,,Ryto“ gimnazijos mokiniai pažino tarpukario laikinosios sostinės architektūros grožį

Vasario mėnesį Druskininkų ,,Ryto“ gimnazijoje įvyko organizuotas tradicinis renginys „Ponas Tarpukaris“, kuriame mokiniai perteikė 1918-1939 m. dvasią. Šio projekto tęsinys – gegužės 15 dieną istorijos mokytojos Ramunės Sadauskienės suorganizuota kelionė į senąjį Kauną. Joje dalyvavo 2a klasė bei kitų vyresnių klasių mokiniai, kurie per šiuos mokslo metus buvo aktyvūs istorijos mokslui skirtuose renginiuose, olimpiadose ir konkursuose.

„Ryto“ gimnazijos moksleiviai kelionės į laikinąją sostinę metu turėjo puikią progą pažinti Kauną ir jo architektūros grožį / Asmeninio archyvo nuotraukos

Ši kelionė buvo puiki proga pažinti tarpukario sostinę iš arčiau, kurios architektūros grožį dešimtokai buvo perteikę piešinių parodoje apie tarpukario Kauną.

Pirmas sustojimas buvo Pažaislio vienuolyne. Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno ansamblis yra vienas iš puikiausių baroko architektūros šedevrų Šiaurės Rytų Europoje. Gimnazistai turėjo progą pamatyti įspūdingas bažnyčios freskas, požemius, prašmatnią apdailą bei išgirsti gidžių pasakojamą Pažaislio istoriją. Ekskursijos dalyviai ne tik daug sužinojo apie vienuolyną, pažino baroko meno paslaptis, bet ir stovėjo ten, kur prieš daugelį metų trypė Napoleono Bonaparto žirgai.

Antroji stotelė buvo Kauno istorinė prezidentūra. Pastatas pradėtas statyti 1846 m. kaip privatus gyvenamasis namas, tačiau, kai Vilnius buvo okupuotas, pastatas tapo naująja Lietuvos prezidentūra. Ten gimnazistai pamatė trijų prezidentų – Antano Smetonos, Aleksandro Stulginskio, Kazio Griniaus – buvusį kabinetą, posėdžių salę ir net A. Smetonai skirtas dovanas 60-tojo jubiliejaus proga, sužinojo daug įdomių faktų apie surengtą valstybinį perversmą.

Likusią ekskursijos dalį gidės jaunimą lydėjo Kauno centro gatvėmis, kuriose mokiniai pamatė dar daugiau modernizmo pastatų, 2023m. patekusių į UNESCO paveldui priklausančių pastatų sąrašą. Užbaigdami kelionę, ekskursijos dalyviai pasikėlė istoriniu funikulieriumi iki Kristaus Prisikėlimo bažnyčios, nuo kurios atsivėrė visa Kauno panorama.

Už nuostabią kelionę ir galimybę sužinoti daugiau apie Kauno istoriją visų mokinių vardu dėkojame kelionę organizavusioms mokytojoms R. Sadauskienei ir Oksanai Belkinai bei mus lydėjusiai mokytojai Vitalijai Žaldokienei!

Mėta Balkaitytė,
Augustė Jurgelevičiūtė,

2 a klasės mokinės