Ką reiškia „Rakto skylutė“?

Simbolis „Rakto skylutė“ – vienintelė Lietuvoje įteisinta legali, tarptautinė sveikatai palankesnio maisto ženklinimo sistema. Tai – Europos Sąjungoje registruotas prekių ženklas, kurį Švedijos Nacionalinė maisto agentūra (ženklo savininkė) leido naudoti Lietuvoje.

Lietuvoje maisto produktai žymimi nuo 2014 m., kai buvo įsteigta valstybinė, nekomercinė sveikatai palankesnių maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ sistema. Šiuo metu Lietuvoje iš viso yra beveik 2000 notifikuotų maisto produktų, kurie atitinka „Rakto skylutės“ kriterijus. Taip pat šiuo ženklu žymimi maisto produktai Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje, Islandijoje, Šiaurės Makedonijoje.

Vis dėlto norime pabrėžti, kad, jeigu produktas nepaženklintas „Rakto skylute“, tai nereiškia, kad jis neatitinka šiam simboliui keliamų kriterijų – tiesiog gamintojas pasirinko savo produkto juo nežymėti.

Nesubalansuota mityba daro įtaką širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, 2-ojo tipo cukrinio diabeto, nutukimo, onkologinių, virškinamojo trakto ligų atsiradimui. Pro „Rakto skylutės“ simbolį galintys „pralįsti“, griežtus ženklinimui keliamus reikalavimus atitinkantys maisto produktai – tai raktas į visavertę mitybą ir gerą sveikatą.

Rūpinatės savo sveikata ir ieškote sveikatai palankių produktų, kuriuose mažiau cukraus, druskos, riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų? Turime gerų žinių! Tokius produktus nuo šiol galite rasti ir Kęstučio Lazicko ūkyje. Kęstučio ūkyje auginamos avietės ir bulvės atitinka „Rakto skylutės“ ženklinimo kriterijus.

Avietės – vienos iš mažiausiai cukraus turinčių uogų, jose gausu antioksidantų, gausu skaidulų, skaidulos padeda klestėti naudingosioms žarnyno bakterijoms, o jos susijusios su stipresniu imunitetu ir net geresne nuotaika. Vienoje stiklinėje aviečių yra šie pagrindiniai vitaminai: vitaminas C, K, E, bei folio rūgštis (vitaminas B9).

Bulvėse tikrai yra svarbių naudingų medžiagų, vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminą C, kalį ir B grupės vitaminus, tai maistingas ir pagrindinis daugelio pasaulio šalių mitybos racionų elementas. Energijai reikalingus dienos normos angliavandenius geriau gauti iš bulvių, nei iš cukraus. Kuo mažiau bulvės apdorotos, tuo daugiau lieka maistingųjų medžiagų. Rekomenduojama ruošti nepjaustytas ar pusiau perpjautas bulves, o virtos su lupena turės daugiau maistinių medžiagų ir skaidulų nei nuluptos. Vis dėlto keptos, su daug riebalų ar druskos bulvės gali prarasti dalį savo naudos ir tapti mažiau palankios sveikatai.

Rekomenduojame kelis kartus per dieną valgyti grūdinių produktų ar bulvių, keliskart per dieną valgyti įvairių, dažniau šviežių vietinių vaisių ir daržovių (bent 400 g per dieną). Pakankamą skaidulinių medžiagų kiekį turintis maistas gerina žarnyno judesius, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, skatina biologiškai veiklių medžiagų, apsaugančių nuo storosios žarnos vėžio, susidarymą.

Primename, kad šiuo metu Druskininkų savivaldybės VSB iniciatyva, „Rakto skylutės“ simbolis suteiktas jau keturiems mūsų krašto gamintojams – Inetos Miliūtės uogininkystės ūkyje auginamoms vynuogėms ir šilauogėms, trylikos rūšių ūkininko Arvydo Bozio kartu su šeima gaminamiems rankų darbo vaisiniams saldainiams „Basa“, ūkininko Laimučio Genio smidrams „Geniorojaus smidrai“ ir gervuogėms bei Kęstučio Lazicko ūkyje auginamoms avietėms ir bulvėms.

Kviečiame maisto produktų gamintojus prisijungti prie sveikatai palankesnių maisto produktų gamintojų būrio ir „Rakto skylutės“ ženklinimo sistemos. Dėl bendradarbiavimo ir išsamesnės informacijos kreipkitės į Druskininkų savivaldybės visuomenės sveikatos biurą tel. +370 645 54959 arba
el. paštu vsb@druskininkai.lt.

Druskininkų savivaldybės VSB informacija