliu žiūrovų susidomėjimu. Dalyvavimas tokiame čempionate reiškia konkuravimą su geriausiais sportininkais iš visos Europos, o tai suteikia galimybę išbandyti savo jėgas tarptautinėje arenoje.

Solo linijinių šokių Europos čempionatas išsiskiria keletu unikalių aspektų. Čia parodomas individualus meistriškumas, nes, skirtingai nei grupiniai šokiai, solo linijiniai šokiai reikalauja išskirtinio individualaus talento, koordinacijos ir ritmo pajautimo. Kiekvienas šokėjas turi pademonstruoti savo gebėjimus ir stilių, neturėdamas galimybės pasislėpti grupėje.

Dalyviai privalo pademonstruoti įvairių linijinių šokių stilių, tokių kaip gatvės, modernių, lotynų ir kitų. Tai suteikia čempionatui įvairiapusiškumo ir leidžia dalyviams pademonstruoti savo kūrybiškumą bei techninius įgūdžius.

Šokėjai turi ne tik techniškai tiksliai atlikti judesius, bet ir išreikšti muziką per savo judesius bei kūno kalbą – pasirodymai tampa įspūdingi, patrauklūs žiūrovams bei teisėjams.

Tokie čempionatai suburia šokėjus iš įvairių Europos šalių, o tai sukuria draugišką ir palaikančią atmosferą, skatinančią kultūrinius mainus ir draugystę tarp dalyvių.

Šiame čempionate dalyvauti norėję šokėjai dažniausiai pradeda nuo vietinių ir regioninių konkursų, siekdami patekti į aukštesnį lygį. Jie investuoja daug laiko ir pastangų į treniruotes, pasiruošimą, kostiumus, choreografiją. Dalyvavimas tokiame renginyje suteikia ne tik galimybę varžytis, bet ir tobulėti, gauti vertingų atsiliepimų iš teisėjų bei bendraminčių.

Sudalyvauti nusprendžiau paskatintas Linijinių šokių federacijos prezidentės Neringos Kirklienės. Turiu nemažą patirtį šokių poroje su partnere, o Solo šokančių vyrų kategorijoje Lietuvoje – labai mažai, tad, išmėginęs tarptautines varžybas Olandijoje ir sugrįžęs su puikiais rezultatais, nusprendžiau dalyvauti Europos čempionate. Smagu, kad mane palaikė ir prisidėjo Druskininkų savivaldybė.

P. Lapinskas iškovojo pirmąją vietą „Solo line dance Male Open Advanced“ kategorijoje / Asmeninio archyvo nuotrauka

– Kokios perspektyvos atsiveria šio čempionato nugalėtojams?

– Nugalėjimas Europos čempionate suteikia didelį prestižą ir pripažinimą linijinių šokių bendruomenėje, tai gali padėti tolesnei karjerai. Čempionato nugalėtojai gali sulaukti pasiūlymų dalyvauti tarptautiniuose renginiuose, šokių mokymuose, seminaruose bei kituose prestižiniuose konkursuose. Tai gali atverti duris į profesionalias šokių trupes ar pasirodymus. Nugalėtojai gali tapti geidžiamais šokių treneriais ir instruktoriais, mokyti kitus šokėjus ir rengti savo seminarus bei stovyklas.

Europos čempionato nugalėtojai gauna galimybę dalyvauti pasaulio čempionatuose, kuriuose jie gali varžytis su geriausiais šokėjais iš viso pasaulio. Dalyvavimas ir pergalė čempionate padeda šokėjams tobulėti, įgyti daugiau patirties ir pasitikėjimo savimi. Tai svarbu jų asmeniniam ir profesiniam gyvenimui.

– Kas buvo sunkiausia ir kas labiausiai įsiminė?

– Dalyvavimas Europos šokių čempionate pareikalauja daug fizinės ištvermės ir pasiruošimo, intensyvių repeticijų, laiko planavimo, psichologinio pasiruošimo, savikritikos ir nuolatinio tobulėjimo. Reikia surasti laiko tarp darbo, festivalių, kuriuose dalyvaujame kartu su mano vadovaujama šokių studija „Dosado“, ir tiksliai paskirstyti savo jėgas, įvertinti kūno galimybes, kad būtų išlaikytas balansas tarp darbo ir poilsio. Nepaisant šių sunkumų, dalyvavimas tokiame čempionate yra vertingas ir prasmingas, jis suteikė daug asmeninio ir profesinio augimo galimybių.

Užlipus ant šokių parketo, kyla stiprios emocijos ir adrenalino pliūpsnis, kuris išlieka atmintyje ilgą laiką. Begalinis palaikymas iš žiūrovų, ovacijos ir entuziazmas suteikė motyvacijos ir džiaugsmo. Dalyvavimas čempionate sukuria stiprų bendrystės jausmą tarp dalyvių. Nauji draugai, bendraminčiai ir bendra patirtis su kitais šokėjais palieka ilgalaikį įspūdį. Profesionalių teisėjų komentarai ir vertinimai labai įsimintini. Ir, aišku, laimėjimas, apdovanojimai už geriausius pasirodymus yra vienas iš įsimintiniausių momentų, nes jie yra sunkaus darbo ir atsidavimo rezultatas – tai išlieka visam gyvenimui.

– Su kokio pajėgumo varžovais teko susirungti? Kas vertino pasirodymus?

– Europos čempionatuose dažnai dalyvauja geriausi šokėjai iš viso žemyno, todėl varžybos būna labai konkurencingos. Dalyviai turi pademonstruoti aukščiausią lygį, kad galėtų laimėti prieš kitus talentingus šokėjus. Į šias varžybas atvyko tikrai stiprus varžovas iš Prancūzijos, su juo mes varžėmės dėl Europos čempiono vardo!

Linijinių šokių varžybose pasirodymus paprastai vertina teisėjų komisija, sudaryta iš patyrusių ir kvalifikuotų ekspertų. Teisėjai dažnai būna patys buvę profesionalūs šokėjai, treneriai arba choreografai, turintys gilių žinių ir patirties linijinių šokių srityje.

Vertinimo kriterijai gali apimti įvairius aspektus. Techninis atlikimas – vertinamas tikslumas, šokio žingsnių teisingumas, laikysena, koordinacija ir ritmas. Choreografija – kiek kūrybinga, originali ir sudėtinga yra šokio programa. Muzikalumas – kaip gerai šokėjas interpretuoja ir suderina judesius su muzika. Artistiškumas – emocinis išraiškingumas, artistinis požiūris ir gebėjimas įtraukti žiūrovus. Bendras įspūdis – pasirodymo vientisumas, kostiumų pasirinkimas ir sceninis pateikimas.

Teisėjai naudoja šiuos kriterijus, norėdami objektyviai įvertinti kiekvieno dalyvio pasirodymą ir paskirti balus. Galiausiai balai yra susumuojami, siekiant nustatyti nugalėtojus ir prizininkus. Tokia vertinimo sistema užtikrina, kad geriausi šokėjai būtų apdovanoti už jų techninius ir artistinius gebėjimus.

– Ką Jums reiškia būti šio čempionato nugalėtoju?

– Dalyvavimas tokiame čempionate yra didelis pasiekimas ir garbė, nes tai – ne tik asmeninis laimėjimas, bet ir galimybė reprezentuoti savo šalį tarptautinėje scenoje. Nugalėjimas Europos čempionate suteikia didelį prestižą ir pripažinimą šokių bendruomenėje.

– Kokie festivaliai artimiausiuose planuose?

– Planuose dar yra kelios tarptautinės varžybos, kurios vyks Olandijoje, Dubline ir Druskininkuose. Po jų ir rezultatų sumos, jei viskas pavyks, planuoju dalyvauti Pasaulio čempionate Amerikoje.

Laima Rekevičienė