Naujoji „Menų kalvė“ jau atvira naujoms veikloms, patirtims, bendravimui, kūrybai

Druskininkuose antradienį duris atvėrė šiuolaikiškas, modernus Amatų centras „Menų kalvė“. Projektas, įskaitant visų dokumentų parengimą, projektavimą, rangos darbus, įgyvendintas per nepilnus ketverius metus. Amatų centro „Menų kalvė“ atidarymas tapo didele švente įvairiose srityse kuriantiems Druskininkų krašto menininkams, tarp jų – ir tautodailininkams bei senųjų amatų meistrams.

Tikimasi, kad ilgainiui, įsibėgėjus „Menų kalvės“ veiklai, čia netrūks menu besidominčių druskininkiečių ir kurorto svečių. Juk, kaip atidarymo šventėje įvardijo ir Druskininkų garbės pilietis Adelbertas Nedzelskis, tada, kai vietovėje atgyja menai ir amatai, dar daugiau gyvybingo šurmulio, spalvų ir energijos įgauna ir pati vietovė.

Atidarymo šventėje „Menų kalvės“ veiklos koordinatorė Ingrida Griniūtė pristatė Amatų centro erdves, supažindino su menininkų dirbtuvėmis, jų darbais, ekspozicijomis.

Amatų centre „Menų kalvė“ bus rengiamos pažintinės ekskursijos ir edukacijos, veiks atviros dirbtuvės, kurios leis visiems norintiesiems iš arti pasižiūrėti į menininkų ir tautodailininkų veiklą.

Amatų centre taip pat įrengta galerija ekspozicijoms.

Kaip atidarymo šventėje sakė Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas, „Menų kalvė“ neabejotinai praturtins kurorto kultūrinį gyvenimą, be to, šis centras taip pat padės sukurti naujas darbo vietas, plėtoti smulkųjį ir vidutinį verslą, iki šiol namuose ar mažose dirbtuvėlėse darbavęsi menininkai turės jų kūrybai pritaikytas erdves.

Amatų centras, kaip ir visi naujai pastatyti ar renovuoti pastatai Druskininkuose, pritaikytas judėjimo negalią turintiems žmonėms. Universali kūrybinė erdvė įrengta Druskininkų savivaldybei įgyvendinant projektą „Amatų centro „Menų kalvė“ Druskininkuose įkūrimas“ pagal 2014-2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos įgyvendinimo priemonę „Pereinamojo laikotarpio tikslinių teritorijų vystymas“. Vykdant šį projektą, rekonstruotas senas buvusios viešosios pirties pastatas ir pritaikytas kultūros bei edukacinei veiklai.

Projektas finansuotas Europos Sąjungos, valstybės ir savivaldybės biudžeto lėšomis, bendra projekto vertė – beveik 840 tūkst. eurų.

Rekonstrukcijos metu įrengta parodų salė ir patalpos kūrybinėms dirbtuvėms, kuriose vaizduojamojo ir taikomojo meno kūrėjai bei amatininkai turės galimybę dirbti ir rengti pažintines edukacines programas. „Menų kalvė“ – erdvė, kurioje po vienu stogu atvirose dirbtuvėse buriasi ir profesionalūs dailininkai, ir tautodailininkai.

Visi norintieji iš arti galės pamatyti jų veiklą, bus rengiamos parodos, plenerai, kūrybinės stovyklos, meninės akcijos, taip pat čia bus galima įsigyti rankų darbo gaminių bei autorinių meno kūrinių.

Tikimasi, kad druskininkiečiams ir miesto svečiams „Menų kalvė“ taps puikia kūrybiško laisvalaikio užimtumo erdve, kurioje kiekvienas galės susipažinti su kurorte kuriančiais menininkais, pažinti skirtingus vaizduojamojo ir taikomojo meno bei amatų raiškos būdus, priemones, technikas ir technologijas, o taip pat išbandyti save kūryboje.

„Menų kalvės“ atidarymo proga naujosiose erdvėse pristatyta ir nauja paroda. „Planuodami Amatų centro atidarymo šventę, nusprendėme, kad pati pirmoji paroda šioje naujoje parodų salėje simboliškai turi būti bendra druskininkiečių menininkų kūrybos darbų paroda.

Jos idėja – mus vienija kūryba. Parodoje dalyvauja 39 menininkai druskininkiečiai – ir profesionalūs kūrėjai, ir tautodailininkai. Paroda veiks iki balandžio 26 dienos“, – sakė „Menų kalvės“ veiklos koordinatorė I. Griniūtė.

O atidaryme susirinkusiuosius pasveikino ir kūrybinės sėkmės palinkėjo ir mero pavaduotojas Linas Urmanavičius, administracijos direktorė Vilma Jurgelevičienė, jos pavaduotoja Violeta Grigorienė, LR Seimo narys Zenonas Streikus, Druskininkų Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčios klebonas Kęstutis Masevičius. Šventinę nuotaiką sukūrė ir parodų salės erdvėje groję muzikos studijos „Mikutis“ atlikėjai.

O tikrieji „Menų kalvės“ šeimininkai, – naujakuriai menininkai ypač džiaugiasi, kad, atsivėrus naujajai erdvei, visapusiškai išsiplečia jų galimybės kurti juos įkvepiančioje aplinkoje, eksponuoti savo darbus, rengti parodas ir edukacijas, keistis kūrybinėmis įžvalgomis, patirtimi, įspūdžiais su šalia kuriančiais bendraminčiais. Menininkai pasidalino savo mintimis.

Ugnė Vitonytė: „Manau, kad Menų kalvė pritrauks daug aktyvių, talentingų jaunų žmonių, padės visiems atsiskleisti, parodyti savo gebėjimus. Manau, aš esu tarp tų žmonių: piešiu, tapau paveikslus, mano mėgiama technika yra akvarelė ir grafika. Kūrybos džiaugsmu pasidalinsiu su visais, o savo gebėjimus norėčiau pritaikyti tokioje veikloje kaip akvarelės, grafikos edukaciniai užsiėmimai. Esame suplanavusios tris edukacijas: akvarelės pradedantiesiems, vėliau  tęstinė edukacija: grafika ant šios akvarelės ir galiausiai – užsiėmimas, kuriame lankytojo sukurtas meninis kūrinėlis bus apipavidalintas kaip atvirukas ar skirtukas. Manome, tokie užsiėmimai lankytojams bus patrauklūs, ir mums pačioms teiks džiaugsmo ir kūrybinio įkvėpimą. Manome, kad ilgainiui vis daugiau gims idėjų, kaip skleistis kūrybiškai ir panaudoti visas mums suteiktas galimybes.“

Eglė Vitonienė: „Paskatinau savo dukrą įsilieti į Menų kalvės veiklą, nes norėjosi išeiti į viešumą ir parodyti, ką mes kuriame – juk kuriame ne sau, kitiems ir džiaugiamės, kad mūsų darbais domisi, juos užsisako perka, dovanoja ar mielai priima dovanų iš mūsų.“

Laima Griškevičienė: „Audimas Lietuvoje turi senas tradicijas, tačiau šis amatas nyksta, su juo nyksta dalis mūsų kultūros. Turiu tikslą šį amatą gaivinti, tuo labiau, kad tai mūsų šeimoje buvo puoselėjama iš kartos į kartą – audė mano prosenelė, močiutė, mama. Amatų centrą „Menų kalvė“ pasirinkau todėl, kad tai, manau, bus puiki galimybė su šiuo amatu supažindinti kuo daugiau žmonių, nes Druskininkai – miestas, kuris sulaukia daug svečių. Apsilankę audimo dirbtuvėlėse, kiekvienas galės pažinti šį senąjį amatą gyvai, o ne iš senolių pasakojimų, taip pat apie audimą galėsime ne tik pakalbėti, bet ir kartu padirbėti.“

Vidmantas Vėlyvis: „Ši erdvė yra išskirtinė Druskininkuose, ir neabejoju, kad tai bus reprezentacinis objektas, kurį noriai lankys ir Druskininkų svečiai. O mums, menininkams, tai tikrai įkvepianti ir gera vieta kurti, darbuotis, eksponuoti savo kūrybą. Smagu, kad čia drauge galės kurti įvairiose srovėse dirbantys menininkai.“

Deividas Sinkevičius: „Labai džiaugiuosi naujomis erdvėmis Menų kalvėje… Pamenu, kai viename menininkų ir savivaldybės susitikime buvo pasakyta, kad čia iškils tokios erdvės ir jose mes, druskininkiečiai menininkai, galėsime kurti, prisipažinsiu, tada tai atrodė nerealūs pažadai… Galvojau: „Ot, gražiai kalba…“. O dabar tos kalbos virto realybe. Kuriančiam žmogui daug reiškia aplinka, kurioje gali bendrauti ir su bendraminčiais, ir su lankytojais, plėsti kūrybinį akiratį, nuolat jausti meno pasaulio pulsą. „Menų kalvėje“, neabejoju, yra puikios galimybės saviraiškai ir įvairioms veikloms, kurios yra ne tik paties menininko kasdienybė, bet ir teikia džiaugsmo visiems, kurie neabejingi kūrybai. Planuoju Menų kalvėje į savo dirbtuvėles pradžiai pakviesti lankytojus, su kuriais drauge improvizuosime, kurdami meninius darbelius, panaudojant kartoną, rėmelį ir vienokią ar kitokią jiems patikusią detalę iš supančios aplinkos – pavyzdžiui, kad ir kankorėžį.“

Druskininkuose duris atvėrė naujas traukos centras – kultūros židinys, šiuolaikiškas ir modernus amatų centras „Menų kalvė“/Laimos Rekevičienės nuotrauka

Laimos Rekevičienės nuotraukos

„Mano Druskininkai“ informacija