Druskininkiečiai vienas po kito kopia į „Eurovizijos“ atrankos sceną

„Svajokite atsargiai, nes svajonės pildosi“, – šią mintį, apgaubtą prabangaus muzikinio skambesio, į „Eurovizijos“ nacionalinę atranką neša duetas „Pluie de Comètes“ („Kometų lietus“). Daina „Be Careful“ („Būk atsargus“) – tai bendras dainininkės Justės Kraujelytės ir druskininkiečio Sauliaus Sakavičiaus kūrinys.

Praėjusiame savaitraščio „Mano Druskininkai“ numeryje supažindinome su „Eurovizijos“ atrankoje dalyvavusia folkroko grupe „Žalvarinis“, o šįsyk – pokalbis su ateinantį šeštadienį trečiajame nacionalinės atrankos pusfinalyje pasirodysiančiais Sauliumi ir Juste.

– Sauliau, kokią įtaką Jūsų muzikiniam keliui turėjo Druskininkai?

Saulius: Druskininkuose gimiau ir užaugau. Abu tėvai – Eglė ir Algis Sakavičiai – muzikantai, taigi nuo mažų dienų muzika mane supo iš visų pusių. Baigiau Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklą, tėvo pamokytas, vargonavau Druskininkų bažnyčioje, vėliau grojau grupėse „SLAM“, „Music Time“ ir „Sammagon“. Beje, šios grupės vokalistė buvo Viltė Ambrazaitytė, šiemet taip pat dalyvaujanti „Eurovizijos“ konkurse su grupe „Žalvarinis“.

Visos šios patirtys labai stipriai pastūmėjo domėtis muzika ir toliau. Druskininkai įkvepia – čia jaučiama Čiurlionio dvasia, kūrybiškumą skatina rengiami įvairūs festivaliai, gausu koncertų – ir vietinių atlikėjų, ir atvykstančių. Džiaugiuosi, kad augau Druskininkuose – čia niekada nenuobodu, nuolat lankosi įdomūs ir kūrybiški žmonės, gimsta naujos idėjos. Padėką norėčiau išreikšti ir Druskininkų kultūros centrui, kuriame praleidau nemažai laiko repetuodamas, o darbuotojai visuomet palaikė idėjas ir padėjo.

– Kur Jus dažniausiai galima pamatyti ir išgirsti?

Saulius: Šiuo metu, kaip kviestinis muzikantas, groju įvairiuose projektuose – su gospel choru „United Voices“, su grupe „Beats“. Taip pat – su Juste Kraujelyte, su kuria pažintis prasidėjo grupėje „Netikėti svečiai“. Pasirodome įvairiuose amplua – kaip duetas „Mademoiselle Chante le Blues“ ne kartą koncertavome ir Druskininkuose, o pastaruoju metu kaip „Pluie de Comètes“ kuriame mums labai patinkančią 7-ojo ir 8-ojo dešimtmečių įkvėptą muziką, kurioje įkomponuojame ir šiuolaikinius elementus. Šiuo metu baigiame įrašinėti naują albumą, kurį ketiname pristatyti pavasarį – būtinai surengsime albumo pristatymą ir Druskininkuose!

– Ką veikiate gyvenime be muzikos?

Justė: Esu baigusi VU teisės magistro studijas, taip pat esu Scenos menų fabrikėlio muzikos studijos įkūrėja, mokau vaikus ir suaugusiuosius dainuoti.

Saulius: Baigiau elektronikos inžinerijos studijas VGTU, esu elektronikos inžinerijos mokslų daktaras, ten pat dabar dėstau, dirbu elektronikos įmonėje.

– Kuo išskirtinis bus Jūsų pasirodymas „Eurovizijos atrankoje“?

Saulius: Savo pasirodyme labai daug dėmesio skyrėme ne tik muzikai, bet ir vaizdui. Siekiame, kad visas pasirodymas būtų vientisas, estetiškas ir įsimintinas. Iki mažiausių detalių derinome kūrinio kompoziciją, skambesį, apšvietimą, vizualizacijas, kamerų darbą, specialiuosius efektus, sceninį judesį. Visas detales apgalvojome, kad jos viena kitą papildytų. Pasirodymas turėtų nukelti žiūrovus į svajingą, sapnišką būseną, kurioje galima prisiminti kažką gero, malonaus, o su tais prisiminimais įgauti pagreičio judėti toliau ir išpildyti savo troškimus. Tikiu, kad žiūrovams jis paliks tikrai gerą įspūdį.

– Kokią žinią neša Jūsų daina?

Justė: Visi mintimis keliaujame laiku ir nuolat kuriame portalus tarp praeities ir ateities. Kartais supranti, kad kažkada svajota ateitis jau yra išsipildžiusi. Svajonės tikrai pildosi, tik, jau gyvendami jose, dažnai ilgimės to laiko, kai dar svajojom, kai nežinojome, kaip jos atrodys. Tas ilgesys yra šviesus, nukelia mus į šiltą patirtį, kuri įkvepia svajoti toliau ir dažnai tampa nauja inspiracija. Abu su Sauliumi gyvename šiuo jausmu, nes turime labai ilgą kūrybinę ir sceninę patirtį, mūsų atminties fotoalbumuose yra daugybė koncertų, kelionių, akimirkų iš įvairių muzikos studijų virtuvės, atrodo, kad į dainą sudėjome visas spalvas ir išgyvenimus, kurie, tikime, klausytojams taip pat leis pakeliauti ir būti dėkingiems už visą turtingą, ryškiaspalvę patirtį.

– Ar Jums svarbus „Eurovizijos“ konkursas?

Justė: Man, kaip ne kartą dalyvavusiai nacionalinėse „Eurovizijos“ atrankose ir turinčiai pritariančiosios vokalistės patirtį didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje Austrijoje (2015 m.), šis konkursas nuo mažų dienų buvo labai svarbi ir ryški šventė. Pamenu save, kuriančią planus, kad, kai užaugsiu, surengsiu vienokį ar kitokį pasirodymą, ir Lietuva pagaliau laimės! Mokėdavau beveik visas dainas dar iki konkurso finalo, o gimtadienio švenčių metu su draugėmis įkūnydavome tų metų konkurso pasirodymus. Eurovizija užima labai sentimentalią ir ryškią vietą mano gyvenime ir svajonėse. Džiaugiuosi, kad kažkada buvę žaidimai ir svajonės šiandien yra realybė.

Saulius: Aš taip pat jau esu pasirodęs nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje 2019 m. Su atlikėju Edgaru Lubiu tada patekome į nacionalinės atrankos finalą. Šį kartą keliaujame į „Euroviziją“ dviese su Juste, su savo pačių kūriniu, kuris mums yra labai gražus ir šiltas, kuriuo labai tikime. Tikimės, kad ir „Eurovizijos“ žiūrovams jis bus toks gražus, kaip mums. Tikime, kad „Be Careful“ tikrai sužavės ir Europos žiūrovus!

– Dueto „Pluie de Comètes“ pirmasis pasirodymas nacionalinėje Eurovizijos atrankoje – jau ateinantį šeštadienį. Ko paprašytumėte druskininkiečių, kurie stebės Jūsų pasirodymą?

– Labai kviečiame žiūrėti „Eurovizijos“ atranką, džiaugtis šia muzikine švente ir palaikyti mus – mūsų pasirodymo numeris 04! Tikiu, kad druskininkiečiai visuomet palaiko vieni kitus, kaip ne kartą yra tai įrodę. O taip pat linkime nenustoti svajoti, tikėti savo norų galia. Jei žinosime, ko norime, tai būtinai išsipildys!

Kalbino Laima Rekevičienė