Druskininkų „Bočių“ linijinių šokių kolektyvo šokiai – Kretoje

Šiandien nieko nenustebinsi kelionėmis po pasaulį, juolab – po Europą. Bet mums, Druskininkų „Bočių“ linijinių šokių kolektyvui „Rudenėlis“ buvo nemažas iššūkis ir įspūdis atstovauti Lietuvai Graikijos mieste Retimne (Kretos sala) surengtame Europos gimnastikos festivalyje „Auksinis amžius“.

Druskininkų „Bočių“ linijinių šokių kolektyvas „Rudenėlis“ atstovavo Lietuvai Kretos saloje surengtame Europos gimnastikos festivalyje „Auksinis amžius“/Asmeninio archyvo nuotraukos

Iš Lietuvos į festivalį kartu su mumis skrido Vilniaus gimnastės ir jungtinė grupė iš Kauno, Šiaulių ir Panevėžio, savo programą parengusi nuotoliniu būdu. 7-asis Europos gimnastikos festivalis „Aukso amžius“ turėjo vykti 2020 metais, bet dėl pandemijos buvo nukeltas į 2021-uosius. Ir tai jau antras kartas, kai Druskininkų šokėjos kviečiamos į Europos „Auksinio amžiaus“ festivalius.

Prieš keletą metų Druskininkų „Bočių“ pirmininkės Zitos Jančiauskienės iniciatyva, linijinių šokių kolektyvas tapo Lietuvos gimnastikos federacijos nariu.

2018-aisiais festivalis surengtas Italijoje, jame susirinko per 2000 dalyvių. Šįmet – 4 kartus mažiau – 450 dalyvių. Atvyko Danijos, Suomijos, Vokietijos, Slovėnijos, Latvijos, Estijos net JAV atstovės.

Spalio 3-8 dienomis kas vakarą būdavo rengiami kolektyvų pasirodymai, o pirmoje dienos pusėje lankėme specialiai dalyviams surengtose 1,5 val. sesijose – nacionalinių Kretos šokių, argentinietško tango, tai-či, pilates, tempimo, kvėpavimo pratimų, dinaminio ėjimo ir kitose. Sesijos vykdavo gražiausiose Retimno aikštėse, parkuose, prie jūros, baseinuose.

Visa išvyka rūpinosi Genutė Puidokienė, o pasirodymų šokių pynę „popuri“ paruošė ir visus tris mūsų būrio pasirodymus vedė Laimutė Radinienė.

Sutapimas – 7-asis festivalis „Auksinis amžius“, septynios „Rudenėlio“ atstovės gavo septynis „Padėkos-sveikinimo“ dalyvio diplomus, kuriuos atsisveikinimo valandoje mūsų grupės vadovėms G. Puidokienėi ir L. Radinienei įteikė pats Europos gimnastikos federacijos prezidentas Faridas Gojibovas. Maloniai buvo priimtas ir iš Druskininkų atskridęs šakotis „Dzūkija“.

Visi dalyviai buvo pasiskiepiję, turėjo tarptautinius sveikatos sertifikatus, tačiau, rūpinantis mūsų sveikata ir saugumu, prieš prasidedant renginiams, buvome testuojami.

Būti Kretoje, civilizacijos lopšyje, ir to nepamatyti būtų nuodėmė. Pirmiausia – Retimno miesto, kurio įspūdingame senamiestyje surengti visi festivalio renginiai, istorija. Čia daugybė senų Venecijos statinių su aukštais langais ir geležiniais ažūrais puoštais balkonais, o venecijietiška kultūra persipina su renesanso epochos atgarsiais. Ant Paleakastro kalvos įspūdingas venecjietiškas fortas „La fortezza“, ten, stebint saulėlydį jūroje, vyksta romantiški muzikos festivaliai, miesto šventės. Vienas garsiausių Retimno paminklų yra Egiptietiškas švyturys uosto centre, pastatytas ant akmeninės atbrailo. Jis – tikra miesto puošmena. Dar Rimondi fontanas miesto centre, Petychaki aikštėje, kur vykdavo mūsų pamokėlės, pritariant bangų mūšai…

Ir dar turtingos įspūdžių dvi išvykų dienos. Pirmąją dieną – Libijos jūros vandens skonis, nuostabūs kalnai, bauginantys tarpekliai, kriokliai, Preveli vienuolynas, kuriame saugomas Šventasis Stebuklingasis Kryžius. Antrąją dieną laukė pažintis su Chanija, kurioje išsipildo visi atostogaujančiųjų sapnai. Tai – žavioji Venecijos antrininkė, iš kurios nesinori išvykti… Na, o įkaitusius nuo įspūdžių kūnus atgaivinome įspūdingame gėlo vandens ežere Kurne.

Kelionę apibendrinome „Žodžio meno“ klubo renginyje, kuriame eilėmis kalbėjo, talentingosios Juditos Vaičiūnaitės įkvėptos mūzos, Kretos saloje gimusio dievų ir žmonių tėvo didžiojo mitologinio Dievo Dzeuso dukros.

Vita Gimaitė