Dešimties metų asociacijos „Druskininkų klubas“ veiklą įprasmino naujo Druskininkų simbolio – skulptūros „Sūrutis“ sukūrimas

„Mes ne tik svajojame – mes kuriame“, –  dar 2012 m. vasarą drąsiai pareiškė asociacijos „Druskininkų klubas“ nariai. Prieš dešimtmetį bendriems darbams susibūrę aktyvūs druskininkiečiai šiandien jau didžiuojasi nuveiktais darbais. Kaip sako klubo prezidentas Albertas Katilovskis, dešimties metų veiklą vainikavo šiemet bendrai su Druskininkų savivaldybe Vilniaus alėjoje pastatyta ir nauju kurorto simboliu tapusi skulptoriaus Romualdo Inčirausko sukurta skulptūra „Sūrutis“. Su A. Katilovskiu kalbėjomės apie tai, kas skatina žmones dalyvauti „Druskininkų klubo“ veikloje, apie įsimintinus klubo darbus ir ateities planus.

A. Katilovskis su žmona Romute džiaugiasi, kad „Druskininkų klubo“ iniciatyvą sukurti Druskininkų simbolį „Sūrutį“ palaikė Druskininkų savivaldybė / Alvydo Lukoševičiaus nuotrauka

– Minėdami asociacijos „Druskininkų klubas“ dešimtmetį, palikote pėdsaką Druskininkų istorijoje – miesto širdyje Jūsų klubo iniciatyva atsirado gydomąsias Druskininkų mineralinių vandenų savybes atradusio liaudies gydytojo Sūručio skulptūra.

– Per dešimtmetį mes įgyvendinome nemažai bendruomenės projektų. Vienas iš tokių didesnių –  mūsų miesto bažnyčiai dovanotas karilijonas. Pagal galimybes prisidėjome ir prie bažnyčios remonto. Ir toliau remiame jos atnaujinimą. Ir, žinoma, didžiuojamės, kad klubo dešimtmečio proga mes inicijavome naujo miesto simbolio – Sūručio, pirmojo tokio aktyvaus druskininkiečio, kaimo gydytojo, kurorto ištakas simbolizuojančio žmogaus – skulptūros atsiradimą. Mūsų iniciatyvą palaikė ir prie jos realizavimo prisidėjo Druskininkų savivaldybė. „Sūrutis“ – mitinė figūra, kuri nebūtinai atkartoja istorinius faktus ar realaus žmogaus įamžinimą. „Sūrutis“ yra toks, kokį jį pamatė garsus skulptorius R. Inčirauskas. Tai – jo fantazijos ir kūrybos interpretacija.

– Sakėte, kad asociacija „Druskininkų klubas“ jau dešimtmetį vienija aktyvius druskininkiečius. Kas dalyvauja klubo veikloje?

– Man smagu, kad klubo sudėtis išlieka stabili, pasikeičia tik 5-10 proc. narių. Tiesiog kai kurie žmonės tiesiog išvažiuoja iš miesto arba nusprendžia aktyviai nebedalyvauti miesto gyvenime.

Klube dominuoja verslo atstovai – yra apie 40 smulkaus ir vidutinio verslo savininkų arba vadovų, dar 5 neturi savo verslo, bet labai nori aktyviai prisidėti prie klubo veiklos.

„Druskininkų klubo“ veikloje dalyvauja ir didžiausių Druskininkų įmonių – „Eglės sanatorijos“, „Grand SPA Lietuva“ vadovai, ir mažesnių, pavyzdžiui, pastaruoju metu prisijungusios įmonės „Rupūs miltai“ savininkų. Jie – labai gražus pavyzdys: žmonės sugrįžo iš užsienio, Stračiūnuose įkūrė desertų gamybos įmonę ir panoro tapti mūsų klubo nariais.

Kasmet prie mūsų prisijungia 2-3 nauji nariai. Žmonės, kurie imasi naujos veiklos, nori pabendrauti su panašaus verslo atstovais, pasisemti patirties, aptarti iškylančias problemas ir ieškoti jų sprendimo būdų.

Dažnai susitinkame ir su Druskininkų savivaldybės meru Ričardu Malinausku, apie miesto naujoves, projektus ir aktualijas išgirstame iš pirmų lūpų.

Rengiame teminius klubo susitikimus, drauge lankome naujai atidarytus ar renovuotus objektus. Šiemet lankėmės „Ambeton SPA Druskininkai“, „Mineral SPA Draugystė“. Mums svarbu sužinoti, kas vyksta mūsų mieste, kokių naujovių siūloma, kokie objektai pradeda veiklą. Ir visa tai traukia žmones, kurie atvyksta gyventi į mūsų miestą. Kadangi dabar yra galimybė dirbti nuotoliniu būdu, atsiranda žmonių, kurie įsigyja Druskininkuose nekilnojamo turto, dirba kitur, bet vis tiek dalyvauja mūsų veikloje.

Pastaraisiais metais prie klubo veiklos prisijungė ir nauji, iš Vilniaus atvykę miesto notarai.

– Ko gero, naujus žmones traukia ir tai, kad klubas turi gerą vardą?

– Druskininkuose tikrai netrūksta aktyviai veikiančių klubų – yra „Rotary“, „Lions“ klubai, daug nevyriausybinių organizacijų. Mes nekviečiame naujų narių į klubą – jie patys mus susiranda, ateina, pasikalba ir prisijungia. Juk čia nėra jokių didelių įsipareigojimų – tiesiog laisvo bendravimo platforma žmonėms, kurie užsiima aktyvia, vietinei bendruomenei skirta veikla. Ko gero, ta niša yra reikalinga, todėl mūsų gretos vis didėja.

Nedideliuose Druskininkuose turėti 45 aktyvius narius, manau, yra tikrai geras klubo veiklos įvertinimas ir pasiekimas

– Galbūt turite ir kalėdinių pažadų?

– Mūsų klubas palaiko glaudų ryšį su Druskininkų bažnyčios klebonu Vaidu Vaišvilu, todėl jam pažadame ir toliau remti mūsų miesto šventovę, prisidėti prie jos atnaujinimo ir gražinimo. Žinome, kad dabar bažnyčioje reikės įrengti grindis, ta tema jau esame su klebonu kalbėję. Manau, kad kitąmet naujas asociacijos „Druskininkų klubas“ projektas bus prisidėjimas prie naujų bažnyčios grindų įrengimo.

Šv. Kalėdų proga kunigui Vaidui linkime ir toliau būti tokiam aktyviam, palikti ryškų pėdsaką mūsų mieste – juk viskas, ką jis daro, išliks ateinančioms kartoms.

Asociacijos „Druskininkų klubas“ nariai laikosi tradicijos – metų sandūroje organizuoti smagius kalėdinius renginius / Alvydo Lukoševičiaus nuotrauka

– Ko palinkėtumėte klubo nariams ir miesto bendruomenei?

– Mūsų kalėdiniame renginyje dalyvavęs meras R. Malinauskas vakaro vedėją, iliuzionistą Mantą Vizard juokais prašė padaryti stebuklą, kad kuo greičiau Druskininkuose duris atvertų kultūros ir kongresų rūmai. Mantas pažadėjo „prisidėti“ prie šio stebuklo įgyvendinimo.

Aš taip pat Druskininkų savivaldybei, jos vadovams ir visai bendruomenei linkiu, kad kuo greičiau būtų sėkmingai užbaigtos šio taip miestui reikalingo objekto statybos.

Mes, Druskininkų verslininkai, taip pat norime prisidėti prie šio projekto, kuris iš esmės pakeis mūsų kultūrinį gyvenimą, įgyvendinimo. To mums dabar tikrai labai trūksta. Ateityje mes taip pat pažadame tiek, kiek galėsime, remti kultūrinę veiklą

Dar kartą noriu prisiminti pagrindinį „Druskininkų klubo“ moto – neklausti savivaldybės vadovų ar specialistų, ką jie tau gali pasiūlyti, o stengtis patiems ką nors duoti miestui ir bendruomenei. Juk taip gera žinoti, kad pats prisidėjai prie kokios nors geros idėjos įgyvendinimo ar padėjai kokiam žmogui, kuriam labai riekia pagalbos. To mums linkiu ir visus ateinančius metus!

Užsakymo Nr. MDR-385-01