Pristatytos profesinio mokymosi galimybės Druskininkų savivaldybės mokiniams

Vasario 10 dieną Veisiejuose organizuotas Profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ ir Druskininkų savivaldybės mokyklų vadovų susitikimas, kurio metu pristatytos mokymo centro vykdomos programos, mokymo bazė, laboratorijos ir edukacinės erdvės.

Veisiejuose organizuotame Profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ ir Druskininkų savivaldybės mokyklų vadovų susitikime pristatytos mokymo centro vykdomos programos, mokymo bazė, laboratorijos ir edukacinės erdvės / Druskininkų savivaldybės archyvo nuotrauka

Profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ Pietų Lietuvos filialo vadovė Laimutė Vaitiekūnienė sakė, kad kryptingam darbui ypač didelės įtakos turėjo šiais mokslo metais mokyklose įvesti karjeros specialistų etatai – mokyklose organizuojama daug susitikimų, renginių, planuojamos netgi karjeros naktys, susirinkimai su mokinių tėvais.

„Kiekvienais metais profesinis orientavimas stiprėja, o tai padeda mokiniams geriau apsispręsti dėl tolesnio mokymosi. Svarbiausia, kad kiekvienam yra ką pasiūlyti: į jo poreikius orientuotą bendrąjį ugdymą, susipažinimą su profesijomis per dalykų modulius, o jau apsisprendusiems – platų profesijų pasirinkimą. Centre vyrauja praktinis mokymasis, kuris sudaro net 70 proc. viso mokymosi laiko. Galime net pasiūlyti rinktis pameistrystės formą, kai mokomasi ir dirbama tuo pačiu metu. Ir šis mokymasis lanksčiai derinamas su įmone, kurioje dirba pameistrys“, – pasakojo L. Vaitiekūnienė.

Druskininkų savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja D. Brown pritaria, kad pastaruoju metu keičiasi visuomenės nuostatos į profesinį mokymą, ir labiausiai tam įtaką daro gerėjanti profesinio mokymo kokybė.

„Kai buvo reorganizuotas mokymų centras ir pasikeitė jo vadovai, įstaigoje atsirado daug reikšmingų pokyčių: modernizuota infrastruktūra, siūloma daugiau mokymosi programų, su mokiniais dirba aukštos kvalifikacijos specialistai – savo sričių ekspertai, turintys didelę darbo patirtį ir noriai ja besidalijantys su savo mokiniais. Bet svarbiausia, kad vyrauja aiškus ir konkretus dėmesys mokiniui ir jo poreikiams. Apsilankę Veisiejuose, apžiūrėjome atnaujintas mokymosi erdves, bendrabutį, susipažinome su aktyviai vykdoma tarptautine veikla – daugiau nei 100 centro mokinių kasmet dalyvauja ERASMUS+ projektuose“, – sakė D. Brown.

Susitikime dalyvavę Profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ direktorės pavaduotoja ugdymui Jurgita Grigaitė ir Verslo ir technologijų skyriaus vedėjas Romualdas Makauskas atsakė į mokyklų vadovų klausimus apie mokinių apgyvendinimą, pavėžėjimą, būrelius ir kita.

„Džiaugiamės, kad savo mokiniais galime gerai pasirūpinti, siūlydami jiems reikalingas paslaugas – pradedant nuo nemokamo pavėžėjimo kiekvieną dieną, jeigu reikia, – apgyvendinimo bendrabutyje (mėnesio kaina 4 Eur), lankstaus tvarkaraščio, įmonių ir darbdavių pristatymo, neformalaus ugdymo. Esame lyg ir įpratę manyti, kad mokiniai, kurie nepasiekia aukštų akademinių rezultatų, yra tarsi „autsaideriai“, bet mes su tuo nesutinkame. Atvirai bendraujame su mokiniais. Džiugu matyti, kai, besimokydami to, kas jiems įdomu, jie atsiskleidžia, įgyja daug naudingos patirties, tampa linksmesni ir savimi pasitikintys. Čia jie gauna tai, ko jiems labiausiai reikia“, – pasakojo Profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ vadovai.

Primename, kad Profesinio mokymo centro „Žirmūnai“ Pietų Lietuvos filialas suteikia viso  mokymosi galimybę visą gyvenimą, renkantis mokymąsi po 8, 10 ar 12 klasių, kartu su pagrindiniu ar viduriniu ugdymu įgyjant profesiją arba persikvalifikuojant.

Centre teikiamas bendrasis ugdymas:

– 9-12 klasės (galima rinktis tik pagrindinio/vidurinio išsilavinimo įgijimą; galima papildomai mokytis specialybių modulių; galima mokytis vidurio ugdymo kartu su profesija)

– Suaugusių pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo programos (skirta suaugusiems, norintiems įgyti bendrąjį išsilavinimą)

– Socialinių įgūdžių programos:  plytelių klojėjo-tinkuotojo padėjėjo, virėjo, kambarių tvarkytojo (programos skirtos specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems mokiniams)

Platus modulių pasirinkimas:

„Nesudėtingos technologijos sušių gaminimas“, „Picų gaminimas“, „Įvairių skonių kavos gaminimas ir patiekimas“, „Desertų gamyba“, „Gipskartonio plokščių montavimas“, „Statinių paviršių dažymas ir apmušalų klijavimas“, „Drabužių detalių sukirpimas ir siuvimas“, „Netradiciniai plaukų kirpimai ir dažymai“.

Išsamiai mokymosi galimybės pristatomos Centro el. svetainėje – www.https://mcplf.lt

Daugiau informacijos į rūpimus klausimus tel. +370 606 44313 (A. Fedaravičiūtė)

Mokiniai ir jų tėvai, kurie pageidautų apsilankyti Centre, turėtų kreiptis į savo mokyklos raštinę, susirinkus grupėms, bus organizuotas nuvežimas ir Centro pristatymas gyvai.

Gegužės mėn. Druskininkų jaunimo užimtumo centre planuojamas renginys savivaldybės mokyklų 8 klasių mokiniams bei jų tėvams, kuriame bus išsamiai pristatytos mokymosi galimybės.