Kodėl kavinėje gaminama kava skanesnė?

Kavos gėrimo kokybę kiekvienas vertiname individualiai – vieniems patinka juoda, kiek kartesnio skonio kava. Kitiems gėrimo kokybę nurodo saldumas, jaučiami poskoniai, pieno putos standumas ar sklindantis aromatas. Visgi daugelis sutiks, kad namuose pasigaminti tokio paties skonio kavą kaip kavinėje sunku ar net neįmanoma. Tačiau kavos specialistai ramina, pasigaminti tobulo skonio kavą galima ir namuose, svarbiausia žinoti kelis svarbius aspektus lemiančius gėrimo skonį.

Asociatyvi nuotrauka iš pexels.com

6 gardžios kavos ruošimo paslaptys

Kavinėje ruošiamos kavos receptas nėra niekuo ypatingas. Nėra ten nei slaptų ingredientų nei įmantrios technikos, kurios negalima turėti namuose. Svarbiausia suprasti, kas lemia gėrimo skonį ir remiantis turima informaciją pasigaminti tobulo skonio karštą gėrimą. Tiesa, gali prireikti ne vieno bandymo, kol jūsų kavos puodelis taps tikru šedevru. Tad kas lemia kavos skonį ir kokybę?

1. Kavos pupelių pažinimas

Norint pasigaminti tobulo skonio kavą pirmiausia turite išsirinkti kokybiškas kavos pupeles. Rekomenduojama atkreipti dėmesį ne tik į kavos platintoją, bet taip pat į regioną iš kur kilusi kava. Būtent gėrimo rūgštingumas, stiprumas bei jaučiami poskoniai priklauso nuo kavos auginimo regiono. Pavyzdžiui, kavos pupelės iš Meksikos turi subtilesnį skonį, kuriame atsiskleidžia švelnios riešutų ir šokolado natos. Kava iš Brazilijos vertinama dėl savo kreminės tekstūros ir silpno rūgštingumo, o iš Kolumbijos kilusi kava turtinga savo aromatu ir skoniu, kuris pasižymi uogų ir tropinių vaisių natomis. Taigi, pasidomėkite, kokio regiono kava labiausiai atitinka jūsų poreikius ir pagal tai rinkitės kavos pupeles.

2. Kavos pupelių šviežumas

Baristos rekomenduoja kavos pupeles pirkti tik specializuotose parduotuvėse. Taip galėsite būti tikri, kad kava atitinka aukščiausią kokybę ir yra šviežiai skrudinta. Iš tiesų, rekomenduojama, kad nuo pupelių skrudinimo būtų praėjusios 5-7 dienos, per kurias iš kavos pasišalina CO2, susikaupęs kavoje ją skrudinant. Per šviežia kava neatskleidžia visų skonių potencialo, yra sunkiau paruošiama. Ir priešingai, kavai senstant, prarandamos jos tikrosios skonio savybės ir kvapas. Atminkite, geriausia pupeles sunaudoti per kelias savaites nuo pakelio atidarymo datos.

3. Kavos malimas

Viena svarbiausių kokybiškos ir skanios kavos paslapčių – kavos malimas. Kavos pupelės turi būti malamos prieš pat kavos virimą ir svarbiausia sumaltos ne per smulkiai. Tad jeigu dar neturite įsigiję kavamalės – pats laikas tai padaryti. Pirkdami jau sumaltą masinių prekės ženklų kavą prekybos centruose dažniausiai gauname per smulkaus malimo kavą, kuri visiškai netinka plikymui puodelyje. Plykant kavą puodelyje geriausia naudoti vidutinio rupumo pupeles – jų išvaizda turi priminti druską. Jeigu kava bus sumalta per smulkiai ir iš anksčiau, tai turės didelę įtaką galutiniam rezultatui – atims iš kavos esmines skonio savybes bei balansą. Tinkamą kavos rupumą parinkti jums padės kavamalė su malimo nustatymo funkcija. Taip galėsite kokybiškai paruošti skirtingus kavos gėrimus pasirenkant jiems reikiamą rupumo lygį.

Asociatyvi nuotrauka iš pexels.com

4. Blogas vanduo = bloga kava

Kitas labai svarbus kavos ingredientas yra vanduo. Jo kokybė tikrai ne visur yra ideali kavai ruošti. Jeigu naudojate geras pupeles, bet rezultatas vis tiek netenkina, pabandykite paeksperimentuoti su vandeniu. Naudokite filtruotą vandenį ar silpnos mineralizacijos vandenį buteliuose (pvz. Neptūnas, Akvilė).

5. Tinkama vandens temperatūra

Neretai gerdami kavą žmonės daro tas pačias, dažnai pasitaikančias klaidas: neteisinga vandens temperatūra. Tikriausiai dažnas mūsų kavą užpilame ką tik užvirusiu vandeniu, tačiau tikros ir kokybiškos kavos paslaptis ta, jog jos negalima plikyti verdančiu vandeniu, reikėtų jį atvėsinti iki 90–96 C.

Kava lyg iš kavinės namuose – misija įmanoma!

Tikriausiai ne paslaptis, kad kavinėse baristai kavą ruošia naudodami kavos aparatus turinčius bent 9 barų slėgį. Tačiau šiandien, vis tobulėjant technologijoms, namuose taip pat galime turėti kavos aparatą, kuris yra visiškai automatinis ir gali ne tik paruošti gerą ir skanią kavą, bet ir pats suplakti pieną. Ir visa tai vos vieno mygtuko paspaudimu!

Skirtingi kavos gėrimai iš šviežiai maltų pupelių

Šiandien, dauguma modernių kavos aparatų turi savyje integruotą pupelių malimo sistemą, kuri leidžia pasigaminti skirtingus kavos gėrimus iš šviežiai maltų kavos pupelių vos vieno mygtuko paspaudimu. Lengvai pasigaminkite ristretto, espresso, espresso lungo, juoda kavą, caffè crema, americano, cappuccino, latte macchiato, latte ar net flat white.

Unikali automatinė pieno sistema

Beveik visi automatiniai kavos aparatai geba suplakti šilkinės konsistencijos pieno putą be jūsų įsikišimo. Reikia tik pasirinkti norimą kavos gėrimą, paspausti mygtuką ir išplaktas pienas bus automatiškai supiltas tiesiai į puodelį. Tiesa, automatinė pieno sistema gali būti kelių tipų: su žarnele arba integruota pieno talpa. Kuo jos skiriasi?

  • Automatinės pieno sistemos žarnelė būna prijungta prie specialios pieno talpos, todėl norint pasigaminti pienišką kavą užtenka žarnelę įmerkti į indą su pienu ir pasirinkti norimą gėrimą. Kadangi kita žarnelės dalis būna tiesiogiai sujungta su piltuvėliu, plaktas pienas iš karto subėga į puodelį, o jūs galite greitai mėgautis tobulos konsistencijos pieno puta.
  • Pieno plakimo sistemą su integruota pieno talpa dažniausiai galite sutikti itališko tipo kavos aparatuose. Norint pasigaminti pienišką kavą šiuo kavos aparatu užtenka pripildyti talpą pienu ir pasirinkti norimą gėrimą. Privalumas – paruošus gėrimą, pieno talpą galima lengvai nuimti ir laikyti šaldytuve, kad šis nesugestų.
Asociatyvi nuotrauka iš pexels.com

Skirtingi vartotojų profiliai

Daugelis išmaniųjų kavos aparatų turi ir dar vieną, klientų ypač vertinamą funkciją. Tai galimybė nustatyti ir išsaugoti skirtingus savo mėgstamų gėrimų nustatymus. Tai itin patogu, nes nereikia kiekvieną kartą iš naujo reguliuoti kavos stiprumą, vandens ir kavos santykį. Be to, šia funkcija gali naudoti ir dažnai apsilankantys svečiai – taip užtikrinsite komfortą ruošiant kavos gėrimus skirtingus poreikius turintiems asmenims.

Malimo rupumo nustatymai

Daugelyje išmaniųjų kavos aparatų galite pasirinkti malimo rūpumo nustatymus net iš 12 lygių: nuo pačio smulkiausio iki stambiausio. Smulkiai maltos kavos pupelės užtikrins intensyvesnį kavos skonį, o rupiai – silpnesnį.

Tad, jei norite pagaliau pasimėgauti skania ir kokybiška kava ne tik kavinėje – išmanieji kavos aparatai puiki išeitis jūsų namams. Tiesa, prieš pirkdami šį prietaisą, apgalvokite, kiek vietos norite jam skirti virtuvėje bei kokia kava bus ruošiama dažniausiai. Tai leis geriau suprasti, kokios prietaiso funkcijos yra būtiniausios ir taip išsirinksite geriausiai jūsų poreikius atitinkantį kavos ruošimo prietaisą. O jeigu savo virtuvėje neturite pakankamai vietos išmaniam kavos aparatui arba mėgstate kavą ruošti tradiciniu būdų, norint užtikrinti aukščiausią kavos kokybę atkreipkite dėmesį į kavos pupeles, jų regioną, skrudinimo lygį, rupumą, vandens temperatūrą. Nepamirškite, kad šviežia kava = tobulas skonis, tad kavamalė turi būti jūsų nepamainomas pagalbininkas virtuvėje.