Žiemą Druskininkų gatves „sūdysime“ druska iš Maroko

Nors šių metų ruduo dar negrasina žiemiškais orais, tačiau, kaip rodo ilgametė praktika, žiemiški orai gali ateiti staiga ir netikėtai. Bendrovės „Druskininkų komunalinis ūkis“ darbuotojai, nelaukdami pirmojo sniego, teigė, kad jau yra pasirengę žiemos sezonui.

„Komunalinio ūkio“ teritorijų tvarkymo meistras E. Misevičius sako, kad įmonė žiemos iššūkiams pasiruošusi / Roberto Kisieliaus nuotrauka

Bendrovės „Druskininkų komunalinis ūkis“ direktorius Vilius Ašmenskas pasakojo, jog žiemai jie tinkamai pasirengė – jau atsivežta 300 tonų druskos, taip pat pasiruoštas pakankamas kiekis žvyro ir smėlio mišinio, parengta visa technika, skirta gatvių ir šaligatvių priežiūrai žiemos laikotarpiu.

„Atsivežėme 300 tonų druskos, ji yra iš Maroko, šiek tiek spalvota. Viskas priklausys nuo to, kokia bus žiema. Bet praktika rodo, jog per šaltąjį sezoną gatvėms valyti reikia apie 500 tonų druskos, o kartais per vieną išvažiavimą išbarstome iki 10 tonų druskos“, – sakė direktorius.

UAB „Druskininkų komunalinis ūkis“ žiemai jau pasirengė – atsivežta 300 tonų druskos, paruoštas pakankamas kiekis žvyro ir smėlio mišinio, parengta technika, skirta gatvių ir šaligatvių priežiūrai žiemos laikotarpiu / Roberto Kisieliaus nuotraukos

Druskininkų gatvių ir šaligatvių priežiūrai naudojamos dvi galingos mašinos su peiliais ir barstytuvais, du dideli traktoriai ir keturios motorizuotos priemonės šaligatviams prižiūrėti.

„Pernai, kai buvo šalta ir snieginga žiema, sunaudojome apie 600-700 tonų druskos, o prieš dvejus metus, kai sniego ir šalčio beveik nebuvo, tai druskos išbarstėme labai nedaug“, – kalbėjo direktorius.

Pasak V. Ašmensko, kai oro temperatūra lauke būna iki 10 laipsnių šalčio, tuomet ant gatvių ir šaligatvių pilama druska, o kai termometro stulpelis nukrenta žemiau dešimtos padalos, pilamas smėlio ir žvyro mišinys, nes druska šaltyje nebūna efektyvi.

Paklaustas, kas seka orų situaciją ir duoda komandą gatvių ir šaligatvių valymui, V. Ašmenskas pasakojo, kad kasnakt, apie 3 ryto, bendrovės meistras apvažiuoja miesto gatves ir įvertina situaciją. Jei gatvės ir šaligatviai būna slidūs, technika operatyviai imasi darbo. Visas miesto gatves ir šaligatvius, priklausomai nuo žiemos užmojų, komunalininkai nuvalo per 6 valandas.

Pirmiausia valomos pagrindinės gatvės, o paskui – ir šalutinės.

Paklaustas, ar gatvių valymui netrukdo kelkraščiuose palikti automobiliai, V. Ašmenskas sakė, kad šią problemą spręsti sunku.

„Kartais, kai rengiamės valyti gatves, paliekame ant automobilių stiklų įspėjimo lapelius, bet tai nelabai padeda. Galima būtų elgtis taip, kaip daroma kituose miestuose – vieną dieną automobilius statyti vienoje gatvės pusėje, o kitą dieną – kitoje. Tada galima būtų kokybiškai išvalyti visas gatves“, – kalbėjo direktorius.

Direktoriaus teigimu, jei žiema labai snieginga ir šalta, tai visų Druskininkų gatvių nuvalymas gali užtrukti ir 20 valandų.

Netrukus Druskininkų gatvėse, šalia intensyvaus eismo pėsčiųjų perėjų komunalininkai pastatys dėžes su smėlio ir druskos mišiniu, kad pėsčiomis keliaujantiems druskininkiečiams nebūtų slidu.

„Nelabai bijau tos žiemos, manau, esame jai tinkamai pasirengę“, – patikino V. Ašmenskas.

Parengė Laimutis Genys