Druskininkų cukrinio diabeto klubo „Atgaja“ moto: „Žmogus – žmogui“

Kasmet lapkričio 14 dieną minima Pasaulinė diabeto diena. Šią dieną gimė mokslininkas Frederikas Bantingas, kuris išrado insuliną, jau daugiau kaip šimtą metų gelbstintį milijonus žmonių gyvybių. Ar tai diena, kai sergantieji švenčia? Turbūt ne, bet tai diena, kai mes norime priminti, kad mes esame.

Lapkričio 14-ąją Druskininkuose organizuota konferencija „Diabeto priežiūros prieinamumas“, skirta Pasaulinei diabeto ir Jungtinių Tautų dienai paminėti / Ingos Granatauskienės nuotraukos

Deja, bet pasaulyje sergančiųjų bendruomenės kasmet plečiasi. Druskininkų cukrinio diabeto klubo „Atgaja“ narių skaičius taip pat didėja. Džiaugiamės, kad turime nuolat aktyviai dalyvaujančių narių, kurie nori atnaujinti savo turimas žinias apie ligos kontrolę, domisi naujomis jos valdymo technologinėmis priemonėmis, keičia savo gyvenimo įpročius po naudingų klubo organizuojamų paskaitų apie mitybą, fizinį krūvį, psichologinę sveikatą, vidaus organų ligas, kraujotaką ir kita. Klubas kasmet organizuoja aktyvius dviračių, baidarių žygius bei sergančiųjų cukriniu diabetu vasaros stovyklas.

„Atgaja“ lapkritį paminėjo ir savo veiklos 25 metų sukaktį, o klubo vadovės Jelenos Šimonienės daugybę metų dažnai minimi palaikymo žodžiai „žmogus – žmogui“ yra labai svarbūs. Ir jie reikalingi mūsų bendrystei, gyvenant su šia liga. Deja, bet šiais metais klubo ataskaitose niekada nebuvę skaičiai – Druskininkuose pirmo tipo cukriniu diabetu šiemet susirgo net trys mažamečiai vaikai. Tai yra labai daug. Trijų mažų, nerūpestinga vaikyste besidžiaugiančių vaikų kasdienybė tapo lydima skausmo ašarų, nežinomybės ir sunkumų, išmokstant kasdien gyventi su nepagydoma liga. Pasikeitė trijų šeimų gyvenimas, atnešęs į jų šeimas daug nerimo, baimių, įtampos, angliavandenių skaičiavimų prieš kiekvieną valgymą, nemiegotų naktų ir klausimo: „Kodėl mums?“

Atsakymo nėra, bet yra viltis nepasiduoti ir tikėti, kad viskas bus gerai. Vadovė Jelena ir klubo narys Jonas Šimonis lankėsi Druskininkų ugdymosi įstaigose, siekdami supažindinti personalą ir vaikų draugus su šia liga, atsakyti, kodėl ja susergama ir kaip su ja gyventi, siekiant sergančiam vaikui jo mokykloje ar darželyje sukurti sąlygas jaustis saugiai ir oriai. Klubo nariai nuolat dalijasi patarimais ir pagalba naujai susirgusiems ar ligos sunkumuose pasimetusiems asmenims, nes toks yra vienas iš pagrindinių klubo veiklos tikslų.

Lapkričio 14-ąją Druskininkuose organizuota konferencija „Diabeto priežiūros prieinamumas“, skirta Pasaulinei diabeto ir Jungtinių Tautų dienai paminėti. Renginyje dalyvavo 150 dalyvių iš šešiolikos Lietuvos cukrinio diabeto klubų, Lietuvos diabeto asociacijos valdybos nariai ir prezidentė Vida Augustinienė. Visą dieną trukusioje konferencijoje buvo aptarta LDA 2023 m. neįgaliųjų veiklos rėmimo projektų įgyvendinimo apžvalga, išklausyta LSMU slaugytojos diabetologės Aušros Krivolap paskaita „Mityba, sergant cukriniu diabetu“, „Worwag Pharma“ medicinos vadovės paskaita „Polineuropatija ir gydymo gairės“, „Microlife“ vadovo Dariaus Milkevičiaus paskaita apie savarankišką kraujospūdžio matavimą, „Allium“ atstovės paskaita apie šiuolaikinę nuolatinę gliukozės stebėjimo sistemą „Dexcom“ bei „Judesio pajautimo mokyklos“ lektoriaus Domanto Nedzinsko paskaita „Naujausios biologinės – individualizuotos mitybos ir psichofizinio judesio tendencijos diabeto gydymui ir prevencijai“.

Džiaugiamės, kad Druskininkų miesto cukrinio diabeto klubas „Atgaja“ prisidėjo prie didelio renginio organizavimo, kurio metu buvo paminėta ir klubo veiklos 25 metų sukaktis. Esame dėkingi Druskininkų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčios kunigui Vaidui Vaišvilai už palaikymo ir vilties žodžius visiems dalyviams, Druskininkų savivaldybės asmens ir visuomenės sveikatos skyriaus vedėjai Eglei Sadauskaitei – už sveikinimą ir viltingas žinias, kad Druskininkuose bus įrengtas pėdos priežiūros kabinetas, kuris labai reikalingas sergantiesiems cukriniu diabetu.

Pasaulinės diabeto dienos proga Druskininkų cukrinio diabeto klubas „Atgaja“ kviečia visus narius dar aktyviau dalyvauti jo veikloje, skatina savivaldybės gyventojus, sergančius cukriniu diabetu, įstoti į klubą, nepamiršti savęs, skirti laiko, dalyvaujant klubo mokymuose ir veiklose vardan svarbiausio tikslo – geros savo sveikatos.

Mūsų, sergančiųjų cukriniu diabetu ir jų šeimos narių, yra daug. Susibūrę į klubą, galime nuveikti didelių ir prasmingų darbų. Reiškiame viltį, kad akivaizdžiai besiplečianti klubo narių bendruomenė padės padidinti visuomenės ir institucijų įsitraukimą, ieškant sprendimų, palengvinančių sergančiųjų kasdienybę, sprendžiant kylančias problemas ir plečiant diabeto klubo „Atgaja“ veiklos galimybes.

Jeigu jaučiate tokius simptomus, kaip didelis troškulys, burnos džiūvimas, dažnas šlapinimasis, silpnumas, energijos stoka, niežulys, didelis alkis, lėtai gijančios žaizdos bei, dažnu atveju, turite viršsvorio ar nutukimą, mažai aktyviai judate, sergate širdies ir kraujagyslių ligomis – pasitikrinkite gliukozės kiekį kraujyje. Juk profilaktiniai tyrimai – svarbi prevencijos priemonė, siekiant laiku diagnozuoti ir suvaldyti cukrinį diabetą.

Inga Granatauskienė