Ką daryti, kad mus suptų tvarkinga aplinka?

Visi mes norime gyventi gražioje, išpuoselėtoje aplinkoje. Tačiau kartais nuo mūsų tai nepriklauso. Dažniausiai apie tai pagalvoja daugiabučių namų, kurių kiemuose įrengtos požeminių atliekų surinkimo konteinerių aikštelės, gyventojai, matydami jose paliktas šiukšlių krūvas. Apmaudu, kai patys gyventojai atsakingai rūšiuoja atliekas, o kaimynai ar pro šalį pravažiuojančių automobilių vairuotojai net nesivargina atidaryti konteinerių dangčius ir meta šiukšlių maišus tiesiog prie konteinerio. Tai ką daryti, kad mus suptų tvarkinga aplinka? Apie tai papasakojo UAB „Druskininkų komunalinis ūkis“ atliekų tvarkymo specialistė Jurgita Vaickelionytė.

Visi mes turime galimybę gyventi gražioje, išpuoselėtoje aplinkoje – Druskininkų savivaldybėje sudarytos visos galimybės rūšiuoti ir tvarkyti atliekas/Dianos Sinkevičiūtės nuotrauka

– Jeigu gyvename daugiabutyje name, šalia kurio įrengtos konteinerių aikštelės, kartais esame priversti „gėrėtis“ nuolatinėmis paliktų šiukšlių krūvomis…

– Klausimas – kas tas atliekas palieka prie konteinerių? Atsakymas – gyventojai. Ir vėl kyla klausimas: kodėl jas ten palieka? O dabar atsakymų jau daug. Viena iš priežasčių – perpildyti konteineriai. Druskininkų savivaldybėje mišrių komunalinių atliekų kolektyvinio naudojimo konteineriai tuštinami 3 kartus savaitėje (būna ir dažniau). Pasitaiko atvejų, kai dėl tam tikrų priežasčių negalime ištuštinti konteinerių – pavyzdžiui, jie būna užstatyti automobiliais. Dažnai kreipiamės pagalbos į policijos pareigūnus, kad surastų automobilių savininkus ir paprašytų juos patraukti. Būna ir taip, kad po kelis kartus tenka važiuoti prie to paties konteinerio ir žiūrėti, ar jau atlaisvintas privažiavimas prie jo.

O dabar apie pagrindines priežastis, dėl kurių susidaro atliekos prie konteinerių:

– atvejai, kai gyventojas, atnešęs didelį atliekų maišą, tiesiog juo užkemša konteinerio angą, o kitas gyventojas, tai pamatęs, mano, kad konteineris jau yra perpildytas ir deda atliekas prie konteinerio.

– nesulankstytos plastiko, popieriaus ir kartono pakuotės iki tokio dydžio, kad jos tilptų į konteinerį.

– stambiosios atliekos prie konteinerių. Jeigu neįmanoma didelių gabaritų pakuočių sulankstyti, jas reikia tvarkyti kaip stambiagabarites atliekas ir jas nuvežti į šių atliekų tvarkymo vietas.

– dažnai paliekami stiklainiai su konservuotais produktais, galvojant, kad juos kas nors pasiims. Primenu, kad stiklinę tarą į konteinerius reikia dėti, pašalinus jų turinį.

– laukinių ir benamių gyvūnų šėrimas prie konteinerių.

– Ką, Jūsų manymu, galima būtų padaryti, kad žmonės atsakingiau rūšiuotų atliekas ir, išnešę šiukšles iš savo namų, nepaliktų jų prie svetimame kieme esančių konteinerių?

– Reikia užduoti sau vos kelis klausimus – ar aš pats noriu gyventi švaresnėje, gražesnėje aplinkoje ir ką aš pats darau, kad ta aplinka būtų tvarkinga?

Druskininkų savivaldybėje sudarytos visos galimybės rūšiuoti ir tvarkyti atliekas, taip kaip tai numato atliekų tvarkymo taisyklės. Įkurtos stambiagabaričių ir žaliųjų atliekų surinkimo aikštelės, jau esančiose rūšiavimo konteinerių aikštelėse prie daugiabučių namų praėjusiais metais pastatyti papildomi mišrių komunalinių atliekų konteineriai, ten, kur šių atliekų susikaupimas didesnis, pastatyti tekstilės atliekų konteineriai.

– Ar pasiteisintų praktika paskirti kurią nors dieną, kurią stambesnės atliekos būtų išvežamos, o žmonės, žinotų, kad būtent tą dieną bus galima atnešti šiukšles ir jos bus išvežtos, o ne stovės kelias dienas prie atliekų aikštelės?

– Daug metų buvo taikoma tokia praktika, tačiau gyventojai nesilaiko nustatytų dienų ir atliekas prie konteinerių neša tada, kai jiems patogu. Ir tokiu atveju visą savaitę lovos, spintelės, rūsio gėrybės ir kitos atliekos mėtosi prie konteinerių.

Druskininkų savivaldybės patvirtintose atliekų tvarkymo taisyklėse labai aiškiai parašyta, kad jokių stambiųjų atliekų konteinerių aikštelėse palikti negalima.

Šioms atliekoms (stambiagabaritėms) tvarkyti yra įkurti rūšiavimo centrai (Druskininkų mieste, Leipalingyje, Viečiūnuose), į kuriuos gyventojai gali nemokamai atvežti ir palikti jiems nereikalingus daiktus ir atliekas.

– Ar miškuose sumažėjo paliekamų padangų ir kitų stambiagabaričių atliekų?

– Miškų mes netvarkome, bet tikrai tenka išklausyti skundus dėl paliktų atliekų miškingose vietovėse. Tokiu atveju informuojame gyventojus, kur jie turėtų kreiptis (jeigu miškas privatus, atliekas turi tvarkyti patys savininkai, o jeigu tai valstybinis miškas – urėdijos).

Daugiabučių namų, kurių kiemuose įrengtos požeminių atliekų surinkimo konteinerių aikštelės, gyventojai dažnai priversti matyti paliktas šiukšlių krūvas/„Mano Druskininkai“ archyvo nuotraukos

– Kokiu dažnumu turi būti plaunami konteineriai? Kaip dažnai tai daroma Druskininkuose?

– Druskininkų konteinerių plovimą atlieka UAB „Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras“.

Jeigu konteineriai ar jų dangčiai būna užteršiami dėl atliekų vežėjų kaltės, mes imamės visų įmanomų priemonių, kad tai pašalinti.

Teisingai rūšiuojant ir atliekas dedant į konteinerius, taip kaip tai yra rekomenduojama (atliekas rekomenduojama dėti į maišelius), nei patys atliekų konteineriai, nei jų dangčiais neturėtų užsiteršti.

– Ar daug žmonių nubaudžiama už neatsakingą šiukšlinimą?

– Gyventojai yra perspėjami, surašomi protokolai.

Druskininkų savivaldybėje ARATC yra paskyręs reindžerį, kuris gyventojus pakonsultuoja rūšiavimo klausimais, dalina lankstinukus. Reindžeris veikia ir kaip drausminamoji priemonė – bent jau jo buvimo prie konteinerių aikštelės metu gyventojai nesudeda atneštų atliekų aplink konteinerius.

– Ko gero, žmonės nesusimąsto, kad už nerūšiuotų atliekų išvežimą galiausiai susimokame mes visi. Gal budresni turėtų būti kaimynai?

– Taip, susimokame visi. Ir tik bendru darbu mes galime pasiekti didesnių atliekų rūšiavimo rezultatų.

Kai kuriose savivaldybėse buvo taikomos pakankamai drastiškos priemonės kovoje su šiukšlintojais: įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, fotografuojama, skambinama paskelbtais numeriais.

Bet daug maloniau būtų tvarką prie konteinerių išsaugoti, kiek įmanoma, draugiškesniais metodais.

Skundikais niekas nenori būti. O ir gyventi norisi draugiškoje kaimynystėje. Tai gal užtektų vieniems kitus sudrausminti. Ir, laikui bėgant, tikrai turėtume puikų rezultatą ir švarią aplinką.

– Ar yra galimybė žmonėms, kurie realiai neturi galimybės patys išvežti stambesnes atliekas, kreiptis į komunalinį ūkį ir išvežti jas nemokamai arba mokant simbolinį mokestį?

– Esant galimybei, suteikiame tokią paslaugą.

Kreiptis reiktų į UAB Druskininkų komunalinį ūkį bendruoju įmonės telefono numeriu
(8 313) 51028. Bet aš visada gyventojams sakau, kad pirmiausiai pagalbos reiktų ieškoti artimoje aplinkoje (gal kaimynai ar vaikai). Dabar yra galimybė Stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelėje (Gardino g. 100, Druskininkai) gauti nemokamai automobilinę priekabą, kuria galima atvežti atliekas į aikšteles.

– Kas turėtų sutvarkyti aplink konteinerius išmėtytas šiukšles? Pasitaiko, kad jų lieka ir po konteinerių ištuštinimo…

– Jeigu atliekos prie konteinerių susidarė konteinerių tuštinimo metu, atliekas turi sutvarkyti atliekų vežėjas.

– Ar dažni tai tenka daryti?

– Nedažnai. Paprastai atliekos susidaro konteinerių tuštinimo metu dėl įvairių techninių dalykų, pavyzdžiui, konteinerių maišų susidėvėjimo, virvių atsifiksavimo. Visos transporto priemonės yra taip sukomplektuotos (semtuvai, šluotos, grėbliai), kad galėtų išbyrėjusias atliekas pašalinti iš karto.

– Ko palinkėtumėte druskininkiečiams, kad gyventume švariau ir tvarkingiau?

– Palinkėčiau būti pavyzdžiu kitiems. Ne veltui sakoma, kad geras pavyzdys – užkrečia. Dalindamiesi patirtimis bei informacija apie teisingą atliekų tvarkymą su draugais, giminaičiais ar kaimynais, galime spręsti atliekų tvarkymo problemas.

Parengė „Mano Druskininkai“ redakcija