R. Malinauskas: „Branginkime šalia esančius žmonės. Jie – didžiausia vertybė“

Paprastai Naujų metų išvakarėse trumpam atsigręžiame atgal, prisimename svarbiausius žmones, įvertiname savo nuveiktus darbus, įgytas patirtis, planuojame būsimas veiklas.

Tęsiame tradiciją ir metų sandūroje pakalbinome Druskininkų savivaldybės merą Ričardą Malinauską. Kalbėjomės apie praėjusius metus, didžiausius iššūkius, džiaugsmus ir planus ateičiai.

R. Malinauskas: „Tikrai turiu kuo pasidžiaugti ir dėl ko gyventi – kalbu apie šeimą ir visus savo vaikus“/Mariaus Dovidausko nuotrauka

– Kokia praėjusių metų akimirka Jums buvo pati geriausia?

– Vienareikšmiškai – daugiausia džiaugsmo suteikė jauniausios dukrytės Viktorijos gimimas. Juk kiekvieno vaiko atėjimas suteikia gyvenimui naujos prasmės. Man vaikai – didžiausias gyvenimo turtas ir džiaugsmas.

– Kuo 2021-ieji buvo reikšmingi Jums – ir darbe, ir asmeniniame gyvenime?

– Asmeninis gyvenimas ir darbiniai reikalai labai skiriasi… Asmeniniam gyvenimui praėjusieji metai buvo tikrai geri. Tikrai turiu kuo pasidžiaugti ir dėl ko gyventi. Kalbu apie šeimą ir visus penkis savo vaikus.

O darbe būta visko. Priminsiu, kad metų pradžioje mūsų kurortinis miestas keletą mėnesių dėl pandemijos ir karantino buvo visiškai izoliuotas, žmonės negalėjo čia atvažiuoti, neveikė sveikatinimo objektai, viešbučiai, kavinės ir restoranai. Visi suprantame, ką tai reiškė kurortui, gyvenančiam iš kurortinių paslaugų.

– Tai buvo didžiausias besibaigiančių metų iššūkis?

– Iššūkių šiais metais buvo ne vienas. Tęsėsi pandemijos diktuojami iššūkiai, tačiau čia noriu pasidžiaugti, kad vakcinavimo procesai Druskininkuose yra sklandūs – esame viena iš savivaldybių, kuriose gyventojai skiepijasi aktyviausiai.

Tarp praėjusių metų iššūkių buvo ir nelegalių migrantų iš Baltarusijos problema, ir nepaprastosios padėties įvedimas, pusę metų sprendėme sanatorijos „Belorus“ darbo klausimus.

– Šiemet ir Jums asmeniškai, ir visai savivaldybei teko ilgokai pakovoti, kad sanatorija „Belorus“, kuriai buvo pritaikytos sankcijos, tęstų veiklą…

– Manau, kad druskininkiečiai pajautė ir suprato, kad mums svarbiausi yra Druskininkų žmonės ir jų interesai. Nei ministrai, nei Prezidentas tada neišgirdo žmonių…

Ir 2000-aisiais teko net su prezidentais kovoti už pirmąją Druskininkuose privačią degalinę, nuo kurios, galima sakyti, prasidėjo ir miesto atsigavimas. O dabar aukščiausiu lygiu teko pakovoti už sėkmingai mieste veikiančią sanatoriją, kurios veikla buvo dirbtinai sustabdyta. Beveik 400 žmonių grėsė netekti darbo, 30-čiai – ir stogo virš galvos. Įsivaizduojate, ką tai reiškia Druskininkams? Laimė, birželio pabaigoje bankas atlaisvino sanatorijos sąskaitas, taigi į sanatoriją pirmiausia sugrįžo komerciniai klientai, o lapkritį gydytis atvyko ir pagrindiniai jų svečiai – sergantys vaikai iš Baltarusijos.

– Druskininkai – turizmo miestas. Kaip šioje srityje sekėsi šiemet?

– Tikrai smagu, kad žmonės renkasi Druskininkus ir čia noriai sugrįžta.

Iki balandžio judėjimas tarp savivaldybių ir gyvenimas kurorte buvo sustoję, tačiau, nepaisant pirmojo metų ketvirčio, lyginant 2020 m. ir 2021 m. antrąjį ir trečiąjį ketvirčius, galima pasidžiaugti. Jaučiamas atsigavimas – balandžio-rugsėjo mėnesiais sulaukėme 36 tūkstančiais daugiau svečių, nei pernai tuo pačiu laikotarpiu, o nakvynių buvo 54 tūkstančiais daugiau, nei pernai balandžio- rugsėjo metu.

Skaičiuojant šių metų sausio-rugsėjo rezultatus, iš užsienio sulaukėme vos 11,2 tūkst. turistų. Žinoma, čia dar ne visų metų statistika. Tikiuosi, kad kiti metai bus geresni šiuo klausimu, ir svečiai iš užsienio jau aktyviau lankys Druskininkus.

– 2021-ieji įsimins ir gerais įvykiais. Vis labiau ryškėja Druskininkų kultūros centro kontūrai, o šalia esanti apleista „Nemuno“ sanatorija pagaliau turi šeimininką ir bus prikelta naujam gyvenimui…

– Smagu, kad projektai tęsiami. Ilgai pastatu-vaiduokliu vadinta „Nemuno“ sanatorija pagaliau privatizuota ir turi šeimininkus. Matydami, kaip verslininkai žiūri į tą objektą ir ką žada ten padaryti, džiaugiamės, kad miestas turės dar vieną išskirtinį traukos objektą.

Džiaugiuosi, kad sklandžiai vyksta Kultūros ir Kongresų rūmų statyba. Druskininkiečiai įrodė, kad Druskininkai verti ir Kultūros sostinės vardo. Mums pavyko laimėti Kultūros ministerijos konkursą, taigi 2025-aisiais mūsų miestas neš šalies kultūros vėliavą.

O Druskininkų renginiai jau dabar tapo inovatyvūs – pasitelkti netradiciniai, modernūs sprendimai, lazeriai. Matome, kad visa tai pasiteisina.

– Ar pavyko įgyvendinti visus šių metų planus?

– Įgyvendinome nemažai planų, yra kuo pasidžiaugti, tačiau vietoje nesėdime – jau dirbame ties naujais, gyventojams ir turistams svarbiais projektais.

Šiais metais parduota sanatorija „Nemunas“, K. Dineikos sveikatingumo parke esantis gydyklų pastatas, kiti objektai, o gautos lėšos investuotos į Druskininkams ir Lietuvai svarbų projektą – Kultūros ir Kongresų rūmus.

Smagu, kad kitų metų liepą Druskininkuose turėtų vykti Pasaulio lietuvių sporto žaidynės, jau pradėtas pasiruošimas joms.

Rengiamas Vilniaus alėjos techninis projektas, baigiama istorinio lenkto tiltelio rekonstrukcija.

Baigtas ir paskutinis, trečiasis, K. Dineikos sveikatingumo parko etapas. Duris atveria visiškai atnaujintas Leipalingio dvaras.

Viečiūnuose duris atvėrė modernus edukacinis centras, sutvarkyta Druskininkų viešoji biblioteka.

Džiaugiamės, kad pagaliau Druskininkams neteks raudonuoti dėl apleistos autobusų stoties, jos vietoje atsiras nauja. Jau pristatyti modernios, funkcionalios ir šiuolaikiškos Druskininkų autobusų stoties projekto sprendiniai.

Nupirkti ir pirmieji elektra varomi autobusai. Prie daugiabučių namų įrengti maisto atliekoms skirti konteineriai – mūsų daugiabučių gyventojai pirmieji šalyje pradėjo rūšiuoti maisto atliekas.

Šiemet daug dėmesio skyrėme prasmingam ir turiningam vaikų laisvalaikiui vasarą – padidintas krepšelis druskininkiečiams, organizuota daugiau kaip 50 įvairių stovyklų.

Pasirašius sutartį su Lietuvos sporto centru dėl vaikų plaukimo treniruočių, ten druskininkiečiai bus mokomi plaukti profesionaliai. Kas žino, gal po 15 metų Druskininkai turės savo R. Meilutytę ar D. Rapšį?

– Esate miesto šeimininkas, todėl iš Jūsų visuomet yra labai daug tikimasi. Iš mero gyventojai visada laukia daugelio jų problemų sprendimo būdų. Ar daug gyventojų ateidavo į priėmimus?

– Šiemet daugelį klausimų su gyventojais sprendėme nuotoliniu būdu – nepaisant pasikeitusios bendravimo formos, aktualijos išlieka tos pačios.

Labai aktyviai su mūsų krašto žmonėmis ir su šalies gyventojais aktualijas aptariame socialiniuose tinkluose. Tai tikrai labai efektyvi komunikavimo priemonė. Ji buvo itin aktuali, kai prasidėjo pandemija ir reikėjo skleisti informaciją labai greitai. Dabar ja naudojuosi, kai noriu druskininkiečius operatyviai informuoti apie aktualiausius klausimus.

Džiaugiuosi, kad „Facebook“ paskyroje sulaukiu ir asmeninių žinučių, kuriose keliami žmonėms aktualūs klausimai, informuojama apie jų pastebėtas problemas. Daug žinučių sulaukiau, kai mieste buvo dingusi elektra, taip pat žmonės rašo dėl vandentiekio, kanalizacijos ir kitų dalykų. Stengiuosi reaguoti ir padėti.

Visada akcentuoju, kad sklandžiam Druskininkų savivaldybės darbui yra svarbiausia darni komanda. Džiaugiuosi, kad per daugelį bendro darbo metų vieni kitus suprantame iš pusės žodžio, mums visiems rūpi Druskininkai, druskininkiečiai ir kad mes stengiamės padaryti viską, kad čia gyventi būtų gera.

– Jeigu metų ratas pasisuktų atgal, ar ką nors keistumėte?

– Gal ir keisčiau, tačiau nei su šeima, nei su darbu tai nesusiję (šypsosi). Kalbu apie hobius ir laisvalaikį.

– Ko palinkėsite Druskininkų krašto gyventojams ir sau pačiam?

– Pirmiausia – kad visi būtų sveiki. Juk kartais laimė slypi paprastuose dalykuose, tereikia mokėti juos pastebėti. Linkiu, kad Jus suptų geranoriški žmonės, kad pildytųsi svajonės ir visada būtų žmonių, kurie šalia, kad ir kas nutiktų, kuriais galima pasitikėti.

2021 m. Druskininkų savivaldybės vadovui R. Malinauskui įsimins įvairiais įvykiais/„Mano Druskininkai“ ir „Vilkės golfo klubo“ archyvo nuotraukos