Planuojama atnaujinti istorinį Saulės taką

Jau daug metų Druskininkų savivaldybės vadovai ir administracijos specialistai ieško galimybių atnaujinti istorinį Saulės taką. Tačiau ši teritorija yra valstybiniuose miškuose, dėl to susiduriama su daugybe apribojimų ir draudimų.

Pasak Druskininkų savivaldybės mero Ričardo Malinausko, net įrengti patogesnio pasivaikščiojimo tako – ne asfalto, ne trinkelių, o papilant paprasčiausios skaldelės, kuri derėtų prie natūralios gamtos ir žmonėms būtų patogiau eiti, negalima dėl valstybiniams miškams taikomų apribojimų, jau nekalbant apie apšvietimo įrengimą, nes jokia statyba tokiuose miškuose negalima.

„Dar 2015 metais buvo patvirtintas dešimt metų galiojantis Druskininkų savivaldybės miškotvarkos planas, tačiau gauti finansavimo Saulės tako atnaujinimui mums taip ir nepavyko. Įgyvendinant 2021-2030 m. Regionų plėtros programą, planuojame 7 skirtingas sritis apimančius projektus ir esame numatę lėšų Saulės tako atnaujinimui. Norime išvalyti upės pakrantę, kad atsivertų gamtos grožis, įrengti patogius, plačius, prie natūralios gamtos derančius pasivaikščiojimo takus ir funkcines zonas, skirtas iškyloms, sportui ir aktyviam poilsiui gamtoje, maudynėms, vaikų žaidimams. Žinau, kad sulauksiu klausimų dėl galimybės atstatyti upėje buvusias kaskadas – tokių galimybių neturime, nes to padaryti neleidžia įstatymai“, – sako meras R. Malinauskas.

Praėjusią savaitę meras su vicemeru Simonu Kazakevičiumi ir savivaldybės specialistų komanda apsilankė istoriniame Saulės take – apžiūrėjo takus, tiltelius, ten esančią infrastruktūrą, diskutavo, kaip būtų galima atnaujinti šią nuostabią vietą.

Meras R. Malinauskas pažymi, kad Saulės tako atnaujinimo procesai nebus greiti – gali prireikti dviejų-trijų metų, nes valstybiniams miškams yra taikomi draudimai ir apribojimai. Norint įgyvendinti tai, kas yra suplanuota, reikia keisti žemės paskirtį, kad ten būtų galima bent nesudėtinga statyba.