KAIP VERTINATE NAUJĄ KULTŪRINĘ TRADICIJĄ – DAINŲ ŠVENTĖJE ATSIRADUSIĄ TEATRAMS SKIRTĄ DIENĄ?

Nuo 2014 metų į Respublikinės Dainų šventės repertuarą pirmą kartą buvo įtraukta Teatro diena ir sėkmingai prigijo naujoji tradicija. Ji neliko be žiūrovų dėmesio ir labai pagyvino šventės vidinį turinį.

Kokias užduotis Dainų šventėse turėjo atlikti Teatro dienos dalyviai?

2014 metų Respublikinėje Dainų šventėje dalyvavę suaugusių ir jaunimo bei moksleivių teatrai atliko programas tema „Čia mano namai“, paminėjo Kristijono Donelaičio 300 metų jubiliejų, skanduodami tekstus iš jo poemos „Metai“. Dar po keturių metų šioje šventėje mėgėjų teatrams buvo pasiūlyta savo programomis paminėti Lietuvos nepriklausomybės šimtmetį.

Abu šiuos kartus mėgėjų teatrams buvo nurodyta, kokius spektaklius jie turi paruošti. Tas laisvės apribojimas ne visiems kolektyvams patiko, bet kitos išeities jie neturėjo – arba paklusti ir dalyvauti šventėje, arba likti namuose. Tiesa, moksleivių ir jaunimo mėgėjų teatrams buvo leista sukurti savas kompozicijas ir jas parodyti. Todėl jų pasirodymai buvo gyvesni ir įdomesni, netrafaretiniai.

Kuo išsiskirs 2024 Respublikinės Dainų šventės Teatro diena?

Būsimoje Dainų šventėje mėgėjų teatrams bus suteikta daugiau laisvės. Jei anksčiau Teatro dienos renginiai vykdavo Sereikiškių parke, tai 2024 metais veiksmas persikels į Valdovų rūmų menes ir kiemą, jų prieigose ir Katedros aikštėje bus paskirtos erdvės teatriniams performansams. Čia bus atliekamos realistinės vaidinimo scenos, kurių tikslas – suklaidinti žiūrovus, versdamos juos patikėti, kad šalia jų vyksta ne vaidinimas, o tikrovės momentas. Tai galės būti ir vestuvininkų eisena, ir įsimylėjėlių drama, ir netradicinė laikraščių ar kitokių objektų reklama bei daugybė kitokių įtikinamų scenų.

Koks bus finalinis Teatro dienos akcentas?

O visą Teatro dieną vainikuos finalinis aktorių susibūrimas Valdovų rūmų kieme. Kadangi Dainų šventės šaukinys bus „Kad giria žaliuotų“, uždarymo ceremoniją Justino Marcinkevičiaus dramaturgijos tekstai, bus sodinamas ąžuoliukas, kad Esaties lieptai per amžių amžius jungtų brandžiausią kultūrinį palikimą ir dabarties žmogų, nes tik per jį, su juo žaliuos girioj ąžuolai.

Jūsų nuomonės apie tai, kaip ateityje būtų galima dar įdomiau organizuoti Teatros dienos renginius laukia kultūrinis interneto portalas Pickvibe.