Druskininkų mokyklose – sveikas maistas ir naujų valgymo įpročių formavimas
„Mūsų tikslas – teikti kuo kokybiškesnį maistą ir turėti lanksčią sistemą, leidžiančią pamažu keisti vaikų įpročius į sveikesnius, – sakė Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas.
Siekdamos šio tikslo, kurorto ugdymo įstaigos – Druskininkų „Ryto“ gimnazija, „Atgimimo“ mokykla ir Leipalingio progimnazija prieš metus į savo rankas perėmė maisto ruošimą mokiniams: atnaujinta valgyklų įranga, pasamdytos profesionalios mitybos specialistės, padedančios sudaryti valgiaraščius.

Leipalingio progimnazijos moksleiviai jau spėjo įvertinti atnaujintą mokyklos valgyklos valgiaraštį / Roberto Kisieliaus nuotrauka
Viečiūnų progimnazija savarankišką mokinių maitinimą pradėjo jau anksčiau, o „Saulės“ pagrindinė mokykla šiuo metu turi sutartį su privačiu tiekėju ir prie savarankiško maitinimo planuoja pereiti kiek vėliau.
Prieš metus pasikeitus vaikų maitinimo sistemai, Druskininkų savivaldybės mokyklų moksleiviai dabar gali mėgautis kokybišku ir subalansuotu maistu.
Jaučia teigiamus pokyčius
Praėjus metams po naujosios tvarkos mokyklų valgyklose, jaučiamos teigiamos permainos. Leipalingio progimnazijoje maistas tikrai skanesnis, spalvingesnis – ir vaikai, ir mokytojai tai jau įvertino teigiamai.
Leipalingio progimnazijos direktorė Asta Černiauskienė sakė, jog visi džiaugiasi atnaujinta valgyklos įranga, pagerėjo patiekalų kokybė, mokyklos vadovybė gali kontroliuoti tiekėjus.
„Valgiaraštį sudarė visuomenės sveikatos specialistės, atsirado užkandžių bufetas. Vaikai tikrai noriai valgo, skundų neturėjome. Valgykloje dirba trys virėjos, jų darbu esame patenkinti. Pradėjome siūlyti ir daugiau patiekalų. Dabar reikia daugiau ir žmogiškųjų resursų, ir didesnė atsakomybė. Darbo daugiau, bet esame patenkinti“, – sakė direktorė.
Ji teigė, jog užkandžių meniu suderintas su progimnazijos taryba, ten yra sąrašas, kokių negali būti patiekalų, viskas kas telpa į sveiko maisto sampratą.
„Tai yra pigiau, nei dirbant su maitinimo paslaugos tiekėju. Kai esame šalia, tai patys esame atsakingi ir stengiamės, kad vaikams būtų skanu ir sveika. Buvo verta pereiti prie šio maitinimo būdo“, – sakė A. Černiauskienė.
Laikinai einanti „Atgimimo“ mokyklos direktorės pareigas Lina Bagdanavičienė pripažino, kad perėjimas prie naujosios tvarkos vaikų maitinimo situaciją pakeitė į gera.
„Maistas subalansuotas, vaikams pritaikyti desertai, kuriuose yra mažiau cukraus, vaikai yra patenkinti. Mes patys galime įvertinti, kokius valgius jie mėgsta ir paskaičiuoti, kiek ir kokių patiekalų gaminti. Vaikai gali rinktis iš keleto variantų, taip pat yra patiekalų vegetarams. Kainos yra nedidelės, jos priklauso nuo žaliavos kainos – bulvių kukuliukai bus pigiausi, lašiša – brangiausia“, – sakė direktorė.
Ji įsitikinusi, jog tokiu principu mokykloje maitinant vaikus, galima pakeisti jų valgymo įpročius. „Tai reikia pradėti daryti nuo šeimos. Dažnai vaikai į mokyklą ateina, neįpratę namuose valgyti košių ar kokių nors daržovių. Mokykloje jie gali išsirinkti daržoves ir jų įsidėti tiek, kiek nori, todėl yra tikimybė, jog jie tai suvalgys. Nemažą įtaka valgymo įpročių pasikeitimui turi ir draugai, kurie valgo šalia. Esu tikra, kad šie pokyčiai pasiteisino“, – sakė L. Bagdanavičienė.


Prieš metus pasikeitus vaikų maitinimo sistemai, Druskininkų savivaldybės mokyklų moksleiviai dabar gali mėgautis kokybišku ir subalansuotu maistu / Roberto Kisieliaus ir Edgaro Tamkevičiaus nuotraukos
Padeda formuoti naujus valgymo įpročius
„Ryto“ gimnazijos direktorė Žaneta Krivonienė džiaugiasi, kad naujasis maitinimo būdas leidžia atliepti patvirtintus vaikų maitinimo standartus, o gimnazijos valgykloje gaminami patiekalai atitinka kalorijų reikalavimus.
„Labai svarbu, kad maistas yra šviežias, kiekvieną rytą iš šviežių produktų gaminami nauji patiekalai. Jei maistas nesuvartojamas tą pačią dieną, tai kitą dieną jis nepateikiamas, bet utilizuojamas. Gerai, kad ir maisto kaina pastebimai žemesnė, nei rinkos kaina. Brangiausi patiekalai – jautiena ar lašiša – kainuoja šiek tiek daugiau nei 3 eurus. Visi kiti patiekalai – dar pigesni. Jei mokiniai ar mokytojai eitų valgyti už mokyklos ribų, tai mokėtų daug daugiau“, – pasakojo gimnazijos direktorė.
Jos nuomone, patiekalų pasirinkimas atliepia įvairius poreikius, gaminami keturi patiekalai – iš augalinės, gyvūninės kilmės, pieno produktų, taip pat siūloma sveikų užkandžių – panakotos, želė, valgykloje visada yra vaisių.
„Mokyklos valgykla formuoja vaikų valgymo įpročius. Manau, kad šie įpročiai turėtų būti formuojami dar lopšelyje-darželyje. Mūsų valgykloje moksleiviai gali įsidėti kiek nori ir kokių nori daržovių, ir jie tai daro. Gimnazistams pradžioje atrodė, kad maistas prėskas, mažai druskos. Tai – jų valgymo namuose įpročiai: su daug druskos, riebiais padažais. Dabar ir mūsų valgykloje atsiranda patiekalų su padažais, bet jie sveiki, pagaminti jogurto pagrindu. Manau, kad naujoji tvarka veda prie teigiamų pokyčių“, – mintimis dalijosi Ž. Krivonienė.

Druskininkų savivaldybės visuomenės sveikatos biuro mitybos specialistės G. Kaminskaitė ir A. Grincevičiūtė / Edgaro Tamkevičiaus nuotrauka
Rūpinasi kokybiška mityba
Prie kokybiškesnio moksleivių maitinimo prisideda ir Druskininkų savivaldybės visuomenės sveikatos biuro (VSB) mitybos specialistės Gertrūda Kaminskaitė ir Agnė Grincevičiūtė, kurių pagrindinės funkcijos – parengti mokyklų valgykloms meniu, taip pat – pritaikyto maitinimo valgiaraščius, kurie skirti vaikams, turintiems tam tikrų sveikatos sutrikimų.
Anot mitybos specialisčių, valgiaraščiai sudaryti 15-os dienų laikotarpiui. Jie parengti, vadovaujantis rekomenduojamomis paros maistinių medžiagų ir energijos normomis, pagal skirtingas vaikų amžiaus grupes. Parengtuose valgiaraščiuose yra ribojamas patiekalų dažnumas – tas pats patiekalas neturi būti tiekiamas dažniau nei kartą per savaitę, vištienos patiekalai gali būti tiekiami du kartus per savaitę ir panašiai. Kitos specialisčių funkcijos – sudarinėti gaminamų patiekalų receptų technologines korteles, vykdyti periodinius patikrinimus maisto tvarkymo vietose, konsultuoti mokyklų bendruomenes susijusiais klausimais dėl maitinimo organizavimo, padėti spręsti kylančias problemas.
„Nuo 2024 m. sausio 1 d., mokykloms perėmus mokinių maitinimą, susidūrėme su iššūkiais, nes visiems reikėjo apsiprasti su naujovėmis. Praėjus tam tikram laikotarpiui, buvo peržiūrimi iš naujo parengti valgiaraščiai mokyklose, įvertinant patiekalus, kurie patiko, ar nepatiko vaikams. Atsižvelgiant į tai, buvo daromi valgiaraščių pakeitimai, siekiant, kad kuo daugiau mokinių rinktųsi valgyti mokyklų valgyklose. Buvo koreguojami valgiaraščiai, įtraukiant naujus patiekalus, plečiant pasirinkimą, pradėti gaminti savos gamybos šaltieji užkandžiai (pvz., šalavijo sėklų pudingas su vaisiais, panakota su trintomis uogomis ir kiti)“, – pasakojo G. Kaminskaitė.
Specialistės džiaugiasi, kad 2024 metais, lyginant su 2023-aisiais, padidėjo mokyklų valgyklose valgančių mokinių skaičius. Anot mitybos specialisčių, sudarant valgiaraščius, ypatingas dėmesys buvo skiriamas daržovėms – jų vaikams pateikiama įvairesnių, kad kiekvienas galėtų jų įsidėti tiek, kiek nori ir kokių nori.
„Praėjus metams, pastebėjome, kad daržovės valgomos noriau, taip pat mažinamas maisto švaistymas, nes vaikai daržoves dedasi pagal poreikį. Dar vienas pokytis – nuo 2024 m. balandžio Druskininkų savivaldybės Leipalingio progimnazija dalyvauja Ekologiškų ir pagal nacionalinę maisto kokybės sistemą pagamintų maisto produktų vartojimo skatinimo ikimokyklinio ugdymo įstaigose programoje. Be to, visose Druskininkų savivaldybės ikimokyklinio ugdymo įstaigose yra gaunama ši parama“, – sakė A. Gincevičiūtė.

Diana Brown, Druskininkų savivaldybės vicemerė: „Kaip ir visos naujovės, taip ir mokinių maitinimo organizavimo pasikeitimai iš pradžių kėlė nemažai iššūkių, tačiau po metų jau galime džiaugtis tikrai gerais rezultatais – besikeičiančiais mokinių sveikos mitybos įgūdžiais, sumažėjusiu maisto švaistymu, mažesne patiekalų, kurią sumoka mokiniai bei tėvai, kaina.
Norisi akcentuoti, kad svarbiausias tikslas, kurio siekėme, ir buvo – grąžinti mokinius iš prekybos centrų ir greito maisto kioskų į mokyklų valgyklas. Tam reikėjo labiau įsiklausyti į jų nuomonę, poreikius, pasiūlymus, stebėti, kuriuos patiekalus jie mėgsta, kurių – ne. Už tai dėkoju mitybos specialistėms Agnei ir Gertrūdai, kurios koreguoja tvarkaraščius, į juos įtraukdamos sveikus ir skanius užkandžius, keisdamos patiekalus ir panašiai.
Nuoširdžiai dėkojame ir mokyklų vadovams, savivaldybės administracijos Viešųjų pirkimų bei Švietimo skyrių specialistams, kurie planavo ir vykdė viešuosius pirkimus, formavo darbuotojų komandas, operatyviai komunikavo tarpusavyje. Bendras darbas džiugina, tikrai smagu matyti pilnas mokinių valgyklas. Žinoma, pasitaiko ir nesklandumų, ypač – įdiegus naujas atsiskaitymo negrynaisiais pinigais sistemas, bet tikiu, kad sunkumai laikini.
Žinau, kad mūsų lopšeliai-darželiai praktikuoja vaikų maitinimo degustavimo dienas, į kurias pakviečia vaikų tėvelius. Skatinu ir vyresnių mokinių tėvelius paragauti sveikų bei skanių mokyklų valgyklose gaminamų patiekalų“.
Laimutis Genys