Druskininkų žirginio sporto entuziastė savo puikiais rezultatais Lietuvoje garsina mūsų kurortą

Praėjusią savaitę Lietuvos žirginio sporto federacijos Vilniuje surengtuose „Geriausių Lietuvos raitelių“ apdovanojimuose skambėjo ir Druskininkų vardas – Kaziuliuose žirgyną turinti Agnė Žūkaitė buvo apdovanota kaip „Ištvermės jojimo disciplinos Mėgėjų užskaitos 2023 m. reitingų I vietos nugalėtoja“. Agnė tokį rezultatą pasiekė, startuodama su žirgu Glorija.

„Geriausių Lietuvos raitelių“ apdovanojimuose A. Žūkaitė apdovanota kaip „Ištvermės jojimo disciplinos Mėgėjų užskaitos 2023 m. reitingų I vietos nugalėtoja“ / Organizatorių nuotrauka

Kadangi mažai kas žino apie šią žirginio sporto rungtį – ištvermės jojimą – „Mano Druskininkai“ žurnalistas paprašė Agnę apie tai papasakoti plačiau.

„Ištvermės jojimas – ilgos distancijos, kaip maratonas. Jos prasideda nuo 12 kilometrų, o ilgiausia distancija – 160 kilometrų. Šiuo metu startuoju vidutinio lygio distancijoje. Varžybose praėjusį sezoną startavau su dviem žirgais, bet į reitingo pirmąją vietą užkėlė Glorija“, – sakė Agnė.

Mergina jojimu užsiima visą savo gyvenimą, o sportine veikla – nuo 2018 metų. Šiuo metu ji turi žirgyną Kaziuliuose, kuriame gyvena devyni jos žirgai.

Agnė puikių rezultatų pasiekė, startuodama su žirgu Glorija / Asmeninio archyvo nuotrauka

Agnė specializuojasi ištvermės jojime, kuriame svarbiausi rodikliai yra ne tik distancijoje parodytas laikas, bet žirgo sveikatos būklė varžybų metu.

„Ten yra daug taisyklių. Pirmoje vietoje yra vertinama žirgo sveikatos būklė – prieš varžybas, varžybų metu ir po finišo. Yra daug skirtingų kriterijų: tikrinamas žirgo pulsas, širdies susitraukimo dažnis, kuris normaliai turi būti ne daugiau, kaip 60 dūžių per minutę. Jei tavo žirgo pulsas aukštesnis, tave iškart diskvalifikuoja. Taip pat vertinama varžybose dalyvaujančio žirgo žarnyno, virškinamojo trakto veikla, kraujo kapiliarų pripildymas“, – pasakojo Angė.

Jos teigimu, varžybų rezultatas priklauso nuo to, kaip išmintingai raitelis valdo žirgą, kad jo „nepervarytų“, suderintų žirgo sveikatą ir rezultatus.

„Tai – visai kitoks sportas, čia draudžiama naudoti stekus ir pentinus, kad žirgas nebūtų varomas per prievartą. Man šis sportas labai patinka, tai yra mano gyvenimo būdas – hobis ir darbas“, – sakė Agnė.

Savo socialinių tinklų paskyroje Agnė paskelbė 2023 metų „Ištvermės jojimo varžybų“ rezultatus:

– varžybose įveikėme 190 kilometrų (iš jų 152 km nubėgo Glorija);

– 4 kartus lipome ant prizininkų pakylos ( 2 antros vietos ir 2 – trečios);

– apsilankėme Širvintose, Trakuose, Baisogaloje, Valkininkuose, Žiegždriuose ir Telšiuose;

– turėjome daug pirmų kartų, naujų patirčių, pamokų ir iššūkių.

Parengė Laimutis Genys