Karpinių plenerą paskyrė Valstybės dienai

Liepos pradžioje Viečiūnų bendruomenės centre surengtas karpinių / raižinių pleneras, kuriame dalyvavo šios srities kūrėjos iš visos Lietuvos: Albina Mackevičienė iš Josvainių, Vilija Jurkuvienė iš Tauragės, Gita Kolosovienė iš Obelių, Virginija Jurevičienė iš Kupiškio bei mūsų krašto meistrės – leipalingietė Lina Kabelkaitė ir druskininkietė Diana Lukošiūnaitė. Pleneras organizuotas įgyvendinant Druskininkų kultūros centro projektą „Verpstės festivalis Viečiūnuose‘, kuriam finansavimą skyrė Druskininkų savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba.
Plenero metu organizuotos atviros amato demonstravimo valandos, o liepos 6-ąją surengtas Karpinių miniatiūrų ir plenero darbų parodos atidarymas, taip pat Valstybės (Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienos šventinis koncertas, kuriame dalyvavo atlikėja Rūta Kotryna, o 21 val. visi dalyvavo akcijoje „Tautiška giesmė aplink pasaulį“.

Penkias dienas trukusiame plenere dalyvavusios šešios geriausios įvairių Lietuvos regionų karpinių meistrės sukūrė 24 metrus erdvinių karpinių juostų su verpstės motyvais – šešias 4 metrų ilgio juostas

Iššūkis – ir darbų dydis, ir plenero tema – verpstė
Lietuvoje organizuojamas ne vienas karpinių pleneras, tačiau Druskininkų regione toks pleneras, kai karpinių menas buvo pateiktas kitokiu, patrauklesniu rakursu, surengtas pirmą kartą. Penkias dienas trukusiame plenere dalyvavusios šešios geriausios įvairių Lietuvos regionų karpinių meistrės sukūrė 24 metrus erdvinių karpinių juostų su verpstės motyvais – šešias 4 metrų ilgio juostas. Karpytojoms buvo didelis iššūkis ne tik darbų dydis, bet ir plenero tema – verpstė. Joms teko gilintis į Dzūkijos regiono vepsčių puošybos ir formų tradiciją ir ją perteikti karpiniuose, išlaikant juostos formą. Karpiniuose galima rasti ir kitų Dzūkijos ženklų – žemaitė iš Tauragės Vilija Jurkuvienė iškarpė Dzūkijos simbolį – kukutį.
Nė vienai karpytojai, išskyrus Dianą Lukošiūnaitę, kuri tokio dydžio karpinius sukūrė Viečiūnų laisvalaikio salės renginių scenografijai, dar neteko kurti tokio dydžio darbų. Per surengtas atviras amato demonstravimo valandas Viečiūnų bendruomenės nariai galėjo stebėti kūrybinį procesą ir susipažinti su karpymo bei raižymo technika.
Liepos 6-ąją šios iškarpytos ir išraižytos juostos buvo pakabintos Viečiūnų bendruomenės centro languose ir sužavėjo didelį būrį į parodos atidarymą atėjusių lankytojų. Čia jos bus nuolat eksponuojamos, o rudenį, kai bus meniškai apšviestos, karpinių meną perteiks netikėtomis spalvomis.

Plenere – vienos geriausių šios srities specialistės
Viečiūnuose surengtame plenere dalyvavo garsiausios šalies karpinių meistrės.
Josvainietė Albina Mackevičienė – Kėdainių krašto dailės draugijos pirmininkė, tautodailininkė, karpinių meistrė – viena iš geriausių ir aktyviausių senojo lietuviško karpinių amato puoselėtojų. A. Mackevičienė jau yra parengusi savo asmeninį karpinių albumą, kurį kitais metais ketina išleisti.
Vilija Jurkuvienė – visoje Lietuvoje ir užsienyje žinoma kaip karpinių meistrė, savo darbais nustebinanti net visko mačiusius profesorius, jos darbai spausdinami įvairiuose leidiniuose. 2014 metais Rokiškyje vykusioje respublikinėje karpinių parodoje Vilijos darbų triptikas vestuvių tematika pripažintas geriausiu (įdomiausiu) parodos darbu, Maironio gimimo 150 metų paminėjimui skirtoje respublikinėje parodoje-konkurse „Tu, jo numylėta tėvynė“ pelnė 1 iš 5 nominacijų, o karpinys „Vasaros darbai laukuos“ eksponuojamas Varšuvoje, Lietuvos ambasadoje.
Gita Kolosovienė – sertifikuotų tautinio paveldo produktų (langų užuolaidų) tradicinė amatininkė, senojo karpymo meno puoselėtoja. Ji – Rokiškio rajono Obelių mokyklos-darželio direktoriaus pavaduotoja ugdymui. „Nuo pat mažens svajojau būti mokytoja, todėl džiaugiuosi, dirbdama šį darbą, bendraudama su vaikais ir mokytojais. Mokytojas visada turi būti originalus, kūrybiškas, nestokojantis idėjų, nenuspėjamas. Man labai artima kūrybinė veikla, nes esu Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė, karpytoja“, – pasakoja Gita.
Virginija Jurevičienė dirba Kupiškio ikimokyklinio ugdymo vaikų darželyje „Obelėlė“, išrinkta Tautodailininkų sąjungos Kupiškio skyriaus pirmininke. Moteris mėgo piešti, karpinius matė nuo pat vaikystės pas kaimynę tautodailininkę, tačiau karpyti pradėjo, kai reikėjo papuošti darželio klasę. Tada darželių finansavimas buvo menkas ir auklėtoja suprato, kad padėti sau gali, tik įvaldžiusi karpymo meną. V. Jurevičienė surengė 20 parodų Lietuvoje, Belgijoje ir Baltarusijoje.
Sertifikuota tautodailininkė, druskininkietė karpinių meistrė Diana Lukošiūnaitė – 2020 m. buvo įvertinta Druskininkų Kultūros puoselėtojo premija už tradicinių amatų, ypač karpinių, puoselėjimą ir sklaidą, Druskininkų vardo garsinimą ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Diana per savo kūrybinį laikotarpį dalyvavo beveik 100 parodų Lietuvoje, Lenkijoje, Baltarusijoje, surengė daugiau kaip 15 autorinių parodų. Nuo 2010 metų D. Lukošiūnaitė yra Lietuvos Tautodailininkų sąjungos, Poezijos ir kitų menų mėgėjų asociacijos „Branduma“ bei Lietuvos meno terapijos asociacijos narė. 2012 m. jai suteiktas Meno kūrėjo statusas. Ji yra 2014 m. ir 2020 m. Respublikinės liaudies meno parodos „Aukso vainikas“ regioninio turo III vietos laureatė. 2015 metais sertifikuotos langų užuolaidos ir paveikslai. Menininkė sukūrė 15 karpinių ciklą, skirtą Lietuvos Valstybės atkūrimo šimtmečiui: šiuose darbuose dominuoja karpinių „gyvybės medžio“ motyvas. Piliakalnių metams paminėti sukūrė 10 karpinių ciklas „Piliakalnių sakmės“. Diana yra daugelio vaikams išleistų knygelių kūrybinė bendraautorė ir dailininkė.
Leipalingietė Lina Kabelkaitė megzti, siuvinėti, nerti pradėjo dar vaikystėje. Pirmoji mokytoja buvo jos mama Aldona Kabelkienė. Šiuo metu tautodailininkė Lina siuvinėja staltieses, pagalvėles, takelius, servetėles, vėliavas bei patalynę. Ji tai daro įvairiais būdais: kryželiu, šešėliavimu, audinuke, rišelje. Nuo 2010 metų Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė. Nuo 2011 m. Dainavos krašto amatininkų, menininkų ir tautodailininkų asociacijos narė. 2012 m. suteiktas Meno kūrėjo statusas. Įvairius gaminius siuvinėja įvairiomis technikomis bei raštais, neria staltieses bei servetėles. Daugkartinė parodų ir konkursų dalyvė bei laureatė. Parodose tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų dalyvauja nuo 1996 m. Vykdo edukacijas įvairiose šventėse bei stovyklose, dalyvauja pleneruose.
Gitai Kolosovienei iš Obelių kilo idėja iškarpyti bendrą darbą ir padovanoti jį Viečiūnų laisvalaikio salei. Taigi visos karpytojos savo stiliumi sukūrė du bendrus paveikslus ir padovanojo plenero organizatoriams.
Plenero dalyvės už rūpestį nuoširdžiai dėkoja Druskininkų kultūros centrui, Viečiūnų laisvalaikio salei ir Viečiūnų seniūnijai.

Parengta pagal Druskininkų kultūros centro informaciją