Paminėta Pasaulinė maisto diena

Spalio 16-ąją, minint Pasaulinę maisto dieną, Druskininkų savivaldybės visuomenės sveikatos biuras Lietuvos pensininkų sąjungos Druskininkų miesto bendrijos „Bočiai“ ir Druskininkų trečiojo amžiaus universiteto nariams organizavo rytinę mankštą bei proto mūšį „Maitinkimės sveikai“.

Minint Pasaulinę maisto dieną, Druskininkų savivaldybės VSB Druskininkų bendrijos „Bočiai“ ir Druskininkų trečiojo amžiaus universiteto nariams organizavo rytinę mankštą bei proto mūšį „Maitinkimės sveikai“/Druskininkų savivaldybės VSB archyvo nuotrauka

Šią dieną siekiama ne tik informuoti visuomenę apie pasaulines maisto problemas, stiprinti žmonių solidarumą, kovojant su badu, bet ir atkreipti dėmesį į sveiką, racionalią, naudingą sveikatai mitybą. Mankštos metu senjorai atliko tempimo, kvėpavimo bei koordinaciją ir pusiausvyrą lavinančius pratimus. Atlikę mankštą, renginio dalyviai turėjo galimybę išbandyti save protų kovoje. Protų mūšio metu susirinkusieji gilino žinias sveikatos stiprinimo ir išsaugojimo klausimais. Protų mūšį sudarė 2 turai, 1-ojo turo klausimai buvo susiję su sveika mityba, 2-ajame teko atsakyti į bendrojo pobūdžio klausimus apie sveikatą. Nugalėtojams buvo įteiktos Druskininkų savivaldybės visuomenės sveikatos biuro dovanos bei diplomai. Renginio metu dalyviai buvo vaišinami karšta arbata bei grikių koše. Dėkojame „Bočių“ vadovei Zitai Jančiauskienei ir jos kolektyvui už aktyvumą, kūrybingumą bei didelę energiją, dalyvaujant sveikatinimo renginiuose. Už bendradarbiavimą dėkojame UAB „Minolga“.

Druskininkų savivaldybės visuomenės sveikatos biuras specialistai dar kartą primena apie sveikos mitybos principus:

Pirmasis principas – SAIKINGUMAS. Tai pagrindinis sveikos mitybos principas. Net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.

Antrasis principas – ĮVAIRUMAS. Su maistu būtina gauti apie 40 maisto medžiagų. Reikia valgyti kuo įvairesnį maistą. Vartojant ir augalinius, ir gyvūninius maisto produktus bus patenkinami organizmo poreikiai šioms medžiagoms.

Trečiasis principas – SUBALANSAVIMAS. Mitybos subalansavimas – tai tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis bei optimalus energijos kiekis maisto produktuose. Maisto medžiagų poreikis priklauso nuo žmogaus amžiaus, lyties, atliekamo darbo sunkumo.

Sveika mityba yra tada, kai organizmas gauna visas jam reikalingas medžiagas ir energiją idealiam svoriui palaikyti. Maistas yra svarbus ligų profilaktikai ir sveikatos stiprinimui.

Druskininkų savivaldybės VSB informacija