GPAIS: kaip ji padeda verslui?

Vieninga gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinė sistema, arba dar vadinama GPAIS, yra visuotinė sistema, kuri yra skirta gaminių pakuočių bei atliekų susidarymo, tvarkymo apskaitai ir kontrolei vykdyti mūsų šalyje. Jeigu dar nesate susipažinę su šia informacine sistema, kviečiame skaityti toliau ir sužinoti apie tai plačiau.

Ką reikia žinoti apie GPAIS?
Mūsų šalyje nuo 2018 metų yra nustatyta, kad gaminių bei pakuočių gamintojai, importuotojai ar net tarpininkai turi naudotis Aplinkos ministerijos sukurtu įrankiu, vadinamu GPAIS. Importuojančios prekes ir parduodančios jas Lietuvoje įmonės privalo vykdyti prekių pakuočių apskaitą ir teikti ataskaitas GPAIS bei atlikti kitas prievoles. Verta paminėti, kad tokia apskaita yra reikalinga net ir susikaupusioms atliekoms.
Svarbiausia, jog GPAIS apskaita leidžia užtikrinti ne tik kur kas efektyvesnę gaminių, pakuočių bei atliekų tvarkymo apskaitą, bet ir prisideda prie gamtos apsaugos bei darnaus išteklių naudojimo.

Kodėl GPAIS yra naudinga?
Atsiradus šiai sistemai galima teigti, jog administracinė našta tapo lengvesnė. Vienas iš pavyzdžių, GPAIS sistemoje įmonės gali patogiai sudaryti savo gaminių sąrašą, kurį naudos apskaitoje. Tad naudotojui nereikia pakartotinai suvesti gaminių, užteks juos pasirinkti iš ankstesnio sąrašo. Svarbu paminėti ir tai, jog šios sistemos dėka, sumažėjo dokumentų kiekis, kuriuos reikia analizuoti. GPAIS taip pat suteikia galimybę atliekų tvarkytojams sumažinti darbo krūvį, nes visą apskaitos ir ataskaitų teikimo procesą galima atlikti vienoje GPAIS sistemoje.
Kuo dar ši sistema gali būti naudinga? GPAIS leidžia efektyviau vykdyti pažeidimų kontrolę, operatyviai pateikti reikiamą informaciją, taip pat skatina duomenų skaidrumą. Sistemos dėka taip pat palengvinama administracinė našta vykdant gaminių tiekimo rinkai apskaitą bei teikiant pakuočių, transporto priemonių, elektros bei elektroninės įrangos, apmokestinamųjų gaminių ar alyvų apskaitą importuotojams ir gamintojams.
Nors GPAIS sistema turi daug privalumų, pirmą kartą ją pildantiems, sistema gali pasirodyti gana paini ir reikalaujanti daug atidumo. Be to, jeigu deklaruoti privalomų duomenų kiekiai dideli, gali prireikti labai daug žmogiškųjų išteklių. Dažnu atveju, prievolę teikti duomenis į GPAIS turintys verslai, įsidiegia skaitmeninius įrankius, kurių pagalba ženkliai greičiau ir paprasčiau atliekamas informacijos pateikimas į GPAIS. Jeigu ir jūs susiduriate su panašia situacija, verta svarstyti apie tokių įrankių įsigijimą. Prieš tai, žinoma, būtinai pasikonsultuokite su šios srities specialistais, kurie neabejotinai jums suteiks daugiau informacijos bei padės apsispręsti.