Restorano „The House“ virtuvės šefas L. Jablonskas: „Svarbiausia – skaniai pavalgęs ir laimingas svečias“

Būna profesijų, kurios nepavaldžios laikui. Viena iš tokių – virėjo. Juk visais laikais žmonės mėgsta skaniai pavalgyti, todėl vertina tuos, kurie skaniai gamina.

Spalio 20-ąją pasaulyje paminėta Tarptautinė virėjų diena, todėl ta proga pakalbinome Druskininkuose jau dešimtmetį veikiančio restorano „The House“ šefą Liną Jablonską.

Virtuvės šefas L. Jablonskas: „Virėjo darbas – tikrai labai kūrybingas, įdomus darbas, suteikia dideles erdves saviraiškai“/Asmeninio archyvo nuotrauka

– Kada ir kodėl apsisprendėte pasirinkti virėjo duoną?

– Virėju tapau visai atsitiktinai. Kai sulaukiau pilnametystės, kaip ir visi jaunuoliai, buvau pašauktas į privalomąją karo tarnybą. Tiesą sakant, nenorėjau į kariuomenę, todėl greituoju būdu įstojau į virėjų mokyklą. Ir man tai patiko. Tikrai nesigailiu tapęs virėju! Tai tikrai labai kūrybingas, įdomus darbas, suteikiantis dideles erdves saviraiškai.

– Kokių savybių labiausiai reikia geram virėjui?

– Manau, pačios reikalingiausios savybės – sąžiningumas, atsidavimas savo amatui, kantrybė ir darbštumas. Ir, be abejo, nuolatinis tobulėjimas.

– Druskininkuose atidarėte restoraną, kurio šefas pats ir esate. Kuo toks restoranas, Jūsų manymu, pranašesnis už tuos, kuriuose šefai samdomi?

– Kai pats esi virtuvės šefas, tu nuolat dalyvauji restorano gyvenime ir esi jo varomoji ašis. O jeigu, sakykime, šefas dirba tik dėl pinigų, restorano sėkmė būna trumpalaikė.

– Koks buvo Jūsų pirmasis pagamintas patiekalas?

– Tai buvo labai seniai… Kiek prisimenu, pirmasis mano pagamintas patiekalas buvo obuolių pyragas. Ir  kiaušinienė, pagaminta kaime.

– Ką dabar dažniausiai gaminate ir kuriuo iš patiekalų labiausiai didžiuojatės?

– Gaminu tikrai nemažai patiekalų, bet labiausiai širdį glosto tikri naminiai mėsainiai.

– Be kokio prieskonio neįsivaizduojate savo virtuvės?

– Prieskonių naudojame daug, daugiausia – natūralių: šviežią čiobrelį, šviežią rozmariną, šviežius čili pipirus, krapus, petražoles ir kitas žoleles.
Tačiau visose virtuvėse, kaip ir mano kuriamoje, pagrindiniai prieskoniai yra druska ir pipirai.

– Trys paprasčiausi produktai, iš kurių bet kada galite sukurti gerą patiekalą?

– Trys paprasčiausi produktai patiekalui sukurti yra kiaušiniai, daržovės ir mėsa.

– Koks yra restorano „The House“ moto?

– Gal pasakysiu paprastai – mūsų kuriama atmosfera yra „The House“ – Tavo atostogų namai“.

– Kuo, Jūsų manymu, esate išskirtiniai?

– Puoselėjame socialiai atsakingo restorano poziciją. Esame draugiški gyvūnams, esame šeimų restoranas, turime tikrai didelę meniu įvairovę.

Labai smagu, kad restorano „The House“ personalas dirba kaip viena didelė komanda.

– Kokia buvo pradinė svajonė, atidarius restoraną Druskininkuose, ir kaip ji keitėsi, metams bėgant?

– Iš esmės pati svajonė gal ir nesikeitė. Nuo pat pradžios ir svajojau apie restoraną, kuris visus „veža“. Tik dabar, prabėgus jau 10 metų Druskininkuose ir apskritai šiame restorane, tapo aišku, kaip sunku įkurti tokią vietą ir kiek laiko bei energijos tai kainuoja. Todėl svajoti reikia atsargiai, nes svajonės pildosi!

– Kiek restorano sėkmei turi reikšmės, kad veikiate Druskininkuose, labai populiariame kurorte?

– Be abejo, reikšmės turi tai, kad „The House“ veikia Druskininkuose. Tai populiarus ir puoselėjamas kurortas, į kurį noriai atvyksta ne tik Lietuvos, bet ir svečių šalių gyventojai. Bet taip pat žinau, kad sėkmę lemia ne tik gera vieta, bet ir kruopštus kasdieninis mūsų visų darbas. Tai – lygiaverčiai dalykai.

– Kaip sekėsi išgyventi pandemiją ir karantinus?

– Kaip ir daugeliui, pirmasis karantinas – tikrai nelengvas. Pradžioje buvo didelė nežinomybė.

Antrojo karantino metu nepasidavėme blogoms emocijoms ir daug ką sukūrėme. Daug darbų nuveikėme restorano tolesnėms vizijoms įgyvendinti, nes turėjome laiko, kurio įprastai visada trūko.

Aišku finansiškai, kaip ir visi, nukentėjome.

Restoranas antrojo karantino metu gamino maistą išsinešti. Manau, visai neblogai sekėsi, tuo metu buvus pandeminei situacijai.

– Kuo „The House“ nustebins artimiausiu metu?

– Visada siekiame aukščiausios kokybės, žiūrime į priekį ir diegiame naujoves bei dabarties tendencijas atitinkantį maistą. Artimiausiu metu norime iki galo pereiti prie vietinės produkcijos ir vietos bei aplinkinių ūkininkų užaugintų produktų – iš jų pirkti daržoves, mėsą ir kita. Na, aišku, visko iki galo negaliu atskleisti, kas kuriama ir ką darysime.

– Koks Jūsų ryšys su klientais? 

– Sunku jį apibūdinti. Net nežinau –tai ir ryšys, ir jausmas. Pavadinkime jį abipusiu pasitikėjimu ir pagarba.

– Koks Jūsų, Linai, svajonių patiekalas?

– Ruošiuosi pagaminti mėsainį su „Wagyu“ jautiena, aukso dulkėmis, baltaisiais trumais, „Almas“ ikrų ir šafrano padažu.

– Kokia būtų Jūsų žinutė „The House“ svečiams?

– Mūsų svečiai gali būti tikri – „The House“ yra vieta, kuri turi sielą. Svarbiausias mūsų tikslas – laimingas svečias.

Kalbino Laima Rekevičienė

Restoranas „The House“ Druskininkuose veikia jau dešimtmetį ir nuolat stebina naujovėmis/Asmeninio archyvo nuotrauka