Bibliotekoje – E. Tombak knygos „Ar čia kas nors yra?“ pristatymas

Praėjusį trečiadienį rašytoja Eva Tombak Druskininkų savivaldybės viešojoje bibliotekoje pristatė naujausią savo knygą „Ar čia kas nors yra?“. Tai buvo pirmasis šios rašytojos susitikimas su skaitytojais Druskininkuose.

Autorė sakė, kad ši knyga iš visų jos leidinių išsiskiria tuo, kad sumanymo išleisti knygą mistinių reiškinių tema įgyvendinimas užtruko labai ilgai – nuo 2015 iki 2021 m. pabaigos. O idėja parašyti šią knygą kilo po to, kai E. Tombak susitiko su žurnaliste, kuriai buvo davusi interviu apie savo knygą „Laisvė basomis“. To susitikimo metu 20 minučių liejosi žurnalistės monologas apie mistinius reiškinius, besikartojančius jos namuose.

Rašytoja E. Tombak (kairėje) Druskininkų savivaldybės viešojoje bibliotekoje pristatė naujausią savo knygą „Ar čia kas nors yra?“/Viešosios bibliotekos archyvo nuotrauka

E. Tombak netikėtą spaudos atstovės pasisakymą įvertino kaip kliedesius, tuo tarpu žurnalistė manė, kad jos pasakojimas rašytojai pravers. Taip sutapo, kad vėliau per pusmetį E. Tombak teko išklausyti dar šešias ar septynias mistines istorijas, kurias jai pasakojo žmonės, sugrįžę į gyvenimą po komos ar klinikinės mirties. Rašytoja nusprendė, kad šią temą verta panagrinėti, ir socialiniuose tinkluose paskelbė kvietimą, kad žmonės, turintys mistinės patirties, ja pasidalytų. Pasipylė istorijos apie paralelinį pasaulį, kurių rašytojai klausytis buvo baugu, o kartu ir smalsu. Visas karantino laikotarpis prabėgo, aktyviai bendraujant su respondentais, atidžiai nagrinėjant gausią medicinos literatūrą ir rašant naująją knygą.

Naująjį solidžios apimties E. Tombak leidinį „Ar čia kas nors yra?“ galima laikyti dokumentiniu mistinių reiškinių tyrimu. Knygą sudaro 3 dalys: pirmojoje pasakojamos autentiškos mistinės patirtys, nė kiek nepagražinant pateikėjų kalbos ir įspūdžių, antrojoje aprašomi žmonių, naudojančių psichotropines medžiagas, potyriai, kuriais jie pasidalijo su knygos autore, trečiojoje išdėstyta gydytojų, mokslininkų, astrologų nuomonė apie mistinius reiškinius, pateikti specialistų ir ekspertų komentarai šiomis temomis.

Susitikimas su rašytoja E. Tombak baigėsi diskusijomis apie mįslingus reiškinius, eutanaziją, vegetacinės būklės ligonius, mirties baimę, galynėjimąsi su mirtimi ir pasiryžimą gyventi.

Daugelis susitikimo dalyvių buvo medikai.

Druskininkų savivaldybės viešosios bibliotekos informacija