Tris dienas Druskininkus buvo apgaubusi ypatinga folkloro dvasia

Praėjusį savaitgalį Druskininkai buvo tapę Lietuvos folkloro sostine. Čia surengta 30-oji Dainavos krašto folkloro šventė, skirta Dzūkijos (Dainavos) metams paminėti. Tris dienas Druskininkai alsavo ypatinga atmosfera, įvairiose miesto erdvėse skambėjo liaudies dainos, griežė muzikantai, sukosi šokėjų poros, o liaudies amatininkai miestiečiams ir kurorto svečiams stengėsi perteikti savo amato paslaptis.

Suvažiavo šimtai svetelių, gerų draugų, pasiilgtų kaimynų – dar kartelį padainuoti, pašokti, naujienomis pasidalinti, save parodyti, į kitus paveizėti, paplepėti ar apkalbėti.

Šventėje buvo kas veikti ir senam, ir jaunam – skambėjo ne tik tradicinė liaudiška muzika, buvo ir netikėtų projektų, praplėtusių mūsų folkloro sampratą.

Šventės dalyviai buvo pakviesti į Jaunimo vakaronę, kurioje folkloras skambėjo kitaip, su džiazo atspalviu. Grupė „Roboksai“ sakė grojantys taip, kad močiutės imtų šokti, o tie, kas mėgsta džiazą, atrastų dar negirdėtą folkdžiazo skambesį! Taip ir buvo, šis projektas abejingų nepaliko!

Kaip visada, šventėje vyko „Susiedų pasdainavimai, patancavojimai“, sukvietę visus šventės kolektyvus į K. Dineikos sveikatingumo parką. Čia surengtas ne tik tradicinis muzikavimas ir pasišokimas, bet ir originalus projektas pagal J. Basanavičiaus kūrybą – kolektyvai nustebino, savitai atkartodami įvairių paukščių balsus.

Šventės kulminacija ir trankiausias akordas – iki šiol dar nematytas ir Lietuvoj dar negirdėtas meninis folkperformasas „Kap viena dziena“.

Girnų zurzėjimas, spalvingos Tomas Čiukauskas saksofono improvizacijos, devynių stotingų kalvių muzikos kalba prakalbinti priekalai, išraiškingi šio renginio ir visos Dainavos krašto folkloro šventės vyr. dirigentės Linos Balčiūnienės mostai, trylika folkloro ansamblių, jautri „Stadałėłės“ gaida, plaukianti tiesiai iš širdies, atsiremianti į žaliąją girią ir pilkąjį dangų ir žadinanti kažkokį keistą ilgesį…

Visas tris dienas ir vakarus Druskininkai džiaugėsi čia tvyrojusia ypatinga folkloro dvasia. O šventė baigėsi visų jos dalyvių bendra daina ir atsisveikinimu iki kitų metų, kai Druskininkai vėl kelioms dienoms taps Lietuvos folkloro sostine.

„Mano Druskininkai“ informacija