Kraujuojančios dantenos: atidėliojant gydymą, gresia net dantų netekimas. Profesionali burnos higiena – pagrindinė profilaktinė priemonė

„Šypsenos akademijoje“ sulaukiame pacientų, kurie susiduria su dantenų kraujavimu, tačiau dažnu atveju pacientai kreipiasi per vėlai ir jau būna susidūrę su rimtomis dantų sveikatos problemomis, kurių būtų buvę galima išvengti, jeigu vizitai odontologijos klinikoje būtų reguliarūs. Pastebėjus dantenų kraujavimą, kreiptis į odontologijos kliniką reikėtų kuo skubiau, nes, vizitą atidėliojant ir delsiant, padidėja tikimybė sunkioms dantenų ligų komplikacijoms atsirasti, o ilgainiui tai gali lemti net dantų netekimą. Paprašėme „Šypsenos akademijos“ burnos higienistę Birutę Kazakevičiūtę atsakyti į klausimus apie dažnai pasitaikančias problemas, susijusias su kraujuojančiomis dantenomis ir kaip reikėtų jas spręsti.

B. Kazakevičiūtė: „Susidūrus su dantenų kraujavimu, pacientams rekomenduojame kreiptis į burnos higienistą tam, kad specialistas galėtų įvertinti to priežastį ir užkirsti kelią galimoms rimtesnėms problemoms“

Ar dantenų kraujavimas yra pavojingas dantų ir burnos sveikatai?

„Dažnu atveju dantenų kraujavimas nebūna pastebimas tiesiogiai – dantenos kraujuoja, tik valantis dantis ar švelnaus zondavimo metu. Šiais atvejais žmonės nėra linkę per daug sureikšminti ir kreiptis pagalbos iš karto, pastebėję kraujavimą. Pats dantenų kraujavimas nėra liga, tačiau tai ligos simptomas, kuris vėliau gali sukelti žymiai rimtesnes problemas. Todėl, susidūrus su dantenų kraujavimu, pacientams rekomenduojame kreiptis į burnos higienistą tam, kad specialistas galėtų įvertinti priežastį ir užkirsti kelią galimoms rimtesnėms problemoms. Tai ne tik padės išvengti sudėtingesnio gydymo ateityje, bet ir sutaupys pacientų finansus ir laiką“, – aiškina burnos higienistė B. Kazakevičiūtė.

Pats dantenų kraujavimas nėra liga, tačiau tai ligos simptomas, kuris vėliau gali sukelti žymiai rimtesnes problemas.

Ką gali sukelti dantenų kraujavimas?

„Dantenos kraujuoja dėl dantenų uždegimo – ligos, vadinamos gingivitu, kuris atsiranda dėl susikaupusių apnašų, kuriose dauginasi bakterijos, sukeliančios dantenų uždegimą. Negydoma liga gali komplikuotis į kitą, dar rimtesnę ligą – periodontitą, sukeliantį danties kaulo tirpimą. Ligos negydant ir jai stipriai pažengus, dažnu atveju yra netenkama dantų. Siekiant išvengti šių pažengusių problemų, pastebėjus dantenų kraujavimą, skatiname nedelsti ir kreiptis į specialistą“, – pataria B. Kazakevičiūtė.

Stipriai pažengusiai ir negydomai ligai, dažnu atveju yra netenkama dantų.

Kodėl dantenos pradeda kraujuoti?

„Dantenos gali pradėti kraujuoti dėl mano anksčiau minėto dantenų uždegimo – gingivito, vėliau išsivystančio ir į periodontitą. Kardiovaskulinės ligos, medžiagų apykaitos sutrikimai ar silpnas imunitetas taip pat didina riziką sirgti uždegiminėmis dantenų ligomis (gingivitu ar periodontitu), tačiau dantenos kraujuoti gali ir dėl kitų veiksnių – tam įtakos gali turėti genetika, seilių sudėtis, mityba, stresas, senos dantų plombos ar vainikėliai, netaisyklinga dantų padėtis. Rūkymas taip pat yra viena iš priežasčių, kodėl gali pasireikšti dantenų kraujavimas, taip pat ir hormonų pokyčiai organizme, atsiradę, pavyzdžiui, nėštumo metu. Dažniausiai dantenų problemos atsiranda todėl, kad profesionali burnos higiena nėra atliekama reguliariai, kas 6 mėnesius“, – pasakoja specialistė.

Dažniausiai dantenų problemos atsiranda todėl, kad profesionali burnos higiena nėra atliekama reguliariai, kas 6 mėnesius.

Kas padeda išvengti dantenų kraujavimo?

Profesionali burnos higiena – pagrindinė profilaktinė priemonė, padedanti užkirsti kelią bakterinių apnašų sukeltoms ligoms bei išsaugoti sveiką ir gražią šypseną. Šios procedūros metu burnos higienistas atidžiai apžiūri paciento dantis ir įvertina jų esamą būklę bei informuoja, jei yra pastebi pakitimai ir reikalingas gydymas. Procedūros metu yra suteikiama išsami informacija apie dantų priežiūrą namuose ir pačias efektyviausias priemones pagal paciento individualią burnos ertmės būklę“, – akcentuoja burnos higienistė B. Kazakevičiūtė.

Profesionali burnos higiena – pagrindinė profilaktinė priemonė, padedanti užkirsti kelią bakterinių apnašų sukeltoms ligoms bei išsaugoti sveiką ir gražią šypseną.

Kaip dažnai reikia atlikti profesionalią burnos higieną, norint išvengti dantenų kraujavimo?

„Įprastai profesionalią burnos higieną reikia atlikti reguliariai, kas 6 mėnesius, tačiau pacientams, linkusiems į dantenų kraujavimą, rekomenduojama lankytis kartą per 3 mėnesius. Šių procedūrų dažnumą įvertina burnos higienistas, pagal kiekvieno paciento individualią būklę“, – pasakoja specialistė B. Kazakevičiūtė.

Pacientams, linkusiems į dantenų kraujavimą, rekomenduojama lankytis kartą per tris mėnesius.

Kviečiame rūpintis savo šypsena ir užsiregistruoti profesionaliai burnos higienos procedūrai „Šypsenos akademijoje“ jau dabar! Lauksime Jūsų adresu K. Dineikos g. 1, SPA Vilnius Druskininkai. Registruotis vizitui galite tel. +370 643 52 525 arba internetu
www.sypsenosakademija.lt

Užsakymo Nr. MDR-393-01