Meras pakvietė neįgaliųjų ir nevyriausybinių organizacijų atstovus prie pietų stalo aptarti Druskininkų aktualijas

Baigiantis metams, Druskininkų savivaldybės vadovai puoselėja tradiciją susitikti neformalioje aplinkoje ir aptarti besibaigiančių metų rezultatų su nevyriausybinių organizacijų, neįgaliųjų organizacijų atstovais.

Pirmadienį Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas „Snow Arenoje“ Tarptautinės žmonių su negalia dienos proga surengė Kalėdinius mero pietus su nevyriausybinių organizacijų atstovais, į kuriuos susirinko per šimtas nevyriausybininkų, neįgaliųjų organizacijų atstovų, miesto bendruomenės nariai.

Baigiantis metams, Druskininkų savivaldybės vadovai puoselėja tradiciją susitikti neformalioje aplinkoje ir aptarti besibaigiančių metų rezultatų su nevyriausybinių organizacijų, neįgaliųjų organizacijų atstovais / A. Jazepčikaitės-Gaidienės nuotrauka

Susirinkusiesiems meras pristatė savo pranešimą „Druskininkai – o kas rytoj?“, kuriame buvo apžvelgti savivaldybės nuveikti darbai, integruojant neįgaliuosius į miesto gyvenimą, pasidalinta naujais projektais, ateities planais.

Neįgaliesiems – daug įgyvendintų projektų

„Kalbėdami apie nuveiktus darbus, besidžiaugdami gerais rezultatais, turime nepamiršti apie šimtus tūkstančius darbų, kuriuos turime nuveikti. Bet mes čia tam ir esame, kad visi kartu tai padarytume“, – pradėdamas pristatymą, kalbėjo meras. Jis pasidžiaugė, kad, sprendžiant žmonių su negalia problemas, Druskininkuose buvo atnaujintos 45 pėsčiųjų perėjos, jas specialiai apšviečiant, dėl pėsčiųjų saugumo gatvėse įrengti įspėjamieji greičio ženklai.

„Mus pastebėjo Susisiekimo ministerija ir apdovanojo „Progreso kelias“ nominacija už didžiausią socialinę naudą viešosios infrastruktūros pritaikymą neįgaliesiems“, – kalbėjo meras.

Savivaldybės vadovas pastebėjo, jog Druskininkų ligoninė neįgaliesiems pritaikė įėjimą, tualetus ir kitas vietas, kurios reikalingos bendruomenės nariams, o poliklinika įrengė specialią aikštelę elektriniams vežimėliams, dviračiams, Socialinių paslaugų centras įsigijo neįgaliesiems transportuoti pritaikytą automobilį.

Pranešime pasidžiaugta Druskininkuose įkurta miesto veiklos grupe „Druskininkų harmonija“, sėkmingai vykdomu „Tūkstantmečio mokyklų“ projektu.

Renginio akimirkas užfiksavo Robertas Kisielius

Pristatė naujus projektus

R. Malinauskas kalbėjo ir apie poeto Justino Marcinkevičiaus atminimo įamžinimą mūsų mieste:

„Tai – išskirtinis poetas, kuris garsiausius savo kūrinius parašė, ilsėdamasis Druskininkuose. Todėl aikštėje, prieš būsimuosius Kultūros ir kongresų rūmus bus pastatyta skulptūra – paukštis, skirta šiam poetui.“

Jis papasakojo apie Kultūros ir kongreso rūmų statybos darbus ir patikino, jog jie bus baigti iki 2025 metų pabaigos. Taip pat finišo tiesiojoje, anot mero, yra Vilniaus alėjos ir Pramogų aikštės rekonstrukcijos projektas.

„Planuojama pradėti Druskininkų bažnyčios skvero tvarkymą, per ateinančius metus tai turėtų būti užbaigta. Taip pat ketinama Švietimo centro palėpėje įrengti dar vieną reikalingą erdvę verslo bendradarbystei. Tai bus naujas traukos centras ir jaunimui, ir vyresniesiems“, – kalbėjo meras.

Prie Druskonio bus įrengti penki pontoniniai tiltai, taip pat bus užbaigti atminimo suolelių įrengimo darbai Lietuvoje ir Pasaulyje Druskininkus garsinusiems žmonėms.

„Jau ateinantį pavasarį įvairiose Druskininkų vietose bus pastatyti penki suoleliai ir viena kėdė. Atsirado verslininkas, kuris gamina vieną suolelį, skirtą Lietuvos -Lenkijos 1863-1864 metų sukilimui. Turime ir verslo pasiūlymą sukurti krėslą vertėjui A. Dambrauskui. Kitus keturis suolelius gamina tas pats autorius, juos finansuoja Druskininkų savivaldybė“, – kalbėjo meras.

Daugės paslaugų šalia „Snow Arenos“

R. Malinauskas sakė, kad būtina plėsti „Snow Arenos“ kompleksą, papasakojo apie šalia arenos planuojamą kurti jūros projektą. Kompleksas bus vystomas etapais, pradžioje bus statomi viešbučiai, visa erdvė bus panaudojama įvairioms atrakcijoms, kad būtų sukurtas didelis traukos objektas. „Juk jei neturėsime naujų, išskirtinių ir patrauklių objektų, tai liksime eiliniu Europos kaimeliu“, – konstatavo R. Malinauskas.

Meras padėkojo verslininkams, kurie patikėjo „Druskininkiečio kortele“. Net 78 kompanijos šios kortelės turėtojams suteikė nuolaidų nuo 5 iki 50 proc., o kortelę jau turi per 12 tūkst. druskininkiečių.

Kalbėdamas apie Druskininkų laukiančius iššūkius, meras priminė, kad ateinančių metų vasarą Druskininkų aerodrome vyks visos Lietuvos Vaikus globojančių šeimų festivalis, kuriame planuoja dalyvauti apie 4 tūkst. žmonių.

„Mūsų laukia dar vienas rimtas iššūkis – 2025 metais Druskininkai bus Lietuvos kultūros sostinė. Turime siekti, kad Druskininkai – Lietuvos kultūros sostinė – būtų minima iš didžiosios raidės“, – sakė R. Malinauskas.

Pristatė NVO veiklą

Per „Mero pietus“ Druskininkų savivaldybės NVO (Nevyriausybinių organizacijų) vadovė Agnė Jazepčikaitė-Gaidienė pristatė NVO tarybos pranešimą „Nevyriausybinių organizacijų, kaip pilietinės visuomenės vaidmuo, kuriant Druskininkus. Galimybės prasmingoms idėjoms“.

Druskininkų savivaldybėje veikia daugiau nei 70 nevyriausybinių organizacijų, kurios suskirstytos į grupes pagal vykdomas veiklas.

„Tai pilietinė visuomenė, kurios veikla labai svarbi, kuriant Druskininkus. Galime pasidžiaugti, kiek daug skirtingų organizacijų čia veikia. Visų jų veikla turi savo nišą ir prasmę, kuri teikia naudą druskininkiečiams“, – sakė A. Jazepčikaitė- Gaidienė.

Pranešime buvo pateikta ne tik NVO veikla, iššūkiai, bet ir ateinančios ES galimybės NVO socialinėms idėjoms įgyvendinti per Miesto vietos veiklos grupę „Druskininkų harmonija“.

Siekiama pritraukti ES finansavimą, kad NVO ir kitos organizacijos galėtų įgyvendinti prasmingas idėjas Druskininkų gyventojams. Pristatyme buvo pažymėta, jog NVO atstovai jaučia bendruomenės paramą ir druskininkiečių pritarimą vykdomoms veikloms, džiaugiasi savivaldybės finansine pagalba.

Laukia teigiami pokyčiai

Dirbančių neįgaliųjų asociacijos prezidentė Simona Kunigonytė pristatė pranešimą „Mūsų (ne) matoma pusė. Kas naujo?“.

Ji sakė, kad asociacija siekia ginti dirbančių asmenų su negalia teises ir prisidėti prie žmonių su negalia įtraukties į darbo rinką. Prezidentė pasidžiaugė, jog dirbantys neįgalieji dabar gali naudotis profesinės reabilitacijos, įsidarbinimo pagalbos paslaugomis, jiems skiriama lydimoji pagalba įsidarbinus, pagalba, susikuriant darbo vietą ir galimybę verstis papildoma veikla.

Kaip sektiną pavyzdį, ji paminėjo negalią turintį Augustą Lankelį, kuris įkūrė spaustuvę ir sėkmingai plėtoja savo verslą.

Kalbėdama apie ateinančių metų perspektyvas, S. Kunigonytė pastebėjo, jog 2024 metais bus naujas negalios vertinimo modelis, pagalba bus koordinuojama , atsiras galimybė įsigyti ir pritaikyti lengvąjį automobilį, bus užtikrintas informacijos prieinamumas žmonėms su negalia Valstybės ir savivaldybių įstaigose.

„Dirbančių neįgaliųjų situacija Druskininkuose yra tikrai labai gera, miestas gali būti pavyzdžiu ne tik kitiems Lietuvos, bet ir Europos miestams“, – sakė S. Kunigonytė.

Mero pietų dalyviams koncertinę programą parodė M. K. Čiurlionio meno mokyklos auklėtiniai.

Laimutis Genys