Druskininkuose apsistoję pabėgėliai nori kuo greičiau įsidarbinti

Vykstant brutaliam karui Ukrainoje, vis daugiau pabėgėlių iš karo zonos atvyksta į Lietuvą. Tam tikra dalis pabėgėlių apsistojo Druskininkuose, kur jie svetingai sutinkami – žmonėms suteikiamos apgyvendinimo, maitinimo paslaugos. Darbštūs ukrainiečiai nenori būti mums našta ir iš karto aktyviai ieško galimybės įsidarbinti, o mūsų kurorto verslo atstovai siūlo jiems beveik šimtą laisvų darbo vietų.

Galės mokytis lietuvių kalbos

Kaip teigė savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja Bronė Petrikienė, šiuo metu Druskininkuose yra apsigyvenę 142 ukrainiečiai – 64 suaugusieji ir 78 vaikai.

Aštuoni vaikai jau lanko vaikų lopšelius-darželius, o norą mokytis mokyklose pareiškė 21 jaunasis ukrainietis, jų laukia visos savivaldybės mokyklos.

Nuo ateinančio pirmadienio Druskininkų švietimo centre pradės veikti lietuvių kalbos kursai suaugusiesiems, kuriuose ukrainiečiai galės mokytis lietuvių kalbos.

Pabėgėlių apgyvendinimas vyksta centralizuotai – pagal „Stiprūs kartu“ duomenų bazę. Viena dalis pabėgėlių apsigyveno savo giminių, pažįstamų, draugų namuose, o kita dalis – „Eglės sanatorijoje“.

Suteikė lovą, maistą, siūlo darbą

Daugiausia pabėgėlių iš Ukrainos priglaudė „Eglės sanatorija“. Kaip teigė „Eglės sanatorijos“ generalinis direktorius Artūras Salda, įmonė reiškia paramą ir solidarumą Rusijos užpultos Ukrainos žmonėms ir yra pasiruošusi vienu metu priimti 150 nuo karo nukentėjusių ukrainiečių medicininei reabilitacijai bei laikinai apgyvendinti 30 pabėgėlių šeimų.

Šiuo metu sanatorijoje yra apgyvendinti 45 karo pabėgėliai iš Ukrainos. Beveik pusė iš jų – vaikai, o kita pusė – moterys ir keletas vyresnių nei 60 metų amžiaus vyrų.

Pasidomėjus, kokias dar paslaugas (be apgyvendinimo) pabėgėliams suteikia sanatorija, A. Salda sakė, jog kartu su laikinu 30-ties karo pabėgėlių šeimų apgyvendinimu, „Eglės sanatorijoje“ Druskininkuose jiems bus suteiktas ir trijų kartų per dieną maitinimas bei nuolatinis ryšio tarp pabėgėlių ir „Eglės sanatorijos“ palaikymas.

Įdarbins Druskininkuose ir Birštone

Paklaustas , ar sanatorija siūlo darbo vietas pabėgėliams, kokios tai vietos, ar yra susidomėjusių, A. Salda pasakojo, jog siekiant padėti ir iš karo zonos bėgantiems ukrainiečiams kuo greičiau integruotis į visuomenę ir bent kiek stabilizuoti savo gyvenimą, „Eglės sanatorija“ yra pasiruošusi įdarbinti apie 100 darbuotojų medicinos, slaugos, maitinimo ir švaros padaliniuose Druskininkuose ir Birštone.

„Šią savaitę pirmieji darbuotojai darbą jau pradeda abiejų miestų maitinimo ir medicinos padaliniuose. Besikreipiančių dėl darbo yra, dalis jų darbo paieškas pradeda, dar ir prieš išvykdami iš Ukrainos. Labiausiai yra laukiami medicinos sričių specialistai: gydytojai, masažuotojai, bendrosios praktikos slaugytojos, kineziterapeutai, slaugytojų padėjėjai, virėjai. Aišku, kvalifikuotų darbuotojų įdarbinimo procedūra gali užtrukti dėl kvalifikacijos pripažinimo procedūrų. Svarbu pabrėžti, kad ukrainiečių darbo sąlygos yra lygiavertės kaip ir lietuvių darbuotojų. Pasirūpiname ir jų apgyvendinimu kartu su šeima“, – kalbėjo „Eglės sanatorijos“ vadovas.

Pasidomėjus, su kokiomis problemomis susiduria sanatorijoje apgyvendinti pabėgėliai, bendrovės vadovas teigė, jog sprendžiamos ne tik apgyvendinimo ir maitinimo problemos, bet ir padedama spręsti jiems kylančius elementarius kasdienius, buitinius klausimus – aprangos ir avalynės, higienos reikmenų bei įvairiausių kitų daiktų poreikį.

„Pagalbos ranką labai noriai tiesia ir „Eglės sanatorijos“ darbuotojai. Taip pat glaudžiai bendradarbiaujame su Druskininkų savivaldybe ir Lietuvos Carito organizacija“, – sakė A. Salda.

Ukrainiečiai nori dirbti

Kaip pasakojo Užimtumo tarnybos Druskininkų skyriaus vedėja Danutė Naujalienė, pabėgėliai nori įsidarbinti mūsų savivaldybės bendrovėse, o Druskininkų verslininkai aktyviai siūlo darbą iš karo nusiaubtos Ukrainos pabėgusiems žmonėms: „Antradienio duomenimis, pas mus darbo kreipėsi 29 moterys ir du vyrai, pabėgę nuo karo Ukrainoje, darbdaviai siūlo 80 laisvų darbo vietų. Keletas pabėgėlių jau pradėjo dirbti.“

Pasidomėjus, kokius darbus karo pabėgėliams siūlo Druskininkų darbdaviai, D. Naujalienė sakė, jog daugiausia darbų siūloma aptarnavimo sferoje: reikia padavėjų, virėjų, kepėjų, kosmetologų, taip pat reikia surinkėjų, pagalbinių darbininkų. Viena įmonė norėtų įdarbinti inžinierių mechaniką, kita – traktorininką, darbas siūlomas ir keturiems vairuotojams.

„Laukiame Vyriausybės sprendimo dėl darbo vietų finansavimo, tada galėsime paremti ukrainiečius įdarbinusius darbdavius“, – sakė D. Naujalienė.

Kadangi prieš keletą dienų buvo priimtas sprendimas suteikti pabėgėliams iš Ukrainos bedarbio statusą, tai ukrainietės, auginančios mažus vaikus ir negalinčios dirbti, galės registruotis Užimtumo tarnyboje, gauti bedarbio statusą ir pašalpas.

„Dabar mūsų tikslas – išsiaiškinti, kiek pabėgėlių, kurie kreipiasi į Užimtumo tarnybą, tikrai ketina įsidarbinti, o kiek pasinaudoti bedarbio statusu. Tada geriau galėsime valdyti įdarbinimo procesą“, – sakė D. Naujalienė.

Parengė Laimutis Genys