Druskininkietė Viltė Ambrazaitytė pristato antrąją solinę dainą: ji – apie visa supantį pasaulio grožį

Sėkmingai šių metų nacionaliniame „Eurovizijos“ konkurse pasirodžiusios grupės „Žalvarinis“ vokalistė, elektroninių lietuvių liaudies dainų projekto „Adas ir Viltė“ narė Viltė Ambrazaitytė pristato antrąją savo solinės kūrybos dainą „Pėdos nedings. Pirmąjį kūrinį „Ateisiu“ atlikėja klausytojams dovanojo 2023-ųjų lapkritį.

Nuotrauka – Gintarė Bakūnaitė

„Mano kūryboje daug gamtos ir jos spalvų, o ryšys ir darna su gamta – mano kasdiena. Negalėčiau įsivaizduoti savo gyvenimo be miškų, upių ir lietaus, tad, ko gero, visai nenuostabu, kad dainas rašau apie tai“, – atvirauja atlikėja ir dainų autorė V. Ambrazaitytė.

Kūrėja pasakoja, kad dažnai susimąsto apie gamtos ir žmogaus sąveiką, jos svarbą mūsų kasdienybėje, o būnant gamtoje jaučia pilnatvės jausmą.

„Visuomet jaučiau, kad esu gamtos vaikas. Tai jaučiu ir šiandien, mano emocinė sąsaja su gamta labai stipri. Kaskart, kai pabėgu iš miesto, atsigaunu, pasisemiu gyvybinės energijos, nes čia, rodos, visa ko pradas. Taip ir šioje dainoje – mus supantis gyvasis pasaulis yra visa ko esmė, tačiau kasdienė mūsų rutina kartais taip įtraukia, kad nebeturime kada į tai atsigręžti. Norisi pakviesti bent kartais sustoti ir apsidairyti aplink, įsiklausyti, kaip viskas eina išvien“, – mintimis dalijasi V. Ambrazaitytė.

Dzūkijos nacionaliniame parke V. Ambrazaitytė yra įkūrusi kūrybinių stovyklų erdvę „Garsų miškas“. Čia kartu su prodiuseriu, multiinstrumentalistu, muzikinio projekto „Pilnatys“ įkūrėju Mariumi Meilūnu V. Ambrazaitytė ir sukūrė savo solinius muzikinius kūrinius.

„Kaip ir pirmasis singlas „Ateisiu“, kūrinys gimė ir buvo įrašytas man labai svarbioje vietoje vienos iš kūrybinių stovyklų metu. Kai pavyksta atsiriboti nuo kasdienės rutinos, nuo jos pabėgti, į kūrybą susitelkti kur kas paprasčiau. Manau, kad ir pati aplinka – nuostabi Dzūkijos gamta – stipriai įtakojo kūrinio tematiką: „Pėdos nedings“ suskambo apie visa supantį pasaulio grožį ir kiekvieno iš mūsų paliekamą pėdsaką jame“, – pasakoja dainų autorė.

Nuotraukos – Gintarė Bakūnaitė

Atlikėja džiaugiasi, kad jųdviejų su prodiuseriu M. Meilūnu kūrybiniame procese daug paprastumo ir sklandžios kūrybinės tėkmės.

„Matyt, visame kūrybiniame procese stipriai suveikia tai, kad mūsų su Mariumi muzikinis bendradarbiavimas prasidėjo dar prieš gerą dešimtmetį, kai turėjau galimybę koncertuoti su Mariaus muzikiniu projektu „Pilnatys“, dalyvauti grupės veikloje. Vėliau sekė kiti muzikiniai projektai. Šioje srityje vienas kitą gerai pažįstame. Be to, visad sakau, kad Marius – pirmasis žmogus, mane pastūmėjęs į kūrybą ir padrąsinęs žengti šį svarbų ir daug ką keičiantį žingsnį. Visuomet žavėjausi jo muzikalumu, gebėjimu girdėti viską vienu metu ir aiškiu bei unikaliu žinojimu, koks bus galutinis dainos skambesys, nors išgirdo jis tik pirminius muzikinius juodraščius. Sunku suvokti, kaip galima taip gražiai gitaromis bei kitais instrumentais apipinti manas idėjas ir tiksliai perteikti kūrinio idėją. Rodos, kad viskas skamba būtent taip, kaip ir turėjo suskambėti“, – pasakoja ji.

„Simboliška, kad pirmame savo single Viltė dainavo „ateisiu“, o antrą jau pradeda žodžiu – „bėgu“. Išties jaučiu, kad Viltės kūryba po truputį įgauna pagreitį, ji vis labiau atranda savo braižą, temas, kuriomis nori kalbėti, žmones, su kuriais nori dirbti. Jos kūryba melodinga ir įtraukianti, o asmenybė – labai apjungianti. Džiaugiuos, kad galiu būti komandos dalimi ir savo patirtim prisidėti prie dainų išpildymo“, – sako prodiuseris M. Meilūnas.

Dainų autorė V. Ambrazaitytė džiaugiasi, kad prie kūrybinės komandos prisijungė ir garso režisierius Jonas Talandis.

„Mūsų su Jonu keliai susidūrė 2020-aisiais, kai nusprendžiau pasimokyti garso režisūros paslapčių. Būtent Jono vedami garso režisūros kursai mane sudomino. Jau tada mačiau, koks jis atsidavęs šiai profesijai, o jo smulkmeniškumas ir pastabumas šioje srityje mane sužavėjo. Nuo to laiko vis pagalvodavau, kad kada nors norėčiau padirbėti su Jonu. Gal ne veltui sakoma, kad svajoti reikia atsargiai, nes tos svajonės pildosi – po pirmojo singlo „Ateisiu“ išleidimo Jonas su manimi susisiekė ir prasitarė galįs prisidėti prie kūrybinio proceso, jei tik jo pagalbos mums prireiktų. Taip paprastai mūsų bendradarbiavimas ir prasidėjo. Tad galutinis kūrinio skambesys – Jono nuopelnas. Esu jam labai dėkinga, kad jis pasiryžo prisijungti prie mūsų. Didelis džiaugsmas dirbti su savo srities profesionalais“, – apie muzikinį bendradarbiavimą su garso režisieriumi J. Talandžiu pasakoja V. Ambrazaitytė.

Prie kūrybinio proceso prisijungė ir fotografė, tekstų bei įvairių kūrybinių projektų autorė Gintarė Bakūnaitė. Jos fotografiją V. Ambrazaitytė pasirinko singlo „Pėdos nedings“ viršeliui. Kūrėjos susipažino dalyvaudamos ekspedicijoje „Misija Sibiras“.

„Gintarė turi nepaprastą talentą apjungti jausmą, gamtą ir žmogų savo fotografijose. Ne veltui viena pagrindinių jos fotografijos temų – moters ryšys su gamta. Vasarą braidėme po gražiąsias Lietuvos pievas, o šiandien, žvelgdama į dainos viršelį, negaliu įsivaizduoti nieko tinkamesnio. Jis tobulai atspindi kūrinio nuotaiką. „Pėdos nedings“ čia suskamba vaizdu, o ta žaluma, išmintas takas, ir ąžuolas, gyvybės bei ilgaamžiškumo simbolis, kviečia leistis į pasaulio gelmes ir apgalvoti, kokį pėdsaką čia paliekame kiekvienas“, – sako kūrėja V. Ambrazaitytė.

V. Ambrazaitytė džiaugiasi kūrybinio proceso tęstinumu ir prasitaria, kad netrukus naujų kūrinių išleis daugiau.

„Aš laiminga, kad pasaulį pagaliau išvydo antrasis mano kūrinys. Ir esu apdovanota žmonėmis, kurie lydi mane šiame kelyje. Neseniai pradėjome repetuoti su grupe, tad esu tikra, kad kartu sukursime dar daug gražių dalykų. Žvelgdama į sklandžiai vykstančius darbus, matau, kad netrukus vėl kviesime išgirsti šį tą naujo“, – intriguoja atlikėja ir dainų autorė.

Viltė Ambrazaitytė baigė smuiko specialybę M. K. Čiurlionio muzikos mokykloje gimtuosiuose Druskininkuose. Vėliau sekė įvairios muzikinės veiklos – Viltė grojo ir dainavo įvairiuose muzikiniuose projektuose, o nuo 2012 m. su būgnininku ir prodiuseriu Adu Gecevičiumi kūrė elektroninę lietuvių liaudies muziką, 2021 m. išleido pirmąjį albumą „Dėl Žalio Žolyno. 2022 m. Viltė debiutavo su folk rock/world music grupe „Žalvarinis, kuomet kolektyvas išleido dešimtąjį albumą savo karjeroje „Cantabile. 2023 m. lapkritį atlikėja ir dainų autorė išleido pirmąjį solinį kūrinį „Ateisiu”.

Nuoroda į Youtube: https://youtu.be/v7_l6SuJBVA?si=IiC8KrNNf561NCYT

Nuoroda į Spotify: https://open.spotify.com/track/60ZVJrnhzzQb5njLbzvQdC?si=6603db8e5218403a

Nuoroda į FB: https://www.facebook.com/vilte.ambrazaityte/