„Bilso“ sodyboje puikiai jaučiasi ir šimtamečiai, ir baikeriai, ir stovyklaujantys vaikai

Prasidėjęs pavasaris, šylantys orai kviečia miestiečius daugiau laiko praleisti gamtoje, pasimėgauti kaimo turizmo sodybų teikiamais malonumais. Čia galima ne tik puikiai praleisti laiką, bet ir linksmai atšvęsti šeimos, kolektyvų šventes arba tiesiog pasimėgauti gamtos ramybe.

„Bilso“ sodybos savininkai K. ir A. Vilčinskai poilsio gamtoje ir šventinių pobūvių paslaugas teikia jau tryliktus metus / Roberto Kisieliaus nuotrauka

Puikia gamta garsėjančioje Dzūkijoje, Druskininkų krašte yra gausybė kaimo turizmo sodybų, kurios jau pradeda aktyvųjį svečių priėmimo sezoną. Savaitraštis „Mano Druskininkai“, mūsų krašto kaimo sodybų šeimininkų iniciatyva, nori savo skaitytojus ir į Druskininkų kraštą atvykstančius svečius iš arčiau su jomis supažindinti, kad žmonės galėtų išsirinkti tas, kurios jiems labiausiai tinka ir patinka.

Pirmoji mūsų pažintis su vos už dvylikos kilometrų nuo Druskininkų esančia „Bilso“ kaimo turizmo sodyba, kuri vienu metu gali priimti iki šimto svečių.

Miesto šurmulį iškeitė į kaimo ramybę

Šios sodybos savininkai Kęstutis ir Alma Vilčinskai poilsio gamtoje ir šventinių pobūvių paslaugas teikia jau tryliktus metus. Prieš penkiolika metų jie į Bilsą atvyko iš Kauno, čia apsigyveno ir prie ežero įrengė jaukią kaimo turizmo sodybą.

Paklausta, kodėl nusprendė imtis tokios veiklos, A. Vilčinskienė sakė, jog jos šeima versle jau daug metų ir papasakojo Vilčinskų atsiradimo Bilse istoriją.

„Turime dukrą su protine negalia. Kai jai nustatė ligą, man reikėjo ją prižiūrėti. Jos gydymui buvo svarbi dieta, anais laikais tos ligos gydymas buvo probleminis. Teko mesti darbą, bet reikėjo iš ko nors gyventi. Pradėjau namie kepti tortus, paskui Kaune atidarėme konditerijos cechą, gaminome vafliukus – iki septyniadešimties tonų produkcijos paruošdavome, produkcija keliaudavo net į Lenkiją. Pavargome, atsibodo, sugalvojome išvažiuoti į gamtą. Nusipirkome apleistą seną sodybą. Joje buvo likęs tik mūrinis pastatas, viską teko perstatyti arba pastatyti iš naujo. Įsukome viską per 15 metų. Pradžioje gyvenome Kaune, važinėjome – pusę savaitės Kaune, pusę – čia, vėliau pasirinkome gyventi čia. Pardavėme Kaune namą, kad investuotume į šiuos pastatus“, – pasakojo Alma.

Sodyboje yra penki pastatai, juose vienu metu šventes gali švęsti iki 100 žmonių, taip pat jaukiai įrengtuose kambariuose gali nakvoti iki 70 žmonių.

Pagrindinis veiksmas vyksta didžiajame pastate, kuris pastatytas skandinavišku principu – pirmas aukštas karkasinis, o antras – iš rąstų. Jame yra dvi didelės salės.

Sodyboje yra nemažai įvairių pramogų – patogus priėjimas prie ežero, tinklinio aikštelė, laužavietė, galima žvejoti, irstytis valtimi, ant ežero kranto įrengta pavėsinė ir pirtelė / Roberto Kisieliaus nuotraukos

Vasarą dirba pilnu tempu

Sodyboje švenčiami įvairūs jubiliejai, rengiami įmonių seminarai, moksleivių stovyklos. Neseniai sodyboje savo 101-erių metų sukaktį šventė viena leipalingietė, o praėjusį savaitgalį sodyboje buvo apsistoję vieno baikerių klubo nariai.

Pasidomėjus, ar sodybos savininkai jaučia sezoniškumą, Alma sakė, jog sezoniškumas labai ryškus: „Vasarą dirbame pilnu tempu, tie patys klientai – vaikų stovyklos, jie iškart rezervuojasi kitiems metams. Žiemą, prieš karantiną, būdavo įmonių vakarėliai, senųjų metų palydos, dabar tokių sumažėjo vakarėlių. Mažiau ir jubiliejų, ir vestuvių. Tiesa, išliko kai kurie įmonių renginiai, pavyzdžiui, seminarai“, – pasakojo Alma.

Paklausta apie besikeičiančius mūsų tautiečių šventimo įpročius, Alma pastebėjo, jog iki karantino šventėse būdavo ir šešiasdešimt, ir aštuoniasdešimt svečių, o dabar jų sumažėjo iki penkiasdešimties, daug mažiau svečių būna ir vestuvėse – jose kartais būna tik trisdešimt žmonių.

Kokios kainos šioje sodyboje? Šeimininkai pirmiausia klausia, ko žmogus nori, kokios nakvynės: ar kambaryje po du žmones, ar po keturis? Nakvynės ir salės kaina vienam žmogui –apie 30 Eur, maistą gamina nuo 15 Eur asmeniui, priklausomai nuo pasirinkto meniu.

Maistą gamina patys

Ypatingas dėmesys „Bilso“ sodyboje skiriamas svečių maitinimui. Čia yra įrengta europinius standartus atitinkanti virtuvė. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai „Bilso“ virtuvę, kaip pavyzdinę, dažnai parodo iš užsienio atvykstantiems maisto ruošimo specialistams.

„Maistą gaminame patys, tuo užsiima mūsų vyresnioji dukra. Kai rengiamos stovyklos, maitinimą organizuojame tris kartus per dieną, o valgiaraštį suderiname su užsakovu, kuris gali pasirinkti, kokius patiekalus valgyti“, – pasakojo „Bilso“ sodybos šeimininkė.

Paklausta, ar sodyboje turi pagalbininkų, Alma atsakė, jog didesniems pokyliams jie pasamdo padavėjus, virtuvės darbuotojus, tačiau visus ūkinius darbus sutvarko jos sutuoktinis Kęstutis. O darbų čia netrūksta – sodyba užima penkių hektarų plotą.

Sodyboje yra nemažai įvairių pramogų – patogus priėjimas prie ežero, laužavietė, galimybė žvejoti, irstytis valtimi, yra tinklinio aikštelė. Ant ežero kranto įrengta pavėsinė, pirtelė. Galima plaukti baidarėmis, nes „Bilso“ savininkai bendradarbiauja su plaukimus Baltąja Ančia baidarėmis organizuojančiais verslininkais. Kartu su organizacija „Sūrūs vėjai“ sodyboje gali būti rengiamos edukacinės programos.

Paklausta, kaip žmonės sužino apie „Bilso“ sodybą, Alma sakė, jog jie priklauso socialinių tinklų grupėms „Atostogos kaime“, „Prie ežero“, taip pat turi savo interneto puslapį, teikia informaciją tarptautinei platformai „Booking com“.

„Geriausia informacija – iš lūpų į lūpas. Daugiausia mūsų klientų yra iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, yra ir druskininkiečių, bet daugelis gretimų miestelių žmonių apie mus nieko nežino, nes kol kas dar nepastatėme daug rodyklių“, – kalbėjo A. Vilčinskienė.

Užsakymo Nr. MDR-499-01