Druskininkų restoranų darbuotojai papildė atliekų rūšiavimo žinių bagažą

Atliekų rūšiavimas tampa vis svarbesne atsakingų įmonių veiklos sritimi. Tą pastebi Alytaus regiono atliekų rūšiavimo centras (ARATC), pastaruoju metu nuolat sulaukiantis įmonių kvietimų suteikti konsultacijas, surengti praktinius rūšiavimo mokymus darbuotojams.

Restorano „Dangaus skliautas“ šeimininko A. Lazausko iniciatyva, ARATC specialistai buvo pakviesti pakonsultuoti įmonės darbuotojus, surengti jiems praktinius mokymus / ARATC archyvo nuotrauka

Gražų pavyzdį pademonstravo restoranas „Dangaus skliautas“ – jo šeimininko Armino Lazausko iniciatyva, ARATC specialistai buvo pakviesti pakonsultuoti įmonės darbuotojus, surengti jiems praktinius mokymus. 

„Tokį susitikimą inicijavome pirmiausia todėl, kad ateityje nekiltų problemų dėl atliekų rūšiavimo. Šiais laikais tikrai visi privalome būti civilizuoti ir rūpintis mus supančia aplinka. Po susitikimo su ARATC specialistais visas mūsų kolektyvas – abiejų pamainų darbuotojai – puikiai žino, kaip teisingai rūšiuoti atliekas, dėl to nekyla jokių problemų, bent jau kol kas“, – pasakojo A. Lazauskas.

Viešbučio „Amberton“ restorano „Surr“ vadovybė savo darbuotojams taip pat surengė atliekų rūšiavimo mokymus / Roberto Kisieliaus nuotrauka

Šią savaitę tokios pat iniciatyvos ėmėsi ir viešbučio „Amberton“ restorano „Surr“ vadovybė, savo darbuotojams taip pat surengusi atliekų rūšiavimo mokymus.

Į restoraną atvykusios ARATC specialistės išsamiai papasakojo apie tai, kokias atliekas reikia mesti į atitinkamus konteinerius, atsakė į restorano darbuotojų pateiktus klausimus. Jos surengė ir žaidimą, kurio metu susitikimo dalyviai galėjo praktiškai pritaikyti mokymų metu gautas žinias – jie turėjo sudėlioti magnetus su ant jų surašytais atliekų pavadinimais į atitinkamus konteinerius. Žaidimo nugalėtojų laukė prizai – pakartotinio naudojimo padalinyje „TikoTiks“ iš audinių atraižų pasiūti daugkartinio naudojimo maišeliai.

Restorano „Surr“ direktorė Anna Utesheva, paklausta, kaip kilo mintis pasikviesti į įmonę ARATC darbuotojus, pasakojo: „Mes, kaip įmonė, turėjome iššūkių, tvarkant atliekas. Nepakako lankstinukų ir informacijos, žmonės labai intensyviai dirba, todėl neskyrė tam pakankamai dėmesio. Tada man kilo idėja pakviesti ARATC specialistus, kurie aiškiai mums išdėstytų, kaip turime elgtis ir kaip tvarkyti atliekas“.

Restorano vadovė įsitikinusi, kad šis susitikimas ir ARATC specialistų pravesti mokymai buvo labai naudingi, nes atsakyta į daugelį klausimų, kurie kasdien vis iškildavo, rūšiuojant atliekas.

„Mes, kaip įmonė, susiduriame su rūšiavimo iššūkiais, kai būna restorane intensyvios dienos. Kai reikia skubiai nudžiuginti svečią pateikalu, virėjams nėra laiko mąstyti, kur mesti vieną ar kitą atlieką. Virtuvėje, kurioje ruošiami patiekalai, yra atskiri konteineriai, visoms pakuotėms ir atliekoms. Svarbu žinoti, kaip rūšiuoti, nes, jei bus neteisingai rūšiuojama, įmonei gali grėsti baudos“, – sakė A. Utesheva.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro specialistai nuolat tikrina gyventojų ir įmonių atliekų konteinerius. Aptikus nerūšiuotų atliekų, paliekami perspėjimai, priminimai, kaip teisingai rūšiuoti. ARATC atstovai džiaugiasi, kad druskininkiečiai atsakingai ir supratingai reaguoja į tokius perspėjimus, domisi, kokios klaidos fiksuotos ir kaip jų išvengti.

„Tvarumo principai, aplinkosaugos reikalavimai ir atsakomybė už aplinką, kurioje gyvename, tampa kiekvieno mūsų – ir žmogaus, ir visos įmonės vidinės kultūros dalimi ir sąmoningai suvokiama būtinybe. Atliekų rūšiavimas, jų tvarkymas yra labai svarbi viso tvarumo proceso sritis. Džiaugiamės, matydami augantį atsakingo verslo susidomėjimą ja, esame pasiruošę padėti konsultacijomis, mokymais, kviečiame įmones atvykti pas mus ir patiems savo akimis pamatyti, koks iš tiesų yra tas atliekų tvarkymas bei įsitikinti, kodėl toks svarbus rūšiavimas būtent jų susidarymo vietoje“, – sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro Komunikacijos vadovė Aldona Jankauskienė.

Ji priminė, kad dėl rūšiavimo konteinerių komplektų, skirtų stiklo, popieriaus, plastiko ir metalo atliekoms bei antrinėms žaliavoms pastatymo Alytaus regiono įmonės turi kreiptis į Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrą, pateikdamos prašymą elektroniniu paštu info@alytausratc.lt.

Kaip numato pernai įsigalioję teisės aktai, pakuočių atliekos, kurios savo pobūdžiu ir sudėtimi panašios į namų ūkių pakuočių atliekas, yra surenkamos vienodomis sąlygomis tiek iš fizinių, tiek iš juridinių asmenų – išrūšiuotos jos vežamos be jokių papildomų mokesčių bei sutarčių.

Parengė Laimutis Genys