Savivaldybės vadovai, nevyriausybinių organizacijų atstovai ir negalią turintys bendruomenės nariai prie pietų stalo pasidalijo planais ir ateinančių metų lūkesčiais

Druskininkų savivaldybės vadovai, specialistai, kelios dešimtys nevyriausybinių organizacijų atstovų ir negalią turintys druskininkiečiai tęsia prieš dešimtmetį pradėtą tradiciją prieš didžiąsias metų šventes susirinkti prie šventinio pietų stalo ir pasidalinti besibaigiančių metų aktualijomis, džiaugsmais bei ateinančių metų lūkesčiais ir planais.

Antradienį organizuotų pietų pradžioje Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas pasidžiaugė gausia Druskininkų nevyriausybinių organizacijų komanda bei geranoriška ir bendraujančia neįgaliųjų bendruomene.

Druskininkų savivaldybės vadovai, specialistai, kelios dešimtys nevyriausybinių organizacijų atstovų ir negalią turintys druskininkiečiai pasidalijo besibaigiančių metų aktualijomis, džiaugsmais bei ateinančių metų lūkesčiais ir planais / Dianos Sinkevičiūtės nuotraukos

„Apie sunkius ir sudėtingus dalykus mes kalbėjomės atvirai, paprastai, net su šypsena – esu dėkingas už jūsų požiūrį, optimizmą, už tai, kad kasmet ateinate ne su skundais ar pykčiais, o su idėjomis, ką galime padaryti geriau. Šie bendri pietūs yra pirmieji po pandemijos, ir man labai smagu buvo pamatyti visų veidus, nuoširdžias šypsenas, išgirsti, ką kiekvienas galvoja apie Druskininkų ateities planus. Ačiū gabiesiems M. K. Čiurlionio meno mokyklos auklėtiniams ir jų mokytojams – labai smagu, kad mūsų mieste yra tokio talentingo jaunimo. Ačiū visiems, kurie atėjote, dalijotės mintimis, diskutavote – bendravimas ir bendradarbiavimas yra mūsų stiprybė ir varomoji jėga. Gražių, jaukių, šiltų švenčių jums ir jūsų artimiesiems“, – sakė R. Malinauskas.

Susirinkusiesiems meras pristatė įgyvendintus ir planuojamus projektus, prioritetines investicijų sritis, turizmo srities aktualijas.

Mero pavaduotojas Linas Urmanavičius pabrėžė, kad kokybiškos, modernios, prieinamos ir gyventojų poreikius atliepiančios paslaugos bendruomenei – visada yra savivaldybės prioritetas.

Druskininkų savivaldybės vadovai, specialistai, kelios dešimtys nevyriausybinių organizacijų atstovų ir negalią turintys druskininkiečiai pasidalijo besibaigiančių metų aktualijomis, džiaugsmais bei ateinančių metų lūkesčiais ir planais / Dianos Sinkevičiūtės nuotraukos


Druskininkuose – pagalbos gyventojams formų gausa

Pastaruosius du dešimtmečius Druskininkuose buvo tikslingai vystomos nestacionarios socialinės paslaugos, modernizuojama esama ir kuriama nauja socialinių paslaugų infrastruktūra. Šiandien Druskininkuose yra daugiau kaip 30 įvairių pagalbos formų gyventojams.

Naujausios iš jų – Neįgaliųjų dienos centras, kuriame įvairaus amžiaus neįgalieji gali praleisti savo dieną, o jų artimieji atsikvėpti nuo sudėtingos kasdieninės šeimos nario priežiūros. Paslaugas dienos centre gali gauti ir mūsų miesto svečiai. Savivaldybėje pastatyti ir apgyvendinti treji savarankiško gyvenimo namai, juose gyvena daugiau kaip 70 gyventojų. Įrengtas vaiko laikinos priežiūros kambarys, kuriame gali laikinai apsigyventi mama, tėtis ar globėjas su vaiku kriziniu atveju (pvz., smurto artimoje aplinkoje atveju). Socialinių paslaugų centras teikia nuotolines socialines paslaugas senjorams. Išdalijus planšetinius kompiuterius su instaliuota specialia programa, pagalbą teikiantis darbuotojas susisiekia su vienišais, atokiau gyvenančiais senjorais, bendrauja, domisi jų savijauta, primena, kad reikia išgerti vaistų ir panašiai.

Renginio metu pristatyti 2023 metų planai. Jau vykdomi vaikų dienos centro ir senjorų dienos centro Viečiūnuose projektavimo darbai, laukiama žmonėms su negalia skirto naujo specialaus automobilio, vyksta gyventojų prašymų dėl administracinių paslaugų skaitmenizavimo procesas (gyventojai galės teikti prašymą planšetiniame kompiuteryje), nuo metų pradžios Socialinių paslaugų centras pradės teikti palydimąją paslaugą jaunuoliams, kurie augo socialinę riziką patiriančiose šeimose, globos namuose, ir taip pat pradės dirbti su asmenimis ir šeimomis, kurie laukia socialinio būsto arba gyvena jame.

Nevyriausybinės organizacijos – svarbus savivaldybės partneris

Druskininkų savivaldybėje veikia 72 aktyvios įvairių sričių nevyriausybinės organizacijos: 12 socialinėje, 13 sporto srityje, 14 kultūros, 8 švietimo, 2 sveikatos, 7 verslo, labdaros ir 16 bendruomenių ir kitose srityse.

Druskininkų savivaldybė NVO laiko lygiaverčiais partneriais, todėl siekiama bendradarbiauti su NVO, jas finansuojant, suteikiant ir padedant išlaikyti patalpas, konsultuojant ir motyvuojant, taip jas stiprinant ir, be abejo, perduodant viešąsias paslaugas.

Vaikų dienos priežiūros paslaugos – pavyzdys, ką gali nuveikti jėgas suvienijusios savivaldybė ir NVO. Tokių dienos centrų Druskininkų savivaldybėje – net šeši, visi jie perduoti arba įsteigti nevyriausybinių organizacijų.

Šiuo metu vaikų dienos centrus lanko 156 vaikai, 18 iš jų turi negalią. Tam skirta 226 tūkst. Eur. Iš jų 116 tūkst. Eur – valstybės biudžeto lėšos, dar beveik tokią pačią sumą – 109 tūkst. Eur – skiria Druskininkų savivaldybė.

Druskininkų savivaldybė yra viena iš nedaugelio šalies savivaldybių, kuri 1 vaiko išlaikymui skiria daugiausia lėšų (50 Eur sveikam vaikui ir 130 Eur vaikui su negalia). Ji išlaiko ir 5-ių dienos centrų patalpas.

Nuo 2021 m. rugsėjo savivaldybės administracija viena iš pirmųjų Alytaus regione pradėjo organizuoti asmeninio asistento pagalbą neįgaliajam. Siekdama kuo daugiau viešųjų paslaugų perduoti nevyriausybiniam sektoriui, kaip asmeninės pagalbos teikėją, Savivaldybės administracija atrinko Sutrikusio intelekto žmonių bendriją „Druskininkų viltis“. Šiuo metu asmeninę pagalbą gauna 20 neįgaliųjų (daugiausia visame Alytaus regione), ją teikia 4 asmeniniai asistentai.

Projektas „Druskininkai be ribų“ – galimybė dar labiau pritaikyti aplinką judėjimo negalią turintiems žmonėms

Investicijų ir projektų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Rudienė pristatė gegužės mėnesį Druskininkuose vykusį projektą „Druskininkai – be ribų?“, kuriuo buvo siekiama įvertinti, kiek Druskininkai yra draugiški neįgaliesiems bei nustatyti tobulintinus kurorto aspektus turistų ir vietos gyventojų su negalia atžvilgiu.

40 renginio dalyvių – neįgalieji ir juos lydintys asmenys – nemokamai apsigyveno šešiose didžiausiose Druskininkų SPA ir poilsio įstaigose – Sveikatinimo ir poilsio centre „Aqua“, „Grand SPA Lietuva“, „Upoje“ bei sanatorijose „Draugystė“, „Eglė“ ir „Belorus“. Čia jie savo nuožiūra pasirinko ir išbandė jiems patraukliausias sveikatinimo paslaugas.

Išbandę SPA paslaugas, slidinėjimo galimybes ir aplankę kurorto centre esančius turistų pamėgtus objektus, projekto dalyviai iš Pasvalio rajono, Jonavos, Vilniaus, Marijampolės, Kauno, Alytaus, Kazlų Rūdos, Panevėžio, Palangos, Klaipėdos ir savivaldybės, ir verslo atstovams išsakė savo įspūdžius, įvertino, kas kurorte jiems patiko ir ką būtų galima patobulinti.

J. Rudienė pažymėjo, kad renginys suteikė abipusę naudą. Dalyviams – tai buvo galimybė išbandyti kurorto paslaugas, o Druskininkams – tiesiogiai įtraukti neįgaliuosius į sprendimų priėmimą, gerinant kurorto aplinką. Atsižvelgus į dalyvių pasiūlymus ir pastabas, buvo parengtos ir išsiųstos rekomendacijos verslui, ką kiekvienas galėtų patobulinti, kaip geriau pritaikyti aplinką negalią turinčiam žmogui.

Renginio metu Nevyriausybinių organizacijų atstovai pasidžiaugė bendradarbiavimu su savivaldybe .

Renginio svečiams gerą nuotaiką ir muzikinius kūrinius padovanojo Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokyklos auklėtiniai.